Transurethrale resectie van de prostaat (TURP)

Definitie

De transurethrale resectie van de prostaat (TURP) is een type van prostaat chirurgie gedaan voor het verlichten van matige tot ernstige urinaire symptomen veroorzaakt door een vergrote prostaat, een aandoening bekend als benigne prostaathyperplasie (BPH).

Tijdens TURP, wordt een gecombineerde visuele en chirurgisch instrument (resectoscope) ingebracht via het puntje van je penis en in de buis die de urine uit de blaas (urethra) draagt. De urethra wordt omringd door de prostaat. Met behulp van de resectoscope, uw arts trimt overtollig prostaatweefsel dat is het blokkeren van de urinestroom en neemt de grootte van de zender die u toelaat om uw blaas te legen.

TURP is een van de meest effectieve opties voor de behandeling van urinaire symptomen veroorzaakt door BPH. Om te bepalen of TURP of een andere behandeling is de juiste keuze voor u, zal uw arts nagaan hoe ernstig uw klachten zijn, wat andere gezondheidsproblemen je hebt, en de grootte en vorm van uw prostaat.

Zie ook

Waarom is het gedaan

TURP helpt urinaire symptomen veroorzaakt door BPH.

Urinaire symptomen veroorzaakt door BPH kunnen zijn:

 • Frequente, dringende behoefte om te plassen
 • Problemen bij het beginnen plassen
 • Langzaam (langdurige) plassen
 • Verhoogde frequentie van het plassen 's nachts (nycturie)
 • Stoppen en opnieuw starten tijdens het urineren
 • Het gevoel dat je niet volledig kan uw blaas te legen
 • Urineweginfecties
 • Het onvermogen te urineren

TURP kan ook worden gedaan voor het behandelen of voorkomen complicaties door verstopte urinestroom zoals:

 • Terugkerende urineweginfecties
 • Blaas-of nierbeschadiging
 • Onvermogen om plassen te controleren (incontinentie)
 • Blaasstenen
 • Terugkerende bloed in de urine

Hoewel een aantal procedures voorhanden zijn om BPH te behandelen, TURP is de meest uitgevoerde procedure. TURP wordt geassocieerd met specifieke risico's en complicaties die met uw arts moeten worden besproken.

Zie ook

Risico's

Risico's kunnen zijn:

 • Zware bloeden. Sommige mannen verliezen genoeg bloed tijdens TURP een bloedtransfusie nodig. Dit is zeldzaam. Mannen met grotere prostaat lijken een hoger risico op aanzienlijke bloedverlies.
 • Laag natriumgehalte in het bloed. Deze zeldzame complicatie heet TURP syndroom of transurethrale resectie (TUR) syndroom. Het treedt op wanneer het lichaam absorbeert te veel van de vloeistof wordt gebruikt om te wassen (irrigeren) de chirurgische gebied tijdens de procedure. TURP syndroom kan levensbedreigend zijn als het niet wordt behandeld. Een techniek genaamd bipolaire TURP maakt het gebruik van een zout (zout) oplossing voor irrigatie, waardoor het risico van TURP syndroom vermindert.
 • Tijdelijke moeite met plassen. Je mag problemen met urineren (urineretentie) hebben voor een paar dagen na de procedure. Totdat je kunt plassen op uw eigen, moet u een buisje ingebracht via uw penis te voeren urine uit uw blaas (urinekatheter) hebben.
 • Urineweginfectie. Urineweginfecties zijn een mogelijke complicatie na een vergrote prostaat procedure. Een infectie wordt steeds waarschijnlijk de meer optreden heb je een catheter op zijn plaats en kan antibiotica of andere behandeling vereisen. In sommige gevallen, mannen die TURP steeds terugkerende urineweginfecties.
 • Moeilijkheid houden urine. Zelden, verlies van controle over de blaas (incontinentie) is een lange-termijn complicatie van TURP.
 • Droog orgasme. TURP kan retrograde ejaculatie, wat betekent sperma vrijkomt tijdens seksuele climax (ejaculatie) komt je blaas in plaats van de penis verlaat veroorzaken. Retrograde ejaculatie is niet schadelijk en over het algemeen heeft geen invloed op seksueel genot. Maar het kan interfereren met uw vermogen om een ​​kind te verwekken. Deze lange termijn bijwerking komt voor bij ongeveer 75 procent van de mannen die TURP hebben.
 • Erectiestoornissen. Het onvermogen om een erectie te behouden of te behouden is een mogelijke lange termijn bijwerkingen van TURP. Hoewel dit niet gebruikelijk met TURP, kan het gebeuren.
 • Noodzaak voor herbehandeling. Sommige mannen follow-up behandeling na TURP vereisen, hetzij omdat de symptomen terugkeren na verloop van tijd of omdat ze nooit adequaat te verbeteren. Dit is minder gemeen met TURP dan met minder invasieve office-based prostaat behandelingen. In sommige gevallen, is verdere behandeling nodig omdat TURP veroorzaakt vernauwing (strictuur) van de urethra en de blaashals.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat de procedure, kan uw arts een test die een visuele ruimte te kijken in je plasbuis en blaas (cystoscopie) gebruikt doen. Hierdoor kan de arts om de grootte van uw prostaat controleren en onderzoeken uw urinewegen. Uw arts kan ook aan andere tests, zoals bloedonderzoek of tests om specifiek te meten van de prostaat of de urinestroom te doen.

