Transurethrale incisie van de prostaat (TUIP)

Definitie

Transurethrale incisie van de prostaat (TUIP) is een type van prostaat chirurgie gedaan voor het verlichten van matige tot ernstige urinaire symptomen veroorzaakt door prostaatvergroting, een aandoening bekend als benigne prostaathyperplasie (BPH).

Tijdens TUIP, wordt een gecombineerde visuele en chirurgisch instrument (resectoscope) ingebracht via het puntje van je penis en in de buis die de urine uit de blaas (urethra) draagt. De urethra wordt omgeven door prostaatweefsel. De arts snijdt een of twee kleine groeven in het gebied waar de prostaat en de blaas zijn aangesloten (blaashals) met het oog op de openstelling van de urine kanaal. Hierdoor kan de urine gemakkelijker passeren.

TUIP is een van de opties voor de behandeling van urine-symptomen veroorzaakt door BPH. Om te bepalen of TUIP of een andere behandeling is een goede optie voor u, zal uw arts nagaan hoe ernstig uw klachten zijn, wat andere gezondheidsproblemen je hebt, en de grootte en vorm van uw prostaat.

Zie ook

Waarom is het gedaan

TUIP wordt gebruikt om urine-symptomen veroorzaakt door een vergrote prostaat te verlichten. Symptomen kunnen zijn:

 • Frequente, dringende behoefte om te plassen
 • Problemen bij het beginnen plassen
 • Langzaam (langdurige) plassen
 • Verhoogde frequentie van het plassen 's nachts (nycturie)
 • Stoppen en opnieuw starten tijdens het urineren
 • Het gevoel dat je niet volledig kan uw blaas te legen
 • Urineweginfecties

Hoewel een aantal procedures beschikbaar voor BPH behandeling, TUIP een optie wanneer de prostaat is relatief klein - minder dan ongeveer 1 ounce (30 ml) in grootte. Als je een grotere prostaat of u ernstige urine-symptomen, kan een andere procedure een betere optie zijn.

Zie ook

Risico's

Risico's van TUIP kunnen omvatten:

 • Tijdelijke moeite met plassen. Je mag problemen met urineren (urineretentie) hebben voor een paar dagen na de procedure. Totdat je kunt plassen op uw eigen, moet u een buisje ingebracht via uw penis te voeren urine uit uw blaas (urinekatheter) hebben.
 • Urineweginfectie. Urineweginfecties zijn een mogelijke complicatie na een vergrote prostaat procedure. Een infectie wordt steeds waarschijnlijk de meer optreden heb je een catheter op zijn plaats en kan antibiotica of andere behandeling vereisen.
 • Moeilijkheid houden urine. Je mag moeite beheersen van het urineren (urine-incontinentie) hebben direct na de operatie. Zelden, dit is een lange-termijn gevolgen van TUIP.
 • Droog orgasme. TUIP kan retrograde ejaculatie, wat betekent sperma vrijkomt tijdens seksuele climax (ejaculatie) komt je blaas in plaats van de penis verlaat veroorzaken. Retrograde ejaculatie is niet schadelijk en over het algemeen heeft geen invloed op seksueel genot. Maar het kan interfereren met uw vermogen om een ​​kind te verwekken.
 • Erectiestoornissen. Het onvermogen om een erectie te behouden of te behouden is een mogelijke lange termijn bijwerkingen, maar is minder gemeen met TUIP dan met open prostatectomie of met TURP.
 • Noodzaak voor herbehandeling. Sommige mannen die TUIP hebben later nodig follow-up behandeling met TURP of een andere prostaat procedure. Behandeling nodig is, hetzij omdat de symptomen terug na verloop van tijd of omdat ze nooit adequaat te verbeteren.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Transurethrale incisie van de prostaat (TUIP). Tijdelijke problemen met urineren.
Transurethrale incisie van de prostaat (TUIP). Tijdelijke problemen met urineren.

Voordat de procedure, kan uw arts een test die een visuele ruimte te kijken in je plasbuis en blaas (cystoscopie) gebruikt doen. Hierdoor kan de arts om de grootte van uw prostaat controleren en onderzoeken uw urinewegen. Uw arts kan ook aan andere tests, zoals bloedonderzoek of tests om de urinestroom te meten doen.

Volg de instructies van uw arts over wat te doen voordat u uw behandeling. Hier zijn een aantal zaken te bespreken met uw arts:

 • Uw medicijnen. Vertel uw arts over enige recept of over-the-counter medicatie of supplementen die u neemt. Dit is vooral belangrijk als u bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine (Coumadin) of clopidogrel (Plavix), en nonprescription pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen) of naproxen natrium (Aleve, anderen) te nemen. Uw chirurg kan u vragen te stoppen met het nemen van medicijnen die het risico op bloeden enkele dagen voor de operatie te verhogen.
 • Vasten voordat de procedure. Uw arts zal waarschijnlijk vragen u om niet te eten of drinken iets na middernacht. Op de ochtend van uw procedure, neem alleen de medicijnen die uw arts u met een klein slokje water.
 • Regelingen na de procedure. Je zal niet in staat zijn om zelf naar huis rijden na de ingreep. U kan de dag van de operatie naar huis te gaan, of u kan nodig zijn voor een verblijf in het ziekenhuis overnachten. Vraag uw arts van tevoren wanneer je kunt verwachten naar huis te gaan.
 • Activiteit beperkingen. Je mag niet in staat zijn om te werken of te doen inspannende activiteit gedurende enkele weken na de operatie. Vraag uw arts hoeveel herstel tijd die u nodig heeft.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

