Tracheostomie

Definitie

Tracheotomie (tray-key-OS-tuh-me) is een chirurgisch gecreëerde gat door de voorkant van je nek en in uw luchtpijp (trachea). De term voor de chirurgische procedure om deze opening te creëren is tracheotomie.

Een tracheostomie geeft een luchtkanaal te helpen ademen wanneer de gebruikelijke route voor de ademhaling of andere manier wordt belemmerd of aangetast. Een tracheotomie is vaak nodig wanneer gezondheidsproblemen vereisen lange-termijn gebruik van een machine (ventilator) om u te helpen ademen. In zeldzame gevallen wordt een nood tracheotomie uitgevoerd wanneer uw luchtwegen plotseling wordt geblokkeerd, zoals na een traumatisch letsel aan het gezicht of nek.

Wanneer een tracheotomie niet langer nodig is, is het toegestaan ​​om te genezen dicht of wordt operatief gesloten. Voor sommige mensen, een tracheotomie is permanent.

Waarom is het gedaan

Situaties die kunnen noemen voor een tracheotomie zijn:

 • Aandoeningen die het gebruik van een ademhalingsapparaat (ventilator) langere vereisen, meestal meer dan een of twee weken
 • Medische aandoeningen die blokkeren of beperken uw luchtwegen, zoals verlamming van de stembanden of keelkanker
 • Verlamming, neurologische problemen of andere omstandigheden die maken het moeilijk op te hoesten afscheiding uit je keel en vereisen directe uitzuigen van de luchtpijp (trachea) om uw luchtwegen te wissen
 • Voorbereiding voor grote hoofd of de nek operatie om de ademhaling te helpen tijdens herstel
 • Ernstig trauma aan het hoofd of de nek, dat belemmert de ademhaling
 • Andere noodsituaties bij het ademhalen wordt belemmerd en hulpdiensten kunnen een beademingsbuis niet gezet door de mond en in de luchtpijp

Spoedeisende zorg
De meeste tracheotomies worden uitgevoerd in een ziekenhuis. In het geval van een noodsituatie, kan het noodzakelijk zijn om een ​​gat in de keel van een persoon maken wanneer buiten een ziekenhuis, bijvoorbeeld op de plaats van een ongeluk.

Emergency tracheotomies moeilijk een verhoogd risico op complicaties en voeren hebben. Een verwante en iets minder riskant procedure die wordt gebruikt in de spoedeisende zorg is een cricothyrotomy. Deze procedure zorgt voor een gat direct in het strottenhoofd (larynx) op een locatie direct onder de adamsappel (schildklier kraakbeen).

Zodra een persoon wordt overgebracht naar een ziekenhuis en gestabiliseerd, wordt een cricothyrotomy vervangen door een tracheostoma als er een behoefte langdurige ademhaling ondersteuning.

Risico's

Tracheostomies zijn over het algemeen veilig, maar ze hebben risico's. Sommige complicaties zijn bijzonder waarschijnlijk tijdens of kort na de operatie. Het risico van dergelijke problemen verhoogt wanneer de tracheotomie wordt uitgevoerd als een noodprocedure. Onmiddellijke complicaties zijn:

 • Bloeden
 • Schade aan de luchtpijp
 • Lucht in weefsel onder de huid van de hals (subcutaan emfyseem), die ademhalingsproblemen en schade aan de luchtpijp of slokdarm (oesophagus) kan
 • Ophoping van lucht tussen de borstwand en de longen (pneumothorax), die pijn, ademhalingsproblemen of longcollaps veroorzaakt
 • Een verzameling van bloed (hematoom) kan in de nek te vormen en te comprimeren de luchtpijp, die ademhalingsproblemen veroorzaakt
 • Misplacement of verplaatsing van de tracheostomiebuis
Tracheostomie. Plan voor uw verblijf in het ziekenhuis.
Tracheostomie. Plan voor uw verblijf in het ziekenhuis.

