Thyroïdectomie

Definitie

Thyreoïdectomie is het verwijderen van alle of een deel van uw schildklier. Uw schildklier is een vlinder-vormige klier gelegen aan de basis van je nek. Het produceert hormonen die elk aspect van uw stofwisseling te reguleren, van je hartslag om hoe snel je calorieën te verbranden.

Thyroidectomie wordt gebruikt om schildklieraandoeningen, zoals kanker, goedaardige vergroting van de schildklier (struma) en overactieve schildklier (hyperthyroïdie) te behandelen.

Hoeveel van uw schildklier tijdens thyreoïdectomie wordt verwijderd is afhankelijk van de reden voor een operatie. Als slechts een gedeelte wordt verwijderd (gedeeltelijke thyreoïdectomie), kan uw schildklier normaal kunnen na de operatie functioneren. Als je hele schildklier is verwijderd (totale thyreoïdectomie), je dagelijkse behandeling met schildklierhormoon aan natuurlijke functie van uw schildklier te vervangen nodig.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Een thyroidectomie kan worden aanbevolen voor aandoeningen zoals:

  • Schildklierkanker. Kanker is de meest voorkomende reden voor thyreoïdectomie. Als u schildklierkanker, zal het verwijderen van de meeste, zo niet alle, van uw schildklier waarschijnlijk een behandelingsoptie zijn.
  • Goedaardige vergroting van de schildklier (struma). Het verwijderen van alle of een deel van uw schildklier is een optie als je een grote struma dat is ongemakkelijk of veroorzaakt moeite met ademhalen of slikken, of in sommige gevallen, als de struma veroorzaakt hyperthyreoïdie.
  • Overactieve schildklier (hyperthyreoïdie). Hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier produceert te veel van het hormoon thyroxine. Als je problemen hebt met anti-schildklier medicijnen en wil niet radioactief jodium therapie, kan thyroidectomie een optie zijn.

Zie ook

Risico's

Thyroidectomie is over het algemeen een veilige procedure. Maar zoals bij elke operatie, thyroidectomie draagt ​​een risico op complicaties.

Mogelijke complicaties zijn:

  • Bloeden
  • Obstructie van de luchtwegen veroorzaakt door bloeden
  • Permanente hese of zwakke stem als gevolg van zenuwbeschadiging
  • Schade aan de vier kleine klieren zich achter uw schildklier (bijschildklieren), wat kan leiden tot hypoparathyroïdie, wat resulteert in abnormaal laag calciumgehalte in uw bloed en botten en een verhoogde hoeveelheid fosfor in uw bloed.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Als u hyperthyreoïdie, kan uw arts medicijnen voorschrijven - zoals een jodium en kalium oplossing - om je schildklierfunctie te reguleren en verminderen het risico op bloedingen.

Het kan nodig zijn om te voorkomen dat het eten en drinken voor een bepaalde periode voor de operatie, maar ook, om anesthesie complicaties te voorkomen. Uw arts zal specifieke instructies geven.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens thyroïdectomie
Chirurgen voeren thyroidectomie met algehele narcose, zodat je onbewuste tijdens de procedure bent. De anesthesioloog of anesthesioloog geeft u een verdoving medicatie als een gas - te ademen via een masker - of injecteert een vloeistof medicijn in een ader.

Het chirurgisch team plaatst meerdere monitoren op je lichaam te helpen ervoor te zorgen dat uw hartslag, bloeddruk en zuurstof blijven op veilige niveaus gedurende de gehele procedure. Deze monitoren hebben een bloeddruk manchet op je arm en hart-beeldscherm leidt die op uw borst.

Zodra je bewusteloos bent, maakt de chirurg een kleine incisie in de voorkant van je nek of een reeks incisies onder je arm, afhankelijk van de chirurgische techniek die hij of zij gebruikt. Alle of een deel van de schildklier verwijderd, afhankelijk van de reden voor de operatie. Als je met thyreoïdectomie als gevolg van schildklierkanker, kan de chirurg ook onderzoeken en te verwijderen lymfeklieren rond uw schildklier. Thyroidectomie duurt meestal enkele uren.

Drie belangrijke benaderingen van thyroïdectomie bestaan:

  • Conventionele thyroidectomie is het maken van een incisie in het midden van je nek om direct toegang te krijgen tot uw schildklier.
  • Endoscopische thyroidectomie gebruikt kleinere insnijdingen in de nek. Chirurgische instrumenten en een kleine videocamera wordt ingebracht via de incisies. De camera begeleidt uw chirurg via de procedure.
  • Robotic thyroidectomy wordt ofwel door insnijdingen in de borst en oksel of via een incisie hoog in de nek. De robotachtige benadering maakt een thyreoïdectomie worden uitgevoerd terwijl het vermijden van een incisie in het midden van je nek.

Na thyreoïdectomie
Na de operatie, u verhuisd bent naar een uitslaapkamer waar de gezondheidszorg team controleert uw herstel na de operatie en narcose. Als je eenmaal bent volledig bewust, zult u worden verplaatst naar een ziekenhuiskamer. Je hebt misschien een drain onder de incisie in je nek. Deze afvoer wordt meestal verwijderd de ochtend na de operatie. Na een thyreoïdectomie, kunt u pijn in de nek en een hese of zwakke stem te ervaren. Dit betekent niet noodzakelijk dat er blijvende schade aan de zenuwen die je stembanden controleert. Deze symptomen zijn vaak tijdelijk en kunnen door irritatie van de beademingsbuis (endotracheale tube) die tijdens de operatie is ingevoegd in de luchtpijp (trachea), of als gevolg van zenuw irritatie veroorzaakt door de operatie.

Thyreoïdectomie. Goedaardige vergroting van de schildklier (struma).
Thyreoïdectomie. Goedaardige vergroting van de schildklier (struma).

Je zult in staat zijn om te eten en te drinken zoals gebruikelijk na de operatie. De meeste mensen die thyroidectomies hebben blijven in het ziekenhuis voor ongeveer 24 uur. Als u naar huis gaat, kunt u meestal terug naar uw normale activiteiten, vaak binnen een paar weken. Praat met uw arts over specifieke activiteit beperkingen.

Zie ook

Resultaten

De lange-termijn effecten van thyroidectomy afhangen van hoeveel van de schildklier is verwijderd.

Gedeeltelijke thyroïdectomie
Als slechts een deel van uw schildklier is verwijderd, het resterende deel duurt meestal over de functie van de gehele schildklier, en je hoeft niet schildklierhormoon therapie nodig.

Volledige thyreoïdectomie
Als je hele schildklier is verwijderd, kan je lichaam schildklierhormoon niet te maken en je zult tekenen en symptomen van traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) te ontwikkelen. Als gevolg hiervan, moet u een pil te nemen elke dag dat het schildklierhormoon thyroxine bevat (Levothroid, Levoxyl, anderen). Dit hormoonvervanging is identiek aan het hormoon normaal door de schildklier en voert alle van dezelfde functies. Uw arts zal de hoeveelheid schildklierhormoon vervangende u nodig hebt op basis van bloedonderzoek bepalen.

Zie ook