Transurethrale microgolf therapie (TUMT)

Definitie

Transurethrale microgolf therapie (TUMT) is een poliklinische procedure om urine-symptomen veroorzaakt door een vergrote prostaat, een aandoening die bekend staat als benigne prostaathyperplasie (BPH). Het wordt minder vaak gebruikt nu dan het was in het verleden en over het algemeen vervangen door nieuwere behandelingen.

Tijdens TUMT, wordt een kleine magnetron antenne ingebracht via het puntje van je penis in de buis die de urine uit de blaas (urethra) draagt. Uw arts strekt de antenne tot het gebied van de urethra, omringd door de prostaat bereikt. De antenne zendt een dosis van microgolf energie die warmt op en vernietigt overtollig prostaatweefsel blokkeren urinestroom.

TUMT is een van de verschillende opties voor de behandeling van een vergrote prostaat. Om de juiste keuze van een behandeling te bepalen voor u, zal uw arts nagaan hoe ernstig uw klachten zijn, wat andere gezondheidsproblemen je hebt, en de grootte en vorm van uw prostaat.

Zie ook

Waarom is het gedaan

TUMT is een behandeling voor urine-symptomen en complicaties als gevolg van geblokkeerde urinestroom, meestal uit kleinere, sterk geselecteerde prostaatkanker patiënten, zoals gemak:

 • Frequente, dringende behoefte om te plassen
 • Problemen bij het beginnen plassen
 • Langzaam (langdurige) plassen
 • Verhoogde frequentie van het plassen 's nachts (nycturie)
 • Stoppen en opnieuw starten tijdens het urineren
 • Het gevoel dat je niet volledig kan uw blaas te legen
 • Urineweginfecties

TUMT verbetert de urinestroom in sommige, maar niet alle, mensen. Deze procedure is algemeen effectiever zijn dan medicijnen verbetering urinestroom, maar minder effectief dan chirurgische methoden, zoals transurethrale resectie van de prostaat (TURP), HoLEP en openen eenvoudig prostatectomy. Het kan enige tijd duren, van enkele weken tot maanden, om de resultaten van de procedure te zien.

Echter, TUMT heeft een aantal voordelen ten opzichte van de operatie:

 • Het kan worden gedaan op een poliklinische basis, dus een nacht ziekenhuis is niet nodig.
 • Het heeft geen algemene of spinale anesthesie nodig.
 • Het heeft een lager risico op het veroorzaken van zwaar bloedverlies.
 • Het is minder waarschijnlijk erectiele disfunctie of andere seksuele bijwerkingen.
 • Het is een optie voor mensen die behoefte hebben om een ​​operatie te vermijden als gevolg van andere gezondheidsproblemen.

Zie ook

Risico's

Risico's van TUMT omvatten:

 • Urineretentie. Je kunt problemen met urineren voor een paar dagen na de procedure te hebben. Totdat je kunt plassen op uw eigen, moet u een buisje (katheter) ingebracht in uw penis te voeren urine uit uw blaas te hebben.
 • Urineweginfectie. Urineweginfecties zijn een mogelijke complicatie na een vergrote prostaat procedure. Een infectie wordt steeds waarschijnlijk de meer optreden heb je een buisje om urine (urine-catheter) uitlekken in plaats na de procedure. Het kan antibiotica of andere behandeling vereisen.
 • Vernauwing (vernauwing) van de urethra of blaashals. Soms TUMT vernauwt de buis die de urine uit de blaas (urethra) of het gebied waar de urethra hecht aan de blaas (blaashals) draagt. Dit kan plassen bemoeilijken en kan aanvullende behandeling nodig te corrigeren.
 • Droog orgasme. TUMT kan retrograde ejaculatie, wat betekent sperma vrijkomt tijdens seksuele climax (ejaculatie) komt je blaas in plaats van de penis verlaat veroorzaken. Retrograde ejaculatie is niet schadelijk en over het algemeen heeft geen invloed op seksueel genot. Maar het kan interfereren met uw vermogen om een ​​kind te verwekken.
 • Noodzaak voor herbehandeling. De meeste mannen die TUMT hebben zal vereisen follow-up behandeling met TURP of een andere prostaat procedure. Behandeling nodig is, hetzij omdat de symptomen terugkeren of omdat ze nooit adequaat te verbeteren.
Transurethrale microgolf therapie (TUMT). Urineweginfectie.
Transurethrale microgolf therapie (TUMT). Urineweginfectie.

Vanwege mogelijke complicaties, kan TUMT een behandeling optie niet als u heeft of heeft gehad:

 • Een penisimplantaat
 • Urethrale strictuur - vernauwing van de plasbuis
 • Bestralingen in het bekkengebied

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat de procedure, kan uw arts een test die een scope gebruikt om te kijken in je plasbuis en blaas (cystoscopie) doen. Hierdoor kan de arts om de grootte van uw prostaat controleren en onderzoeken uw urinewegen. Uw arts kan ook aan andere tests, zoals bloedonderzoek of tests om specifiek te meten van de prostaat of de urinestroom te doen.