Volg de instructies van uw arts over wat te doen voordat u uw behandeling. Hier zijn een aantal zaken te bespreken met uw arts:

 • Uw medicijnen. Vertel uw arts over enige recept of over-the-counter medicatie of supplementen die u neemt. Dit is vooral belangrijk als u bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine (Coumadin) of clopidogrel (Plavix), en nonprescription pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen) of naproxen natrium (Aleve, anderen) te nemen. Uw chirurg kan u vragen te stoppen met het nemen van medicijnen die het risico op bloeden enkele dagen voor de operatie te verhogen.
 • Vasten voordat de procedure. Uw arts zal waarschijnlijk vragen u om niet te eten of drinken iets na middernacht. Op de ochtend van uw procedure, neem alleen de medicijnen die uw arts u met een klein slokje water.
 • Regelingen na de ingreep. Vraag uw arts hoe lang te wachten om te worden in het ziekenhuis, en het regelen van tevoren voor een lift naar huis. U zult niet in staat zijn om jezelf te rijden naar huis na de procedure.
 • Activiteit beperkingen. Je mag niet in staat zijn om te werken of te doen inspannende activiteit gedurende enkele weken na de operatie (meestal drie tot zes weken). Vraag uw arts hoeveel herstel tijd die u nodig heeft.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

TURP duurt 60 tot 90 minuten. Je zult gegeven worden ofwel een spinale anesthesie, die u toestaat om wakker te zijn tijdens de procedure maar niet in staat om pijn te voelen in het chirurgische gebied, of een algehele narcose, die zal je in slaap. De arts kan u ook een dosis antibiotica om infecties te voorkomen.

Tijdens de procedure
Een gecombineerde visuele en chirurgisch instrument (resectoscope) wordt ingebracht in het puntje van je penis en uitgebreid door je plasbuis en in de prostaat gebied. Door de toegang tot de prostaat door je penis, zal uw arts niet nodig om alle bezuinigingen (insnijdingen) te maken op de buitenkant van je lichaam. De resectoscope heeft een lichte, ventielen voor het regelen van spoelvloeistof, en een elektrische lus om weefsel en afdichting bloedvaten snijden.

De arts zal de resectoscope gebruiken om weefsel te snijden van de binnenkant van uw prostaat, een klein stukje per keer. Als kleine stukjes weefsel worden gesneden uit in je prostaat, irrigatie vloeistof vervoert ze in je blaas. Ze zijn aan het eind van de operatie verwijderd.

BPH is meestal niet een symptoom van prostaatkanker, en het hoeft niet uw risico op prostaatkanker verhogen. Echter, het prostaatweefsel van de procedure naar een laboratorium te controleren op verborgen kankercellen of andere voorwaarden.

Na de procedure
Na de operatie, moet u voor een verblijf in het ziekenhuis voor een tot twee dagen. Praat met uw arts over wat u kunt verwachten en alle voorzorgsmaatregelen die u moet nemen nadat je naar huis gaat.

 • Je hebt een katheter. De katheter komt via het puntje van je penis en gaat in je blaas om de urine af te voeren in een opvangzak. De katheter wordt meestal links in plaats voor vier tot zeven dagen, totdat je in staat zijn om te urineren op uw eigen bent. In sommige gevallen wordt een katheter nodig is voor een langere tijd - vooral als je een relatief grote prostaat. U mag plassen rond de katheter, wat normaal is omdat uw blaas kan proberen en knijp meer urine dan de katheter is geschikt.
 • Plassen kan pijnlijk zijn. Je mag een gevoel van urgentie hebben als urine gaat over de chirurgische gebied. U kan ook nodig zijn om te urineren. Pijnlijk urineren algemeen verbetert in 1-4 weken.
 • Mogelijk ziet bloed in de urine. Dit is gebruikelijk direct na de operatie. Als je stolsels of zoveel bloed in de urine die je niet doorheen kunt kijken, contact opnemen met uw arts.

Deze stappen kunnen u helpen herstellen na uw procedure.

 • Drink veel water voor het spoelen van de blaas.
 • Vermijd persen tijdens de stoelgang. Eet fiber-bevattende voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die constipatie kunnen veroorzaken. Vraag uw arts als u een laxeermiddel moet nemen als je het verstopt raken.
 • Heb bloedverdunnende medicatie niet nemen totdat uw arts zegt dat het OK.
 • Gebruik geen inspannende activiteit niet doen, zoals zwaar tillen, gedurende vier tot zes weken of totdat uw arts zegt dat het OK.
 • Heb je geen seks. Zult u waarschijnlijk in staat zijn om seksuele activiteit te hervatten in ongeveer vier tot zes weken.
 • Rijd niet totdat uw arts zegt dat het OK. Over het algemeen, kunt u rijden zodra uw katheter is verwijderd en je bent niet meer het nemen van voorgeschreven pijnstillers.

Zie ook

Resultaten

Na TURP, de meeste mannen ervaren een aanzienlijke verlichting van de symptomen. Omdat chirurgie achterlaat deel van de prostaat, is het mogelijk voor BPH symptomen renoveren. Echter, kan een operatie verlichting te bieden voor tussen de zeven en 15 jaar voor de meeste mensen.

Na TURP, is het belangrijk om een ​​digitale rectale examen hebben een keer per jaar om uw prostaat en het scherm voor prostate kanker te controleren, zoals u gewend bent. Als u een verergering urinaire symptomen opmerkt, maak dan een afspraak met uw arts te zien. In sommige gevallen is de follow-up behandeling om de symptomen te verlichten nodig, vooral als vele jaren zijn verstreken sinds TURP werd gedaan.

Zie ook