Tangverlossing

Definitie

Een tangverlossing is een soort operatieve vaginale bevalling. Het is soms nodig tijdens vaginale bevalling.

Tangverlossing. Je bent duwen, maar arbeid is niet vordert.
Tangverlossing. Je bent duwen, maar arbeid is niet vordert.

In een tangverlossing, een zorgverzekeraar geldt pincet - een instrument gevormd als een paar grote lepels of salade tang - het hoofdje van de baby te helpen de baby uit het geboortekanaal. Dit wordt meestal gedaan tijdens een contractie, terwijl de moeder duwt.

Uw zorgverzekeraar kan een tangverlossing in de tweede fase van de arbeid raden - als je het duwen bent - indien de arbeid niet vordert of de veiligheid van de baby's is afhankelijk van een onmiddellijke levering.

Een tangverlossing vormt een risico op letsel voor zowel moeder als baby. Als een tangverlossing uitvalt, kan een keizersnede (C-sectie) nodig zijn.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Een tangverlossing kan worden beschouwd als uw arbeid aan bepaalde criteria voldoet - je baarmoederhals is volledige ontsluiting, je vliezen zijn gebroken en je baby is ingedaald in het geboortekanaal voorover, maar je bent niet in staat om de baby te duwen. Een tangverlossing is alleen geschikt in een geboortecentrum of ziekenhuis waar een C-sectie kan worden gedaan, indien nodig.

Uw zorgverzekeraar kan een tangverlossing aanraden als:

 • Je bent duwen, maar arbeid is niet vordert. Als je nog nooit de geboorte hebt gegeven vóór, arbeid wordt beschouwd vastgelopen als u voor een periode van twee tot drie uur heb geduwd, maar hebben geen vooruitgang geboekt. Als je geboorte hebt gegeven was, kan de arbeid worden beschouwd vastgelopen als u voor een periode van een tot twee uur heb geduwd zonder enige vooruitgang.
 • Je baby's hartslag suggereert een probleem. Als uw zorgverlener is bezorgd over de veranderingen in je baby's hartslag en een onmiddellijke levering noodzakelijk is, kan hij of zij een tangverlossing aanraden.
 • Je hebt een gezondheids-zorg als u een bepaalde medische aandoeningen -. Zoals een vernauwing van het hart van de aortaklep (aortaklepstenose) - uw zorgverzekeraar kan de hoeveelheid tijd die je duwen beperken.
 • Je baby's hoofd is in de verkeerde richting. Een tangverlossing kan vereist zijn als je baby's hoofd naar boven gericht is (occiput posterior positie) in plaats van naar beneden (occiput anterior positie).

Houd in gedachten dat wanneer een tangverlossing wordt aanbevolen, een C-sectie is meestal ook een optie.

Uw zorgverzekeraar kan waarschuwen tegen een tangverlossing indien:

 • Je baby heeft een aandoening die de kracht van zijn of haar botten beïnvloedt, zoals osteogenesis imperfecta, of heeft een bloeden stoornis zoals hemofilie
 • Je baby's hoofd is nog niet verhuisd na het midden van het geboortekanaal
 • De positie van uw baby's hoofd is niet bekend
 • Je baby's schouders of armen zijn het voortouw door het geboortekanaal
 • Uw baby zou niet in staat zijn om door je bekken als gevolg van zijn of haar grootte of de grootte van je bekken

Zie ook

Risico's

Een tangverlossing vormt een risico op letsel voor zowel moeder als baby.

Mogelijke risico's voor u zijn:

 • Pijn in het perineum - het weefsel tussen de vagina en de anus - na de bevalling
 • Lagere genitale tractus tranen en wonden
 • Moeilijk urineren of het legen van de blaas
 • Korte termijn of lange termijn urine-of fecale incontinentie
 • Anemie - een aandoening waarbij je niet genoeg gezonde rode bloedcellen om adequate zuurstof te transporteren naar uw weefsels - door bloedverlies tijdens de bevalling
 • Verwondingen aan de blaas of urethra - de buis die de blaas verbindt met de buitenkant van het lichaam
 • Baarmoederbreuk - wanneer de baby breekt door de wand van de baarmoeder naar de moeder buikholte
 • Verzwakking van de spieren en ligamenten ondersteuning van uw bekkenorganen, waardoor de organen in het bekken uit te glijden van de plaats (verzakking)

Terwijl de meeste van deze risico's worden ook geassocieerd vaginale bevallingen in het algemeen, zijn ze meer kans met een tangverlossing.

Als uw zorgverlener doet een episiotomie - een incisie in het weefsel tussen de vagina en de anus die kunnen helpen verlichten van de levering van uw baby - je bent ook een risico op postpartum bloedingen en infecties.

Mogelijke risico's voor uw baby - hoewel zelden - zijn onder meer:

 • Minor gezicht verwondingen door de druk van de tang
 • Tijdelijke zwakte in de gelaatsspieren (facialisparese)
 • Minor externe oog trauma
 • Schedelbreuk
 • Bloeden binnen de schedel
 • Epileptische aanvallen

Kleine vlekken op je baby's gezicht na een tangverlossing zijn normaal en tijdelijk. Ernstige zuigeling verwondingen na een tangverlossing zijn zeldzaam.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat uw zorgverzekeraar beschouwt een tangverlossing, kan hij of zij proberen andere manieren om arbeid te stimuleren om vooruitgang te boeken. Zo kan hij of zij je verdoving aan te passen aan te moedigen efficiënter te duwen. Typisch een synthetische versie van het hormoon oxytocine (Pitocin) - sterker contracties stimuleren, eveneens tot de mogelijkheden intraveneuze medicatie.

Als een tangverlossing lijkt de beste optie zijn, zal uw zorgverzekeraar de risico's en voordelen van de procedure uit te leggen en vragen om uw toestemming.

