Transurethrale naald ablatie (tonijn)

Definitie

Transurethrale naald ablatie (tonijn) is een poliklinische procedure om urine-symptomen veroorzaakt door een vergrote prostaat, een aandoening die bekend staat als benigne prostaathyperplasie (BPH). Deze procedure wordt ook wel radiofrequente ablatie of RF-therapie.

Transurethrale naald ablatie (tonijn). Urineweginfectie.
Transurethrale naald ablatie (tonijn). Urineweginfectie.

Tijdens TONIJN, wordt een speciaal aangepaste visuele instrument (cystoscope) ingebracht via het puntje van je penis in de buis die de urine uit de blaas (urethra) draagt. Met behulp van de cystoscoop, uw arts begeleidt een paar kleine naalden in de prostaat weefsel dat is drukken op de urethra. Dan radiogolven worden doorgegeven via de naalden om littekenweefsel te creëren. Deze littekens krimpt prostaatweefsel, de openstelling van het urinaire kanaal, zodat de urine kan stromen gemakkelijker.

Tonijn is een van de verschillende opties voor de behandeling van BPH. Om de juiste keuze van een behandeling te bepalen voor u, zal uw arts nagaan hoe ernstig uw klachten zijn, wat andere gezondheidsproblemen je hebt, en de grootte en vorm van uw prostaat.

Zie ook

Waarom is het gedaan

TONIJN wordt gebruikt om urine-symptomen en complicaties als gevolg van geblokkeerde urinestroom, zoals gemak:

 • Frequente, dringende behoefte om te plassen
 • Problemen bij het beginnen plassen
 • Langzaam (langdurige) plassen
 • Verhoogde frequentie van het plassen 's nachts (nycturie)
 • Stoppen en opnieuw starten tijdens het urineren
 • Het gevoel dat je niet volledig kan uw blaas te legen
 • Urineweginfecties

Een aantal procedures zijn beschikbaar om BPH te behandelen. Op de lange termijn, kan TONIJN minder effectief dan chirurgische opties, zoals transurethrale resectie van de prostaat (TURP) en prostatectomie geopend zijn. Maar TONIJN heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele chirurgie:

 • Het wordt meestal gedaan zonder een nachtelijk verblijf in het ziekenhuis (op een poliklinische basis).
 • Het is minder waarschijnlijk bloedingen en andere complicaties dan door chirurgie.
 • Het kan een veiliger alternatief als chirurgie is niet een goede keuze voor u als gevolg van bepaalde andere gezondheidsproblemen.
 • Het is minder kans op problemen met urine (urine-incontinentie) veroorzaken dan is een operatie.

Zie ook

Risico's

Risico's van TUNA omvatten:

 • Urineweginfectie. Urineweginfecties zijn een mogelijke complicatie na een vergrote prostaat procedure. Een infectie wordt steeds waarschijnlijk de meer optreden heb je een buisje om urine (urine-catheter) uitlekken in plaats na de procedure. Het kan antibiotica of andere behandeling vereisen.
 • Noodzaak voor herbehandeling Sommige mannen die TONIJN hebben later meer behandeling nodig hebben om urine-symptomen te verlichten -. Meestal chirurgie. Sommige mannen moeten verdere behandeling omdat ze zich ontwikkelen op lange termijn prostaat irritatie die zwelling en pijn (chronische prostatitis) kan veroorzaken.
 • Nieuwe of verslechterende urinewegsymptomen. In sommige gevallen kan TONIJN resulteren in een chronische ontsteking in de prostaat irriterende urinaire symptomen zoals frequentie, urgentie en soms pijn bij urineren kan veroorzaken.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat u een vergrote prostaat procedure, kan uw arts een test die een visuele ruimte te kijken in je plasbuis en blaas (cystoscopie) gebruikt doen. Hierdoor kan de arts om de grootte van uw prostaat controleren en onderzoeken uw urinewegen. Uw arts kan ook aan andere tests, zoals bloedonderzoek of tests om de urinestroom te meten doen.

