Tilt table-test

Definitie

Een tilt table test wordt gebruikt om de oorzaak van onverklaarbaar flauwvallen (syncope) te evalueren. Tijdens een tilt tafel test, lig je op een tafel die beweegt van een horizontale naar een verticale positie. Uw hartslag en bloeddruk zijn hele tilt tafel proef gecontroleerd.

Uw arts kan een tilt tafel-test aanraden als je had hebt herhaald, onverklaarbaar flauwvallen. Een tilt table test kan ook nuttig zijn om de oorzaak van het flauwvallen te onderzoeken als je maar een keer hebt flauwgevallen, maar een andere episode zou je een hoog risico op letsel als gevolg van uw werkomgeving, medische voorgeschiedenis, leeftijd of andere factoren.

Kantelen tafel testen. Plaats kleverige vlekken (elektroden) op je borst, benen en armen.
Kantelen tafel testen. Plaats kleverige vlekken (elektroden) op je borst, benen en armen.

Artsen gebruiken een tilt tafel-test voor het diagnosticeren van de oorzaak van flauwvallen. Tijdens de test, worden uw bloeddruk en hartslag gecontroleerd. Je begint met het plat op een tafel. Riemen worden gezet rond je lichaam om je plaats te houden. Vervolgens wordt de tabel gekanteld om je lichaam te verhogen tot een head-up positie - simuleren van een verandering in de positie van liggend naar staand. Deze test stelt artsen om uw lichaam de cardiovasculaire reactie op de verandering in de positie te evalueren.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Uw arts kan een tilt tafel-test aanraden als hij of zij vermoedt dat neurocardiogene syncope is verantwoordelijk voor uw flauwvallen en moet extra tests om de diagnose te bevestigen.

Neurocardiogene syncope er gebeurt als het deel van het zenuwstelsel dat de bloedtoevoer regelt verandert je hartslag en verlaagt je bloeddruk voor een korte tijd. Dan, minder bloed stroomt naar je hersenen en je kan flauwvallen. Deze vorm van syncope wordt ook wel vasovagale syncope, reflex syncope, en de gemeenschappelijke flauwvallen.

Met neurocardiogene syncope, mag u wel of waarschuwingsborden, zoals huid bleekheid, zwakte, zweten, wazig zien of misselijkheid niet. Neurocardiogene syncope vaak een reactie op iets als de aanblik van bloed of een verontrustende situatie. Maar het kan gebeuren zonder duidelijke trekker. Dit soort syncope gebeurt als je staat of zit.

Zie ook

Risico's

Een tilt table test is over het algemeen veilig en complicaties zijn zeldzaam. Maar, zoals bij elke medische procedure, is het een risico op complicaties.

Mogelijke complicaties zijn:

 • Langdurige lage bloeddruk
 • Langdurige pauze tussen de hartslagen (asystolie)

Deze complicaties gaan meestal weg als de tabel die je liegt op tijdens de test wordt teruggestuurd naar een horizontale positie.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

U kunt gevraagd worden om niet te eten of drinken van twee uur of meer voor een tilt tafel-test. U kunt uw medicijnen te nemen zoals gebruikelijk, tenzij uw arts u anders adviseert.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Voordat u de tilt tafel test te starten, zal een lid van uw gezondheidszorg team het volgende doen om u voor te bereiden op de test:

 • Plaats kleverige vlekken (elektroden) op je borst, benen en armen. De elektroden zijn verbonden door draden op een elektrocardiogram (ECG) machine die uw hartslag controleert.
 • Plaats een bloeddrukmanchet op je vinger, op je arm of op beide om uw bloeddruk te controleren tijdens de tilt tafel-test.
 • Indien nodig, plaats een intraveneuze (IV) lijn in een ader in de arm voor het leveren medicatie tijdens het tweede deel van de test, indien nodig.

Tijdens een tilt tafel-test
Voor de test, lig je op een tafel dat kan worden verplaatst van een horizontale naar een verticale positie. De tafel heeft een voetsteun en veiligheidsgordels. De riemen worden rond je lichaam geplaatst tijdens de test om ervoor te zorgen dat u niet afglijden van de tafel. Zodra u bent geplaatst op de tafel, de test vordert op deze manier:

 • Uw hartslag en bloeddruk worden gecontroleerd voor ongeveer vijf minuten, terwijl je liegt plat (horizontaal).
 • Het bed wordt dan verplaatst naar een verticale positie (ongeveer een 60 - tot 90 graden).
 • Afhankelijk van de reden voor de tilt tafel test, mag u in de verticale positie voor ongeveer vijf tot 10 minuten, of u kunt in de verticale positie voor maximaal 45 minuten te blijven.
 • Terwijl u in de verticale positie, zoals nog steeds mogelijk verwerkt. Tijdens de test, als je het gevoel symptomen zoals misselijkheid, zweten, duizeligheid of onregelmatige hartslag, vertel een lid van uw gezondheidszorg team.
 • Als je niet flauw of ervaren andere symptomen na 45 minuten, kan de medicatie isoproterenol (Isuprel) worden gegeven door middel van een IV lijn. Dit medicijn verlaagt uw diastolische bloeddruk (het onderste getal in een bloeddrukmeting), verlaagt de perifere vaatweerstand, verhoogt je hartslag en kan het abnormale zenuwstelsel reflex dat vasovagale of neurocardiogene syncope veroorzaakt prompt.
 • Vervolgens blijven de verticale positie en gemonitord op een 15 tot 20 minuten.

Na een tilt tafel-test
Als je flauw op enig moment tijdens de test, terwijl je in de verticale positie, wordt de tabel onmiddellijk terug naar een horizontale positie, en je bent op de voet gevolgd. De meeste mensen weer bij bewustzijn vrijwel onmiddellijk. In sommige gevallen, als de bloeddruk en hartslag veranderingen wijzen u op het punt flauw te vallen, wordt de tabel terug naar een horizontale positie, en je kan eigenlijk niet het bewustzijn verliezen.

Wanneer uw tilt tafel test is voltooid, kunt u terugkeren naar uw normale activiteiten voor de rest van de dag.

Zie ook

Resultaten

De resultaten van een tilt tafel testen zijn gebaseerd op of u flauw tijdens de test en wat gebeurt er met uw bloeddruk en hartslag. Afhankelijk van de resultaten, kan uw arts u adviseren aanvullende tests om andere oorzaken van flauwvallen uitgesloten.

Zie ook