TUIP duurt meestal 20 tot 30 minuten. Je zult ofwel een algemene verdoving, die zal je in slaap vallen, of een verdovingsmiddel toegediend zult krijgen dat blokkeert het voelen vanaf de taille (spinaal blok).

Tijdens de procedure
Uw arts kan verdovende gel zet in je plasbuis en kan de prostaat te verdoven met een injectie gegeven door je rectum.

Zodra de verdoving werkt, zal uw arts een gecombineerde visuele en chirurgisch instrument (resectoscope) invoegen in het puntje van je penis en uitbreiden naar de prostaat gebied. De resectoscope is uitgerust met een lens of camera, een snij-inrichting, en kleppen om de vloeistof los te wassen (irrigeren) de operatie gebied. De resectoscope is ongeveer 12 inch (30,5 cm) lang en 1/2 inch (1 cm) in diameter. Het heeft een licht, ventielen voor het regelen van spoelvloeistof, en een elektrische lus om weefsel en afdichting bloedvaten snijden. Spoelvloeistof wordt gebruikt om de urethra smeren en weggespoeld bloed.

Met de resectoscope maakt de arts een of twee insnijdingen aan het binnenoppervlak van de prostaat waar de blaas sluit de prostaat (blaashals).

Urineweginfectie. Moeilijkheid houden urine.
Urineweginfectie. Moeilijkheid houden urine.

Na de procedure
U mag in staat zijn om het ziekenhuis te verlaten op de dag van de procedure, of u kan nodig zijn om te overnachten. Praat met uw arts over wat u kunt verwachten, en alle voorzorgsmaatregelen die u moet nemen nadat je naar huis gaat.

 • Je hebt een katheter in de plaats die binnenkomt via het puntje van je penis en gaat in je blaas om de urine af te voeren in een opvangzak. De katheter kan worden overgelaten in plaats voor een of twee dagen. In sommige gevallen wordt een katheter nodig is voor een langere periode. U mag plassen rond de katheter, wat normaal is omdat uw blaas kan meer urine knijp dan de katheter is geschikt. Uw arts kan u wegwerpcatheters u kunt invoegen in je eentje een paar keer per dag totdat je weer kunt plassen.
 • Plassen kan pijnlijk zijn, of u kunt een gevoel van urgentie hebben als urine gaat over de chirurgische gebied. U kan ook nodig zijn om vaker dan normaal plassen. Pijnlijk urineren algemeen verbetert in 1-4 weken.
 • Verwacht wat bloed in de urine direct na de operatie. Als je stolsels of zoveel bloed in je urine kunt er niet doorheen kijken, contact opnemen met uw arts.
 • Uw vermogen om seksuele activiteit te hervatten is afhankelijk van hoe snel je genezen. Praat met uw arts over wanneer het goed is voor u om weer seks te hebben. Zult u waarschijnlijk in staat zijn om seksuele activiteit te hervatten na een paar weken.

Deze stappen kunnen u helpen herstellen na uw procedure.

 • Drink veel water voor het spoelen van de blaas.
 • Vermijd obstipatie en persen tijdens de stoelgang. Eet fiber-bevattende voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die constipatie kunnen veroorzaken. Vraag uw arts als u een laxeermiddel moet nemen, als je het verstopt raken.
 • Heb bloedverdunnende medicatie niet nemen totdat uw arts zegt dat het OK.
 • Gebruik geen inspannende activiteit niet doen, zoals zwaar tillen, gedurende vier tot zes weken of totdat uw arts zegt dat het OK.

Zie ook

Resultaten

In de meeste mannen, TUIP verbetert het vermogen om te plassen en verlicht gerelateerde symptomen. Het kan een paar weken tot maanden voordat u de volledige voordelen van de behandeling merkt.

Uw arts zal willen regelmatige follow-up afspraken hebben om de conditie van uw prostaat controleren en om enig symptoom wijzigingen te bespreken.

Als de procedure niet genoeg doen om uw klachten te verminderen, moet u mogelijk extra behandeling stappen overwegen. Een aantal mannen die TUIP ondergaan hebben behoefte aan een follow-up procedure om prostaatvergroting te behandelen, in het bijzonder na een aantal jaren zijn verstreken.

Na TUIP, is het belangrijk om een ​​digitale rectale examen hebben een keer per jaar om uw prostaat en het scherm voor prostate kanker te controleren, zoals u gewend bent. Als u een verergering urinaire symptomen opmerkt, maak dan een afspraak met uw arts te zien.

Zie ook