Volg de instructies van uw arts over wat te doen voordat u uw behandeling. Hier zijn een aantal zaken te bespreken met uw arts:

 • Uw medicijnen. Vertel uw arts over alle voorgeschreven, over-the-counter of supplementen die u neemt. Dit is vooral belangrijk als u bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine (Coumadin) of clopidogrel (Plavix), en nonprescription pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen) of naproxen (Aleve, anderen) te nemen. Uw chirurg kan u vragen te stoppen met het nemen van medicijnen die het risico op bloeden enkele dagen voorafgaand aan de operatie te verhogen.
 • Vasten voordat de procedure. Uw arts zal waarschijnlijk vragen u om niet te eten of drinken iets na middernacht. Op de ochtend van uw procedure, neem alleen de medicijnen die uw arts u met een klein slokje water.
 • Regelingen na de procedure. Je zal niet in staat zijn om zelf naar huis rijden na de ingreep. Van plan om iemand beschikbaar om je naar huis te hebben. Vraag uw arts van tevoren hoe lang u kunt verwachten te worden aan de operatie centrum of ziekenhuis.
 • Activiteit beperkingen. Uw arts zal u waarschijnlijk vragen om een inspannende activiteit, zoals zwaar tillen te voorkomen, gedurende drie tot vijf dagen. Heb geen seks totdat uw arts zegt dat het OK. De meeste mannen kunnen seksuele activiteit te hervatten na een paar weken.
 • Prep darm. U kan worden gegeven een klysma kit, die wordt gebruikt om uw darmen en rectum duidelijk thuis, de ochtend van de operatie. Kort voor uw behandeling, wordt u gevraagd dit te plassen dat je blaas leeg is.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Noodzaak voor herbehandeling. Nieuw ontstaan ​​of verergering van urine-symptomen.
Noodzaak voor herbehandeling. Nieuw ontstaan ​​of verergering van urine-symptomen.

TONIJN duurt minder dan een uur. Het wordt meestal gedaan als een poliklinische procedure, wat betekent dat je de dag van de procedure naar huis gaan.

Je krijgt een plaatselijke verdoving om de prostaat te verdoven. De verdoving kan worden ingebracht via het puntje van je penis, of die in een schot via uw endeldarm of in het gebied tussen je scrotum en anus (perineum). U kunt ook intraveneuze (IV) sedatie. Met IV sedatie, zult u slaperig zijn, maar bewust blijven tijdens de procedure.

In sommige gevallen wordt spinale anesthesie of algemene anesthesie. Met spinale anesthesie, je bent verdoofd vanaf zijn middel. Onder algehele anesthesie, je bent bewusteloos tijdens de procedure.

Tijdens de procedure
Een speciaal aangepaste visuele instrument (cystoscope) wordt doorgegeven via de opening van uw penis in je plasbuis. Uw arts zal de cystoscope plaatst tot de prostaat gebied bereikt.

Wanneer de cystoscope zijn plaats is, zal uw arts kleine naalden in te voegen in uw prostaat door het einde van de cystoscope. Dan, radiogolven passeren te verwarmen en te vernietigen prostaatweefsel blokkeren urinestroom. Misschien voel je je een beetje pijn of ongemak.

Na de procedure
Na TONIJN, heb je een katheter die via het uiteinde van de penis strekt zich uit in uw blaas. Dit stelt u in staat om te plassen tot je kunt plassen op uw eigen.

Bijwerkingen van TUNA kunnen omvatten:

 • Bloed in de urine (hematurie). Dit mag niet langer dan een paar dagen na de procedure.
 • Irriterende urine-symptomen. Je mag pijn bij het ​​plassen, moeite met plassen, of een urgente of frequente behoefte om te urineren ervaren. Deze symptomen verbeteren meestal binnen een week of zo.
 • Tijdelijke problemen met urineren of urineretentie. Een aantal mannen hebben problemen met urineren (urineretentie) na de procedure. Als dit gebeurt, moet u mogelijk een catheter in de plaats voor een paar dagen. In sommige gevallen wordt een katheter nodig voor enkele weken of langer.
 • Urineweginfectie. Urineweginfecties zijn een mogelijke complicatie na een vergrote prostaat procedure. Een infectie wordt steeds waarschijnlijk de meer optreden heb je een catheter op zijn plaats en kan antibiotica of andere behandeling vereisen. Sommige mannen hebben terugkerende urineweginfecties na tonijn.

Zie ook

Resultaten

Enkele weken kan duren voordat u een merkbare verbetering in uw urine-symptomen. Het kan enkele maanden duren voor sommige mannen om significante verbeteringen te zien. Dat komt omdat je lichaam heeft tijd nodig om af te breken en te absorberen prostaatweefsel dat is vernietigd.

Sommige mannen die TONIJN hebben zullen uiteindelijk moeten aanvullende procedures voor vergrote prostaat. Meer studies zijn nodig om de algemene, lange termijn effectiviteit van TUNA vergelijking met andere procedures vaststellen.

Na TONIJN, is het belangrijk om een ​​digitale rectale examen hebben een keer per jaar om uw prostaat en het scherm voor prostate kanker te controleren, zoals u gewend bent. Als u een verergering urinaire symptomen opmerkt, maak dan een afspraak met uw arts te zien.

Zie ook