Complicaties op lange termijn meer kans het langer een tracheotomie is op zijn plaats. Deze problemen omvatten:

 • Verplaatsing van de tracheotomiecanule van de luchtpijp
 • Vernauwing van de luchtpijp
 • Abnormale weefselvorming in de trachea
 • Obstructie van de tracheostomiebuis
 • Ontwikkeling van een abnormale doorgang tussen de luchtpijp en de slokdarm (fistel), waardoor het risico van vloeistoffen of voedsel in de longen kan verhogen
 • Ontwikkeling van een doorgang tussen de luchtpijp en de onbenoemde slagader (tracheoinnominate fistel), die levensbedreigende bloedingen kan genereren
 • Infectie
 • Bacteriële kolonisatie die ziekte, zoals longontsteking veroorzaken

Als je nog moet een tracheotomie nadat u het ziekenhuis hebt verlaten, moet u regelmatig geplande afspraken te houden voor het toezicht op mogelijke complicaties. Ook ontvangt u instructies over wanneer u uw arts moet bellen over problemen, zoals:

 • Bloeden op de tracheostomie site, of van de luchtpijp
 • Ademhalingsproblemen door de buis
 • Pijn of een verandering in comfortniveau
 • Roodheid
 • Zwelling
 • Een verandering in de positie van uw tracheostomiebuis

Hoe je voor te bereiden

Hoe je voor te bereiden op een tracheostomie is afhankelijk van het soort procedure die u zult ondergaan. Als u zult worden ontvangen van algemene anesthesie, kan uw arts vragen dat u voorkomen dat het eten en drinken voor een paar uur voor de ingreep. U kunt ook worden gevraagd om bepaalde medicijnen te stoppen.

Plan voor uw verblijf in het ziekenhuis
Na de tracheotomie procedure, zult u waarschijnlijk in het ziekenhuis blijven voor enkele dagen als uw lichaam geneest. Indien mogelijk, plan vooruit voor uw verblijf in het ziekenhuis door te brengen:

 • Comfortabele kleding, zoals pyjama's, een badjas en slippers
 • Persoonlijke verzorging, zoals je tandenborstel en scheren benodigdheden
 • Entertainment om u te helpen de tijd te doden, zoals boeken, tijdschriften of spelletjes
 • Schrijven benodigdheden, zoals een potlood en een blocnote te helpen communiceren omdat u niet in staat om te praten zal zijn op het eerste

Wat u kunt verwachten

Tijdens de tracheotomie
Een tracheotomie wordt meestal uitgevoerd in een operatiekamer onder algehele anesthesie, die u niet op de hoogte van de chirurgische procedure maakt. Een plaatselijke verdoving aan de hals en keel gevoelloos wordt gebruikt als de chirurg is bezorgd over de luchtwegen in gevaar wordt gebracht van de algemene anesthesie of indien de procedure wordt in een ziekenhuiskamer wordt gedaan in plaats van een operatiekamer.

De aangeduide procedure je ondergaat is afhankelijk van de reden waarom u een tracheotomie nodig heeft en of de procedure was gepland. Er zijn in wezen twee opties:

 • Chirurgische tracheotomie kan worden uitgevoerd in een operatiekamer of in een ziekenhuiskamer. Tijdens een chirurgische tracheotomie de chirurg maakt gewoonlijk een horizontale incisie door de huid aan de onderkant van de voorzijde van de hals. De chirurg trekt weer voorzichtig de omringende spieren en snijdt door een klein gedeelte van de schildklier, waardoor de luchtpijp (trachea). Op een specifieke plek op uw luchtpijp dichtbij de basis van je nek, de chirurg creëert een gat en voegt een tracheotomiecanule in het gat. Een draagriem aan de voorplaat van de buis houdt het wegglijden van het gat, en tijdelijke hechtingen kunnen ook worden gebruikt om de frontplaat te bevestigen aan de huid van de nek.
 • Minimaal invasieve tracheotomie wordt meestal uitgevoerd in een ziekenhuis kamer. De arts maakt een kleine incisie nabij de basis van de voorzijde van de hals. Een speciale lens wordt via de mond, zodat de chirurg de binnenzijde van de keel bekijken. Met deze weergave van de keel, de chirurg geleidt een naald in de luchtpijp tracheostomie gaatje te maken. Het gat wordt vervolgens uitgebreid naar de tracheotomiecanule tegemoet. Een draagriem bevestigd aan de voorplaat van de buis houdt het vallen uit de luchtpijp.

