Thoraxfoto

Definitie

BorstRöntgenstralen produceren beelden van uw hart, longen, bloedvaten, ribben en de botten van de wervelkolom. Als u naar uw arts of de spoedafdeling met pijn op de borst of kortademigheid, kan borstRöntgenstralen helpen bepalen of u lijdt aan hartfalen, een ingeklapte long, longontsteking, gebroken ribben of lucht ophopen in de ruimte rondom een ​​long (pneumothorax ).

Thoraxfoto kan ook vocht onthullen in je longen of in de ruimtes rondom uw longen, uitbreiding van je hart, longontsteking, emfyseem, kanker en vele andere aandoeningen. Sommige mensen hebben een reeks borstRöntgenstralen gedaan in de tijd, om bij te houden of een bepaald gezondheidsprobleem wordt steeds beter of slechter.

In het verleden, werd de Röntgenstraal afgedrukt op film. Nu, bijna alle borst X-stralen zijn digitale bestanden die worden bekeken en elektronisch opgeslagen.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Borst X-stralen zijn de meest uitgevoerde radiografische examen. Een röntgenfoto van de borst is vaak een van de eerste procedures die u zult ondergaan als uw arts vermoedt dat u hart-of longziekte.

Een röntgenfoto van de borst kan laten zien:

  • De conditie van uw longen. Borst X-stralen kan detecteren kanker of infectie in de longen. Ze kunnen ook laten chronische longaandoeningen, zoals emfyseem of cystische fibrose, alsook complicaties met betrekking tot deze condities.
  • Hart-gerelateerde longproblemen. Borst X-stralen kunnen veranderingen of afwijkingen onthullen in je longen die voortkomen uit hartproblemen. Vocht kan ophopen in de longen (longoedeem), bijvoorbeeld als gevolg van congestief hartfalen.
  • De grootte en de omtrek van het hart. Veranderingen in de grootte en vorm van het hart kan een verscheidenheid aan aandoeningen, zoals hartfalen, aangeboren hartziekten, vocht rond het hart (pericardiale effusie) en problemen met een of meer van de aangegeven hartkleppen.
  • Bloedvaten Door de contouren van de grote schepen in de buurt van je hart -. De aorta en pulmonale slagaders en aders - zijn zichtbaar op röntgenfoto's, kunnen ze onthullen aorta-aneurysma of een andere bloedvat problemen, of aangeboren hart-en vaatziekten.
  • Kalkafzettingen. Borst X-stralen kunnen de aanwezigheid van calcium te detecteren in uw hart of bloedvaten. Haar aanwezigheid kan schade aan uw hartkleppen, kransslagaders, hartspier of de beschermende sac rond het hart te geven. Kalkafzettingen in je longen kan zijn van een oude, verdwenen infectie of een meer ernstige ziekte.
  • Postoperatieve veranderingen. Borst X-stralen zijn nuttig nadat je een operatie hebt gehad in je borst, zoals op uw hart, longen of slokdarm, om uw herstel te volgen. Uw arts kan kijken op elk leidingen of buizen die tijdens de operatie werden geplaatst en kan ervoor zorgen dat er geen lucht lekken of gebieden van vochtophoping.
  • Een pacemaker, defibrillator of katheter. Pacemakers en defibrillatoren hebben leads aangesloten op uw hart om ervoor te zorgen dat uw hartslag en ritme zijn normaal, en katheters zijn kleine buisjes gebruikt om medicijnen te leveren of voor dialyse. Een röntgenfoto van de borst wordt meestal genomen na plaatsing van dergelijke medische apparatuur om te controleren of alles correct gepositioneerd.

Zie ook

Risico's

U zich zorgen over de blootstelling aan straling van de borst X-stralen kan zijn, vooral als je ze hebt geregeld. Echter, de hoeveelheid straling van een röntgenfoto van de borst is laag - zelfs lager dan wat je bent blootgesteld aan door middel van natuurlijke bronnen van straling in het milieu.

De X-ray technologen en radiologen de kleinst mogelijke dosis straling en zorgen voor een beschermende loodschort wanneer meerdere röntgenfoto's noodzakelijk zijn.

Vrouwen moeten altijd hun arts of X-ray technoloog op de hoogte als er een mogelijkheid bestaat dat ze zwanger zijn. Hoewel je moet in het algemeen vermijden X-stralen tijdens de zwangerschap, een loden schort die dekt uw bekken en buik kan blootstelling aan straling voor de baby te minimaliseren.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat de thoraxfoto, u over het algemeen uitkleden van de taille en draag een examen toga. Verwijder sieraden uit de taille, ook, want zowel kleding en sieraden kunnen obscure de röntgenbeelden.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de procedure, wordt je lichaam gepositioneerd tussen de X-ray camera en de X-ray digitale recorder. U kunt gevraagd worden om te bewegen in verschillende posities of hoeken om standpunten van zowel de voor-en de zijkanten van je borst te nemen.

Thoraxfoto. De conditie van uw longen.
Thoraxfoto. De conditie van uw longen.

Tijdens het vooraanzicht, u zich tegen de plaat die de X-ray film of digitale recorder bevat. Je houd je armen of aan de zijkanten en rol je schouders naar voren. Je neemt diep adem en houd deze gedurende enkele seconden terwijl het imago van de X-ray wordt genomen. Houd uw adem in na het inademen helpt uw ​​hart en longen beter te zien zijn op de afbeelding.

Tijdens de kant uitzicht, je ene schouder zetten en plaats op het bord en breng je handen boven je hoofd. Nogmaals, een diep adem te halen je en houd het tijdens het filmen proces.

Met X-stralen genomen is over het algemeen pijnloos. Je voelt je niet elke sensatie als de X-ray gaat door je lichaam. Als je problemen hebt staan, kunt u in staat om X-stralen hebben tijdens zitten of liggen.

Zie ook

Resultaten

X-stralen dringen lichaamsstructuren en weefsels op verschillende manieren. Bot is zeer dicht en blokkeert veel van de straling, zodat het beeld van het bot op de film lijkt wit. Je hart blokkeert ook een deel van de straling en zo verschijnt als een lichter gebied op de film. Longen zijn gevuld met lucht, zodat ze blokkeren weinig van de straling, het creëren van een donker beeld.

Een radioloog - een arts opgeleid in interpretatie van de X-stralen en andere imaging examens - analyseert de beelden, op zoek naar aanwijzingen die kunnen wijzen als u hartfalen, vocht rond je hart, kanker, longontsteking of andere longproblemen, of andere voorwaarden.

Uw arts zal de resultaten met u evenals wat behandelingen of andere proeven of procedures nodig kunnen zijn te bespreken.

Zie ook