Je baby's hartslag suggereert een probleem. Je hebt een gezondheids-zorg.
Je baby's hartslag suggereert een probleem. Je hebt een gezondheids-zorg.

Als u nog niet hebt gekregen van een regionale verdoving, zal uw zorgverzekeraar waarschijnlijk geven u een epidurale of spinale anesthesie. Een lid van uw medisch team zal een katheter plaatsen in je blaas te legen van de urine. Uw zorgverzekeraar kan bovendien een incisie in het weefsel tussen de vagina en de anus (episiotomie) om te helpen de levering van uw baby.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de procedure
Tijdens een tangverlossing, zult u op uw rug liggen, licht hellende, met je benen gespreid. Je zou worden gevraagd om grip handvatten aan elke kant van de levering tafel om jezelf schrap terwijl duwen.

Tussen de weeën, zal uw zorgverzekeraar in je vagina en naast je baby's hoofd plaatsen twee of meer vingers. Hij of zij zal dan schuif een tong tussen zijn of haar hand en de baby het hoofd, gevolgd door de plaatsing van de andere tong aan de andere kant van uw baby's hoofd. De tang zullen samen worden vergrendeld om wieg je baby's hoofd.

Gedurende de volgende paar weeën, zult u duwen en uw zorgverzekeraar zal gebruik maken van de tang om voorzichtig te begeleiden uw baby door het geboortekanaal.

Als je baby's hoofd naar boven is gericht, kan uw zorgverzekeraar gebruik de tang om het hoofd van uw baby tussen de weeën te draaien.

Indien levering van de baby is zeker, zal uw zorgverzekeraar te ontgrendelen en verwijder de tang voordat het breedste deel van je baby's hoofd gaat door het geboortekanaal. Als alternatief kan uw zorgverzekeraar de tang te houden op zijn plaats om de vooruitgang van uw baby's hoofd beheersen.

Tangverlossingen zijn niet altijd succesvol. Als uw zorgverlener niet in staat is om de baby goed te vatten met de tang, kan hij of zij een beker bevestigd aan een vacuümpomp om uw baby (vacuüm extractie) of kiezen te leveren voor een C-sectie te gebruiken.

Als uw zorgverlener geldt de tang, maar is niet in staat om uw baby te bewegen na drie trekt of als de levering niet plaatsvindt binnen ongeveer 20 minuten, een C-sectie is waarschijnlijk de beste optie.

Na de procedure
Na levering, zal uw zorgverzekeraar u onderzoeken op eventuele verwondingen die mogelijk zijn veroorzaakt door de tang. Eventuele scheuren of insnijdingen zal worden gerepareerd.

Je baby zal eveneens gecontroleerd op tekenen van complicaties die worden veroorzaakt door een forceps levering.

Als je naar huis gaat
Als u een episiotomie of vaginale scheur had tijdens de bevalling, kan de wond pijn doen voor een paar weken. Uitgebreide tranen kan langer duren om te genezen.

In de tussentijd kan u helpen bij de genezing te bevorderen:

 • Verzacht de wond. Breng een pak ijs op het getroffen gebied, of plaats een gekoelde toverhazelaar pad tussen een maandverband en de wond. U kunt toverhazelaar pads vinden in de meeste apotheken.
 • Neem de angel uit het plassen. Gebruik een plastic beker om warm water over je vulva als je plassen, en spoel jezelf met een spuit fles daarna.
 • Voorkomen pijn en strekken tijdens de stoelgang. Druk op een schone pad stevig tegen de wond wanneer je naar beneden te dragen voor een stoelgang.
 • Zitten voorzichtig naar beneden. Span je billen als je jezelf verlagen tot een zittende positie. Zitten op een kussen of gewatteerde ring in plaats van een harde ondergrond.
 • Overweeg complementaire behandelingen. Sommige onderzoek suggereert dat lavendel kan helpen pijn na een scheur of episiotomie te verlichten. Als uw zorgverlener goedkeurt, voeg een paar druppels essentiële olie van lavendel aan het badwater of breng de olie rechtstreeks naar het getroffen gebied.

Terwijl je genezing bent, verwacht het ongemak geleidelijk te verbeteren. Contact op met uw zorgverzekeraar als de pijn erger wordt, u koorts ontwikkelen of je een pus-achtige afscheiding opmerkt.

Zwangerschap en geboorte rek het bindweefsel aan de uitgang van de blaas en kan zenuwen en spieren schade aan de blaas of urethra veroorzaken. Je zou urine lekken als u hoest, stam of lachen. Gelukkig is dit probleem verbetert meestal binnen drie maanden. Intussen dragen maandverband en doen Kegel oefeningen om toon je bekkenbodemspieren te helpen.

Te doen Kegels, span je bekkenbodemspieren alsof je stoppen van uw urinestraal. Probeer het voor vijf seconden per keer, vier of vijf keer op rij. Werk tot het houden van de spieren gecontracteerd voor 10 seconden per keer, ontspannen gedurende 10 seconden tussen de weeën. Hebben op ten minste drie sets van 10 herhalingen per dag.

Als angst voor pijn laat je vermijden stoelgang, neem stappen om uw ontlasting zacht en regelmatig te houden. Eet voedsel rijk aan vezels - zoals fruit, groenten en volle granen - en veel water drinken. Het is ook handig als fysiek actief mogelijk te blijven. Vraag uw zorgverzekeraar over een laxeermiddel of vezels laxeermiddel, indien nodig.

Als u niet in staat om uw ontlasting (fecale incontinentie) controle bent, zou frequente Kegel oefeningen helpen. Als u aanhoudende problemen beheersen stoelgang, raadpleeg dan uw zorgverzekeraar.

Zie ook