Wat te verwachten met een tracheotomie
Je zult waarschijnlijk besteden enkele dagen in het ziekenhuis als uw lichaam geneest. Gedurende die tijd, leert u vaardigheden die nodig zijn voor het behoud van en het omgaan met uw tracheotomie:

 • Zorg voor uw tracheotomiecanule. Een verpleegster zal je leren hoe te reinigen en verander je tracheotomiecanule. In het algemeen, wordt u gevraagd om uw tracheotomie website reinigen minstens twee keer per dag om te helpen infectie te voorkomen. Je zult blijven doen dit zo lang als je een tracheotomie.
 • Spreken. In het algemeen, een tracheotomie voorkomt dat u spreken omdat uitgeademde lucht gaat uit de tracheotomie opening plaats van omhoog door uw stem uit. Er zijn inrichtingen en technieken voor het doorsturen luchtstroom hebben spraak aanduidt. Afhankelijk van de buis grootte en het ontwerp, de diameter van de luchtpijp en de conditie van uw voice box, kunt u in staat om uw stem te gebruiken met de buis op zijn plaats. Indien nodig, kunt u kennismaken met een logopedist of een verpleegkundige opgeleid in tracheostomie zorg, die opties kunnen suggereren om te communiceren en helpen je leert om je stem weer te gebruiken.
 • Eten. Terwijl je genezing bent, zult u ontvangen voedingsstoffen via een intraveneuze (IV) lijn ingebracht in een ader in uw lichaam, een voedingssonde die door je mond of neus, of een buis rechtstreeks in uw maag passeert. Wanneer u klaar bent om weer te eten bent, moet u werken met een logopedist, die u kan helpen de spierkracht en coördinatie die nodig is voor het slikken te herwinnen.
 • Omgaan met droge lucht. De lucht die je inademt zal veel droger zijn, omdat het niet langer door je vochtige neus en keel alvorens je inhaleert. Dit kan leiden tot irritatie, hoesten en overtollig slijm uit de tracheotomie. Direct bijbrengen kleine hoeveelheden zout in de tracheotomiecanule kan helpen los afscheidingen en voeg vocht. Een zoutoplossing vernevelaar behandeling kan een nevel kraag worden geleverd via een buis verbonden met een vernevelaar machine. U kunt een apparaat genaamd een warmte-en vocht-wisselaar, die vocht opvangt uit de lucht die je uitademt en bevochtigt de lucht die je inademt gebruiken.
 • Omgaan met andere effecten. Uw zorgteam zal u tonen hoe om te gaan met de andere veel voorkomende bijwerkingen van de tracheotomie. Zo kan je ook leren om een ​​zuig machine te gebruiken om u te helpen duidelijke afscheiding uit je keel of luchtwegen.

Resultaten

In de meeste gevallen, een tracheotomie is tijdelijk, een alternatief ademhaling route tot andere medische problemen zijn opgelost. Als een persoon moet aangesloten op een ventilator voor onbepaalde tijd, de tracheostomie is vaak de beste permanente oplossing.

Uw gezondheidszorg team zal u helpen te bepalen wanneer het gepast is om de tracheotomiecanule verwijderen. De opening kan genezen sluiten op zichzelf, of kan chirurgisch gesloten.