Tandexamen

Definitie

Reguliere tandheelkundige examens zijn een belangrijk onderdeel van de preventieve gezondheidszorg. Tijdens een tandheelkundige examen, zal de tandarts of mondhygiënist je tanden schoon te maken en te identificeren tandvlees ontsteking of botverlies. De tandarts of mondhygiënist zal uw risico op het ontwikkelen van tandbederf en andere orale gezondheidsproblemen te evalueren, evenals controleer je gezicht, hals en mond voor afwijkingen. Een tandheelkundig examen kan ook tandheelkundige X-stralen of andere diagnostische procedures omvatten.

Tijdens een tandheelkundige examen, zal de tandarts of mondhygiënist waarschijnlijk bespreek uw voeding en mondhygiëne gewoonten en misschien demonstreren zorgvuldig poetsen en flossen technieken. Andere gespreksthema tijdens een tandheelkundige examen kunnen zijn:

 • Eventuele medicijnen je neemt
 • Het gebruik van tabaksproducten
 • Gevolgen van tandverlies
 • Voordelen van kronen, vaste bruggen of implantaten
 • Gebruik van kunstgebitten
 • Cosmetische ingrepen

Een tandheelkundig examen geeft u ook de gelegenheid om vragen over mondgezondheid te vragen.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Reguliere tandheelkundige examens helpen bij de bescherming van uw mondgezondheid en het algemeen welzijn. Een tandheelkundig examen geeft uw tandarts een kans om tips te geven over de verzorging van uw tanden en om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen - wanneer ze het meest te behandelen.

Wanneer een tandheelkundig examen hebben
De Europese Mondhygiënisten 'Association raadt volwassenen plannen tandheelkundige examens om de zes maanden - of volgens hun tandarts' of mondhygiënisten 'advies. Zelfs als u niet meer over uw natuurlijke tanden, is het belangrijk om uw tandarts te raadplegen voor reguliere tandheelkundige examens om uw mondgezondheid en het nut van uw vervangende tanden te behouden.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Als u plannen uw eerste volwassen tandexamen of u op zoek bent naar een nieuwe tandarts, vraag dan vrienden, geliefden, buren, collega's of met uw arts voor een aanbeveling. Overweeg of de tandarts heeft een gunstige ligging en of hij of zij deelneemt aan uw gezondheid plan. Voordat u behandeld wordt, zorg ervoor dat u inzicht in de kosten en betalingsmogelijkheden.

Als u bezorgd bent over het hebben van een tandheelkundig examen voelt, deel je zorgen met uw tandarts of mondhygiënist. Hij of zij zou in staat zijn om uw behandeling aan te passen om te helpen je je beter voelt.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens een tandheelkundig examen, de tandarts of mondhygiënist zal:

 • Evalueer uw algehele gezondheid en mondhygiëne
 • Evalueer uw risico op tandbederf, wortel verval, en kauwgom of botziekte
 • Evalueer uw behoefte aan herstel van de tanden of tandvervanging
 • Controleer uw beet en kaak voor problemen
 • Verwijder eventuele vlekken of aanslag op je tanden
 • Demonstreren juiste reinigingstechnieken voor je tanden of kunstgebit
 • Beoordelen hoe veel fluoride je krijgt door je voeding en het gebruik van producten voor mondhygiëne
 • Neem röntgenfoto of, indien nodig, doen andere diagnostische procedures

Tijdens een tandheelkundige examen, zal uw tandarts of mondhygiënist ook vragen over eventuele gezondheidsproblemen je hebt of medicijnen die je neemt en bespreken hoe ze kunnen invloed hebben op uw mondgezondheid. Als u diabetes hebt, bijvoorbeeld, je bent een verhoogd risico op tandvleesontsteking. Elke medicatie die bijdraagt ​​aan een droge mond kan het verhogen van uw risico op tandbederf. Als artritis interfereert met uw vermogen om effectief je tanden poetst, kan uw tandarts of mondhygiënist u tonen hoe u het handvat van uw tandenborstel in te voegen in een rubberen bal voor eenvoudiger gebruik - of raden het gebruik van een aangedreven tandenborstel.

Tandheelkundig examen. Wanneer een tandheelkundig examen hebben.
Tandheelkundig examen. Wanneer een tandheelkundig examen hebben.

Als u prothetische vervangingen - zoals kunstgebit of bruggen - uw tandarts of mondhygiënist zal onderzoeken hoe goed ze passen en discussiëren over de noodzaak van aanpassingen.

Tandheelkundige examens kunnen ook adviseren over voeding, roken en andere leefstijlfactoren die invloed hebben op de mondgezondheid.

Tandheelkundige x-ray
Een tandheelkundige röntgenfoto kan de tandarts om gedetailleerde beelden van specifieke delen van uw mond te zien. Traditionele röntgenfilm wordt ontwikkeld in een donkere kamer, maar een nieuwere techniek maakt X-ray beelden naar een computer worden gestuurd en bekeken op een scherm. Diverse soorten röntgenfoto beschikbaar, inclusief:

 • Bitewing. Dit type X-ray kan de tandarts de kronen van de bovenste en onderste tanden zien. Tijdens een Bitewing X-ray, zul je naar beneden bijten op de X-ray film houder, terwijl de röntgenfoto's worden genomen.
 • Periapicale. Dit type X-ray kan de tandarts om de gehele tand en het omringende bot te zien.
 • Occlusal. Dit type X-ray kan de tandarts aan de manier waarop de boventanden en bijbehorende onderste tanden in elkaar passen wanneer de kaak gesloten te zien.
 • Panoramisch. Dit type X-ray geeft de tandarts een brede kijk op de hele mond.

X-stralen worden niet typisch nodig zijn op elk tandbezoek. Blootstelling aan straling van röntgenfoto is laag - maar praten met uw tandarts als u zich zorgen maakt over de blootstelling aan straling.

Mondkanker examen
Tijdens uw tandheelkundige examen, zal uw tandarts of mondhygiënist te zoeken naar tekenen van orale kanker. Hij of zij zal het gebied onder je kaak, de zijkanten van je nek, en de binnenkant van je lippen en wangen voelen, evenals onderzoeken uw tong en het dak en de vloer van uw mond.

Tandindruk
In sommige gevallen kan de tandarts adviseren het maken van een tandheelkundig impressie van een of beide kaken om een ​​replica van uw tanden en orale weefsel te produceren. Dit kan helpen bij de tandarts of mondhygiënist de evaluatie van uw hapje of een gebitsbeschermer of bleken trays. De tandarts of mondhygiënist zal vullen hoefijzervormige trays met een zachte, gelatine-achtig materiaal en plaats ze over je bovenste of onderste tanden. Na een paar minuten, worden de laden verwijderd en gebruikt om een ​​tandheelkundige gegoten of replica van je mond te creëren. De tandarts kan ook nog je naar beneden bijten op een zacht materiaal om op te nemen en te evalueren uw beet.

Zie ook

Resultaten

Na uw tandheelkundige examen, zal de tandarts of mondhygiënist uw mondgezondheid te bespreken, met inbegrip van uw risico op tandbederf, tandvleesontsteking en andere orale gezondheidsproblemen, en preventieve maatregelen u kunt nemen om te verbeteren en te beschermen uw mondgezondheid. Meestal om de zes maanden - de tandarts of mondhygiënist zal ook de beste tijd om terug te keren voor een follow-up bezoek aanraden. Als je een hoog risico op tandbederf of tandvleesaandoeningen of andere orale gezondheidsproblemen, kan de tandarts of mondhygiënist meer-frequente controles bevelen.

Zie ook