Suikerziekte

Amputatie en diabetes: hoe je je voeten te beschermen

Goede diabetesbehandeling en regelmatige voetverzorging helpen voorkomen ernstige voet zweren die zijn moeilijk te behandelen en kan amputatie nodig.

Diabetes complicaties zijn schade aan de zenuwen en een slechte bloedsomloop. Deze problemen maken de voeten kwetsbaar voor huidzweren (ulcera) die snel kunnen verergeren en zijn moeilijk te behandelen. Goede diabetesbehandeling en zorgvuldige voetverzorging kan helpen voorkomen voetwonden.

Diabetes. Inspecteer dagelijks uw voeten.
Diabetes. Inspecteer dagelijks uw voeten.

Wanneer voetulcera doen ontwikkelen, is het belangrijk om snelle zorg te krijgen. Een niet-heling zweer dat ernstige schade aan weefsels en het bot veroorzaakt kan chirurgische verwijdering (amputatie) van een teen, voet of een deel van een been nodig.

Hier is wat je moet weten om uw voeten gezond te houden, en wat gebeurt er als amputatie noodzakelijk is.

Het voorkomen van voetulcera

De beste strategie voor het voorkomen van complicaties van diabetes - waaronder voetwonden - is een goede behandeling van diabetes met een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, bloedsuiker controle en het volgen van een voorgeschreven medicatie.

Een goede voetverzorging zal helpen problemen met uw voeten voorkomen en een snelle medische zorg wanneer zich problemen voordoen. Tips voor een goede voetverzorging omvatten het volgende:

 • Inspecteer dagelijks uw voeten. Controleer uw voeten een keer per dag voor blaren, snijwonden, barsten, zweren, roodheid, gevoeligheid of zwelling. Als je problemen hebt met het bereiken van uw voeten, gebruik dan een handspiegel om de onderkant van je voeten te zien, plaatst de spiegel op de vloer als het te moeilijk is om vast te houden, of vraag iemand om je te helpen.
 • Was uw voeten dagelijks. Was uw voeten in lauw water een keer per dag. Droog ze voorzichtig, vooral tussen de tenen. Gebruik een puimsteen om de huid waar eelt vormen gemakkelijk wrijf. Strooi talkpoeder of maïzena tussen je tenen om de huid droog te houden. Gebruik een vochtinbrengende crème of lotion op de toppen en bodems van uw voeten om de huid zacht te houden.
 • Niet eelt of andere voet laesies zelf te verwijderen. Om schade aan uw huid te voorkomen, moet een nagelvijl niet gebruiken, nagelknipper of schaar op eelt, likdoorns, eeltknobbels of wratten. Gebruik geen chemische wrat removers. Raadpleeg uw arts of met de voet specialist (podoloog) voor het verwijderen van een van deze laesies.
 • Knip je teennagels voorzichtig. Knip je nagels recht af. Dienen zorgvuldig scherpe uiteinden met een nagelvijl. Vraag om hulp van een zorgverlener als u niet in staat om uw nagels te knippen zelf zijn.
 • Niet op blote voeten gaan. Om letsel aan uw voeten te voorkomen, niet op blote voeten gaan, zelfs rond het huis.
 • Draag schone, droge sokken Draag sokken gemaakt van vezels die trekken (lont) zweet weg van je huid, zoals katoen en speciale acryl vezels -. Niet nylon. Vermijd sokken met strakke elastische banden die de oplage te verminderen, evenals dikke dikke sokken die passen vaak slecht en irriteren je huid.
 • Koop schoenen die goed passen. Koop comfortabele schoenen die niet strak in passen en die steun en demping voor de hiel, boog en bal van de voet geven. Vermijd hoge hakken of smalle schoenen die je tenen menigte. Als een voet is groter dan de andere, schoenen kopen in grotere omvang. Uw arts kan speciaal ontworpen schoenen (orthopedische schoenen) dat de exacte vorm van uw voeten past, kussen uw voeten en gelijkmatig verdelen van het gewicht op je voeten bevelen.
 • Rook niet. Roken schaadt de circulatie en vermindert de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Deze problemen met de bloedsomloop kan leiden tot meer ernstige wonden en slechte genezing. Praat met uw arts als u helpen te stoppen met roken nodig.
 • Regelmatige voet controles. Uw arts of podoloog kan je voeten te inspecteren op vroege tekenen van schade aan de zenuwen, slechte bloedsomloop of andere voetproblemen. Plan voetonderzoek minstens een keer per jaar of vaker indien aanbevolen door uw arts.
 • Neem voet verwondingen serieus. Neem contact op met uw arts als u een voet zweer die niet beginnen te genezen binnen een paar dagen of een andere hardnekkige problemen met uw voeten. Uw arts zal inspecteren uw voet om een ​​diagnose te stellen en voorschrijven van de juiste behandeling.

Zie ook

Amputatie en diabetes: hoe je je voeten te beschermen

Wat als amputatie de enige optie?

Behandelingen voor voetzweren variëren afhankelijk van de ernst van de wond. In het algemeen, de behandeling gebruikgemaakt van methoden om de dode weefsels of vuil te verwijderen, houdt de wond schoon, en de genezing te bevorderen. Wanneer de aandoening leidt tot een ernstig verlies van weefsel of een levensbedreigende infectie, kan een amputatie de enige optie zijn.

Een chirurg verwijdert het beschadigde weefsel en behoudt zoveel mogelijk gezond weefsel. Na de operatie zult u worden gecontroleerd in het ziekenhuis voor een aantal dagen. Het kan vier tot acht weken duren voor uw wond volledig genezen.

In aanvulling op uw primaire zorg arts en chirurg, kunnen andere medische professionals die betrokken zijn bij uw behandeling plan zijn:

 • Endocrinoloog, een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van diabetes en andere hormoon-gerelateerde stoornissen
 • Fysiotherapeut, die zal helpen om weer kracht, evenwicht en coördinatie en leren hoe je een kunstmatige (prothese) ledematen, rolstoel of andere apparaten gebruikt om uw mobiliteit te verbeteren
 • Ergotherapeut, die gespecialiseerd is in therapie om alledaagse vaardigheden te verbeteren en om adaptieve producten die helpen met de dagelijkse activiteiten te gebruiken
 • Geestelijke gezondheid provider, zoals een psycholoog of psychiater, die u kan helpen uw eigen gevoelens of verwachtingen met betrekking tot de amputatie te pakken of om te gaan met de reactie van andere mensen
 • Maatschappelijk werker, die kunnen helpen met de toegang tot diensten en de planning voor de veranderingen in de zorg

Zelfs na amputatie, is het belangrijk om uw diabetes behandeling plan te volgen. Eten van gezonde voeding, regelmatig te bewegen, het beheersen van uw bloedsuikerspiegel en het vermijden van tabak kan u helpen extra complicaties van diabetes te voorkomen.

Zie ook