Volg de instructies van uw arts over wat te doen voordat u uw behandeling. Hier zijn een aantal zaken te bespreken met uw arts:

 • Uw medicijnen. Vertel uw arts over alle voorgeschreven, over-the-counter of supplementen die u neemt. Dit is vooral belangrijk als u bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine (Coumadin) of clopidogrel (Plavix), en nonprescription pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen (Advil, Motrin IB, ea) en naproxen (Aleve, anderen) te nemen.
 • Vasten voor uw procedure. Uw arts kan u vragen om niet te eten of drinken iets na middernacht. Op de ochtend van uw procedure, neem alleen de medicijnen die uw arts u met een klein slokje water.
 • Regelingen na de procedure. Je zal niet in staat zijn om zelf naar huis rijden na de ingreep, dus je zult moeten zorgen voor iemand om je naar huis.
 • Activiteit beperkingen. Uw arts zal u waarschijnlijk vragen om een ​​inspannende activiteit, zoals zwaar tillen te voorkomen, gedurende drie tot vijf dagen na de procedure. Je moet ook wachten om seks te hebben totdat uw arts zegt dat het OK. De meeste mannen kunnen seksuele activiteit te hervatten ongeveer twee weken na de procedure.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

TUMT duurt ongeveer een uur. Het wordt meestal gedaan als een poliklinische procedure, wat betekent dat je de dag van de procedure naar huis gaan.

Je krijgt een plaatselijke verdoving om de prostaat te verdoven. De verdoving kan worden ingebracht via het puntje van je penis, of die in een schot via uw endeldarm of in de ruimte tussen je scrotum en anus (perineum).

U zult waarschijnlijk moeten intraveneuze (IV) sedatie. Met IV sedatie, zult u slaperig zijn, maar bewust blijven tijdens de procedure.

Vernauwing (strictuur) van de plasbuis of de blaas nek. Noodzaak voor herbehandeling.
Vernauwing (strictuur) van de plasbuis of de blaas nek. Noodzaak voor herbehandeling.

Tijdens de procedure
Uw arts zal een katheter met een magnetron antenne in je plasbuis. Een thermometer wordt ingevoegd in uw rectum om de temperatuur te controleren. Beide zullen ballonnen bevestigd dat ze op hun plaats te houden. Uw arts kan de plaatsing van de katheter en de rectale thermometer met behulp van een echo apparaat te controleren.

Zodra de antenne is op precies de juiste plaats, zal uw arts de procedure te starten. De microgolf antenne veroorzaakt net genoeg warmte aan het prostaatweefsel de urinestroom blokkeren vernietigen, maar niet genoeg om ander weefsel beschadigen.

Tijdens de behandeling magnetron, water circuleert rond de tip en zijkanten van de antenne aan de urethra te beschermen tegen hitte. Uw arts zal u genoeg pijnstillers te geven, zodat het niet te veel pijn doen - maar je zult nog steeds het gevoel wat warmte en ongemak in de prostaat en de blaas gebieden.

Uw arts zal u vragen over uw pijngrens en uw behandeling aan te passen om ervoor te zorgen dat je genoeg warmte om uw klachten te verbeteren - maar niet zo veel dat het onnodige schade veroorzaakt. Je moet zo stil mogelijk te blijven tijdens de eigenlijke magnetron behandeling. De duur van de behandeling varieert afhankelijk van de voorkeur van uw arts en het type van de magnetron therapie machine gebruikt.

Tijdens de behandeling, moet u wellicht een sterk verlangen om te plassen en kunnen het gevoel de blaas spasmen - sensaties die meestal verdwijnen na de behandeling is voltooid.

Na de procedure
Na TUMT, hebt u mogelijk een buis (Foley katheter) ingebracht in het puntje van je penis die zich uitstrekt tot in de blaas. Dit stelt u in staat om te plassen tot je kunt plassen op uw eigen.

Korte-termijn bijwerkingen van TUMT kunnen omvatten:

 • Bloed in de urine (hematurie). Dit mag niet meer dan een paar dagen na de ingreep duren.
 • Irriterende urine-symptomen. Je mag pijn bij het ​​plassen, moeite met plassen, of een urgente of frequente behoefte om te urineren ervaren. Deze symptomen verbeteren meestal binnen een paar weken.

Zie ook

Resultaten

Enkele weken tot maanden kan duren voordat u een merkbare verbetering van de urine-symptomen. Dat komt omdat je lichaam heeft tijd nodig om af te breken en te absorberen overwoekerd prostaatweefsel dat is vernietigd door microgolven.

Na TUMT, is het belangrijk om een ​​digitale rectale examen hebben een keer per jaar om uw prostaat en het scherm voor prostate kanker te controleren, zoals u gewend bent. Als u een verergering urinaire symptomen opmerkt, maak dan een afspraak met uw arts te zien. Sommige mannen moeten herbehandeling in de tijd.

Zie ook