Suikerziekte

Voedseletiketten leest: tips als je diabetes hebt

Etiketten voedsel kan een essentieel instrument voor diabetes maaltijd planning. Hier is wat te zoeken bij het vergelijken van etiketten van levensmiddelen.

Als je diabetes hebt, uw dieet is een essentieel onderdeel van uw behandelplan. Natuurlijk weet je wat je eet - een kalkoen sandwich, een glas magere melk, een suiker-vrije fudge pop. Maar weet u aandacht besteden aan de details, zoals calorieën, totaal koolhydraten, vezels, vet, zout en suiker? Het lezen van etiketten van voedingsmiddelen kan u helpen de beste keuzes.

Begin met de lijst van ingrediënten

Diabetes. Houd een oogje op hart-gezonde ingrediënten.
Diabetes. Houd een oogje op hart-gezonde ingrediënten.

Als u op zoek bent naar voedseletiketten, beginnen met de lijst van ingrediënten.

 • Houd een oogje op hart-gezonde ingrediënten, zoals volkoren meel, soja en haver. Enkelvoudig onverzadigde vetten - zoals olijfolie, canola-of pinda-olie - bevorderen van gezondheid van het hart, ook.
 • Vermijd ongezonde ingrediënten, zoals gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde olie.

Houd in gedachten dat ingrediënten worden opgesomd in afnemende volgorde van het gewicht. The main (zwaarste) ingrediënt eerst vermeld, gevolgd door andere ingrediënten in afnemende hoeveelheden.

Overweeg koolhydraten in context

Als uw maaltijd plan is gebaseerd op het tellen van koolhydraten, voedseletiketten een essentieel instrument geworden.

 • . Kijken naar de totale koolhydraten, niet alleen suiker Evalueer de gram totale koolhydraten - in plaats van alleen het gram suiker - waarvan suiker, complexe koolhydraten en vezels bevat. Als u zich concentreren op suikergehalte, kon je missen op voedzame levensmiddelen die van nature een hoog suikergehalte, zoals fruit en melk. En je zou voedingsmiddelen overdrijven met geen natuurlijke of toegevoegde suikers, maar wel veel koolhydraten, zoals bepaalde granen en granen.
 • Niet te missen op vezelrijke producten. Besteed speciale aandacht aan vezelrijke producten. Kijk voor voedingsmiddelen met 3 of meer gram vezels. Bij het tellen van koolhydraten als een levensmiddel meer dan 5 gram vezels, kan de helft van de totale gram vezels af te trekken van de totale koolhydraten een telling te krijgen. Vezelrijk voedsel helpen bij de absorptie van meer-eenvoudige koolhydraten te verminderen.

Doe suiker-vrije producten in hun plaats

 • Sugar-free betekent niet koolhydraat-vrij. Suiker-vrij voedsel kan een rol spelen in uw diabetes dieet te spelen, maar vergeet niet om koolhydraten te beschouwen, als goed. Een suiker-vrij label betekent dat een portie heeft minder dan 0,5 gram suiker. Bij het kiezen tussen standaard producten en hun suikervrije tegenhangers, vergelijken de etiketten van levensmiddelen. Als de suiker-vrij product heeft merkbaar minder koolhydraten, zou de suiker-vrij product de betere keuze. Maar als er weinig verschil in gram koolhydraten tussen de twee voedingsmiddelen, laten proeven - of de prijs - uw gids zijn.
 • Geen suiker toegevoegd, maar niet per se geen koolhydraten. Hetzelfde voorbehoud geldt voor producten sportief een "geen suiker toegevoegd" label. Hoewel deze voedingsmiddelen niet veel suiker ingrediënten bevatten en geen suiker wordt toegevoegd tijdens de verwerking of verpakking, mogen levensmiddelen zonder toegevoegde suiker nog steeds hoog in koolhydraten.
 • Suiker alcoholen bevatten koolhydraten en calorieën, ook Evenzo producten die suiker alcoholen bevatten -. Zoals sorbitol, xylitol en mannitol - zijn niet noodzakelijkerwijs laag in koolhydraten en calorieën.

Zie ook

Voedseletiketten leest: tips als je diabetes hebt

Pas op voor vetvrije producten

Per gram, vet meer dan tweemaal de calorieën van koolhydraat of eiwit. Als u probeert om gewicht te verliezen, kunnen vet-vrij voedsel klinken als alleen het ticket. Maar laat je niet misleiden door "vetvrij" voedseletiketten.

 • Fat-free kunt nog steeds koolhydraten. Fat-vrij voedsel kan meer koolhydraten en bevatten bijna evenveel calorieën als de standaard versie van hetzelfde voedsel. De les? Je raadt het. Vergelijk voedseletiketten voor vetvrije en standaard producten zorgvuldig door voordat u een beslissing neemt.

En vergeet niet dat de hoeveelheid die op een levensmiddel etiket totaal vet vertelt niet het hele verhaal. Kijk voor een overzicht van de soorten vet.

 • Kies gezondere vetten. Hoewel nog steeds hoog in calorieën, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten kan helpen je cholesterol te verlagen en je hart te beschermen.
 • Beperk ongezonde vetten. Verzadigde vetten en transvetten verhogen je cholesterol en het verhogen van uw risico op hart-en vaatziekten.

Weten wat telt als een gratis eten

Net zoals voedseletiketten kan helpen uitsluiten dat bepaalde voedingsmiddelen, kan voedseletiketten ook dienen als uw gids voor gratis levensmiddelen. Een gratis eten is een met:

 • Minder dan 20 calorieën per portie
 • Minder dan 5 gram koolhydraten een portie

U kunt ook enkele gratis voedsel in uw dieet zo vaak als u wilt. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Light frisdranken
 • Sugar-free gearomatiseerde gelatine
 • Suikervrije kauwgom

Doe de wiskunde

 • Besteed aandacht aan portiegrootte. Het vermeld op etiketten van voedingsmiddelen porties verschillend van de porties in uw maaltijd plan kan worden. Als je eet twee keer de portie op het etiket vermeld, kunt u ook het dubbele van de calorieën, vet, koolhydraten, eiwitten, natrium en de overige inhoud.
 • Denk aan je dagelijkse calorie-doelen. Hetzelfde geldt voor de dagelijkse waarde vermeld op etiketten van levensmiddelen. Dit percentage, dat is gebaseerd op een 2.000 calorieën per dag dieet, helpt u meten hoeveel van een bepaalde voedingsstof een portie voedsel bevat in vergelijking met aanbevelingen voor de hele dag. Vijf procent of minder is laag, 20 procent of meer is hoog. Kijk voor voedsel met vetten, cholesterol en natrium op de lage kant van de dagelijkse waarde; houden vezels, vitaminen en mineralen aan de hoge kant. Als uw arts of diëtiste adviseert meer of minder dan 2000 calorieën per dag, kan het nodig zijn om het percentage aan te passen - of gewoon gebruik maken van het percentage als een algemeen referentiekader.

De bottom line

Wat je eet is aan jou. Of je probeert om de hoeveelheid vet, cholesterol en natrium in uw dieet te verlagen of verhogen van de hoeveelheid vezels, volle granen en andere gezonde voedingsstoffen, gebruiken voedseletiketten te helpen voldoen aan uw gezond-eten doelen.

Zie ook