Stresstest

Definitie

Een stresstest, ook wel een inspanningstest, wordt gebruikt om informatie over hoe goed uw hart werkt tijdens lichamelijke activiteit te verzamelen. Omdat oefening maakt je hart pomp harder en sneller dan nu het geval tijdens de meeste dagelijkse activiteiten, kan een inspanningstest problemen binnen je hart dat niet merkbaar anders misschien wel onthullen.

Een inspanningstest meestal gaat het lopen op een loopband of rijdend op een stationaire fiets terwijl uw hartritme, bloeddruk en ademhaling worden bewaakt.

Uw arts kan een inspanningstest te raden als hij of zij vermoedt dat u coronaire hartziekte of een onregelmatig hartritme (aritmie). Een inspanningstest kan ook worden gebruikt om uw behandeling te sturen als je al gediagnosticeerd met een hartkwaal.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Stresstest. Diagnosticeren coronaire hartziekte.
Stresstest. Diagnosticeren coronaire hartziekte.

Uw arts kan een inspanningstest te raden om:

 • Diagnosticeren coronaire hartziekte. Uw kransslagaders zijn de grote bloedvaten die het hart voorzien van bloed, zuurstof en voedingsstoffen. Coronaire hartziekte is een aandoening die ontstaat wanneer deze slagaders geworden beschadigde of zieke - meestal te wijten aan een ophoping van afzettingen bevatten cholesterol genoemd plaques. Als u symptomen zoals kortademigheid of pijn op de borst bij inspanning, kan een inspanningstest te helpen bepalen of ze verband houden met coronaire hartziekte.
 • Diagnosticeren hartritmestoornissen (aritmie). Hartritmestoornissen optreden wanneer de elektrische impulsen die uw hartritme te coördineren niet goed functioneren, waardoor je hart te snel slaan, te langzaam of onregelmatig. Als u symptomen zoals een race hartslag, trage hartslag of een fladderend in je borst, kan een inspanningstest te helpen bepalen of ze verband houden met een aritmie.
 • Begeleiden behandeling van hartaandoeningen. Als je al gediagnosticeerd met coronaire hartziekte, aritmie, hartklepafwijkingen of een andere hartaandoening, kan een inspanningstest te helpen uw arts erachter te komen hoe goed de behandeling werkt om uw klachten te verlichten. Het kan ook worden gebruikt om te helpen bij het vaststellen van de juiste behandeling plan voor u door te laten zien hoeveel beweging je hart kan verwerken.

  In sommige gevallen kan stresstests worden gebruikt om te bepalen het tijdstip van hartchirurgie, zoals klepvervanging. Bij sommige mensen met hartfalen, kunnen de resultaten van een stresstest te helpen de arts de noodzaak evalueren voor hart-transplantatie of andere geavanceerde therapieën.

Uw arts kan een procedure genaamd een nucleaire stresstest als een routine inspanningstest niet gesproken wordt over de oorzaak van uw klachten te bevelen. Een nucleaire stresstest is een soortgelijke procedure die het gebruik van radioactieve kleurstof en een speciale scanner om beelden van de hartspier te maken omvat.

Zie ook

Risico's

Een inspanningstest is over het algemeen veilig en complicaties zijn zeldzaam. Maar, zoals bij elke medische procedure, is het een risico op complicaties.

Diagnosticeren hartritmestoornissen (aritmie). Begeleiden behandeling van hartaandoeningen.
Diagnosticeren hartritmestoornissen (aritmie). Begeleiden behandeling van hartaandoeningen.

Mogelijke complicaties zijn:

 • Lage bloeddruk. Bloeddruk kan dalen tijdens of direct na het sporten en duizeligheid veroorzaken. Het gaat meestal weg als je stoppen met trainen.
 • Afwijkend hartritme (aritmie). Ritmestoornissen veroorzaakt door een inspanningstest te verdwijnen meestal kort nadat u stoppen met trainen.
 • Hartaanval (myocardinfarct). Hoewel zeer zeldzaam, is het mogelijk dat een inspanningstest een hartaanval zou kunnen uitlokken.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

U kunt gevraagd worden om niet te eten, drinken of roken gedurende twee uur of meer voor een inspanningstest. U kunt uw medicijnen te nemen zoals gebruikelijk, tenzij uw arts u anders adviseert.

Als u een inhalator gebruikt voor astma of andere ademhalingsproblemen, breng hem mee op de proef. Zorg ervoor dat uw arts en de gezondheidszorg teamlid controle van uw stress test weten dat u een inhalator gebruikt.

Draag of breng comfortabele kleding mee naar de inspanningstest.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Wanneer je aankomt voor uw inspanningstest te doen, uw arts vraagt ​​u over uw medische geschiedenis en hoe vaak u meestal oefenen. Dit helpt bij het bepalen van de hoeveelheid lichaamsbeweging die geschikt is voor u tijdens de stress test.

Tijdens een inspanningstest
Voordat u de test te starten, een lid van uw gezondheidszorg team plaatst kleverige vlekken (elektroden) op je borst, benen en armen. De elektroden zijn verbonden met draden op een elektrocardiogram (ECG) machine. Het elektrocardiogram registreert de elektrische signalen die de hartslag veroorzaken. Een bloeddrukmanchet wordt gelegd op je arm om je bloeddruk te controleren tijdens de inspanningstest.

Je dan beginnen langzaam te lopen op de loopband of fietsen de hometrainer. Als de test vordert, de snelheid en de helling van de loopband toeneemt. Een balustrade is voorzien op de loopband die u kunt gebruiken voor het evenwicht, maar niet op te hangen aan het, als dat kan skew de resultaten van de test. Op een stationaire fiets, de weerstand toeneemt naarmate de test vordert, waardoor het moeilijker te trappen. Tijdens de test, kan u gevraagd worden om te ademen in een buis om de gassen te meten in je adem als je uitademt.

De duur van de test is afhankelijk van uw lichamelijke conditie en symptomen. Het doel is om uw hart hard werken hebben voor ongeveer acht tot 12 minuten om zijn functie grondig opvolgen. Je blijven uitoefenen totdat uw hartslag een vast doel heeft bereikt of totdat u symptomen die niet toestaan ​​om verder te ontwikkelen. Deze tekenen en symptomen kunnen zijn:

 • Matige tot ernstige pijn op de borst
 • Ernstige kortademigheid
 • Abnormaal hoge of lage bloeddruk
 • Een abnormaal hartritme
 • Duizeligheid
 • Bepaalde veranderingen in uw elektrocardiogram

Een typische oefening stress test duurt 15 minuten of minder. U kunt de test op elk moment stoppen als je te ongemakkelijk te blijven uitoefenen.

Afhankelijk van uw medische geschiedenis, kan uw stress test omvatten ook:

 • Medicatie om je hart te stimuleren. Als u niet lang genoeg uit te oefenen om uw hartslag te verhogen, of als u niet in staat om te oefenen op alle te wijten aan een medische aandoening zoals artritis bent, kan uw arts u medicatie om uw hartslag te verhogen geven of verhoging van de bloedtoevoer naar uw kransslagaders als een substituut voor het uitoefenen.
 • Echocardiogram. Een echocardiogram maakt gebruik van geluidsgolven om beelden van uw hart te produceren, waardoor uw arts om te zien hoe je hart klopt en het pompen van bloed. In sommige gevallen kunt u een echocardiogram hebt voordat u gaat trainen en nadat je klaar bent. Uw arts kan gebruik maken van de beelden van de echocardiograms te helpen identificeren van afwijkingen in de hartspier en kleppen.
 • Nucleaire stresstest. Nog een stress test bekend als een nucleaire stresstest helpt maatregel bloedtoevoer naar de hartspier in rust en tijdens inspanning. Het is vergelijkbaar met een routine inspanningstest maar een afbeelding naast een elektrocardiogram. Sporen van radioactief materiaal - zoals thallium of een verbinding bekend als sestamibi (Cardiolite) - worden geïnjecteerd in je bloedbaan. Speciale camera's worden gebruikt voor het detecteren gebieden in je hart dat minder bloedtoevoer krijgen.
 • Gecomputeriseerde tomografie (CT) en magnetische resonantie beeldvorming (MRI). In sommige gevallen kan uw arts deze beeldvormende technologieën gebruiken om je hart te visualiseren onder stress.

Na een inspanningstest
Nadat u stopt met oefenen, kan u worden gevraagd om een ​​aantal seconden stil staan ​​en dan liggen gedurende ongeveer vijf minuten met de monitoren op hun plaats zodat ze kunnen blijven nemen van metingen als uw hartslag en ademhaling weer normaal.

Wanneer uw inspanningstest is voltooid, kunt u terugkeren naar uw normale activiteiten voor de rest van de dag.

Zie ook

Resultaten

Als de informatie die tijdens je inspanningstest informatie toont uw hartfunctie normaal te zijn, mag u geen verdere tests nodig.

Echter, als de resultaten zijn normaal en uw symptomen aanhouden of erger, kan uw arts u aanraden u een nucleaire stresstest of een andere inspanningstest dat een echocardiogram voor en na inspanning omvat. Deze tests zijn nauwkeuriger en bieden meer informatie over uw hartfunctie, maar ze zijn ook duurder.

Als de resultaten van uw inspanningstest suggereren coronaire hartziekte of onthullen een aritmie, zal de informatie die tijdens de test gegevens worden gebruikt om te helpen met uw arts het ontwikkelen van een behandelplan. Je kan aanvullende tests en evaluaties, zoals een coronair angiogram nodig, afhankelijk van de bevindingen.

Als het doel van uw inspanningstest was om behandeling te sturen voor een hartkwaal, zal uw arts de gegevens van de test om uw behandelplan zo nodig vast te stellen of aan te passen, te gebruiken.

Zie ook