Tubaligatie

Definitie

Een afbinden - ook wel bekend als het hebben van uw tubes gebonden of eileiders sterilisatie - is een vorm van permanente anticonceptie. Tijdens een afbinden van de eileiders, worden de eileiders te snijden of geblokkeerd om zwangerschap permanent te voorkomen. Een tubaligatie verstoort de beweging van het ei naar de baarmoeder van bevruchting en blokkeert sperma van het reizen van de eileiders het ei. Een afbinden van de eileiders heeft geen invloed op uw menstruele cyclus.

Een afbinden kan op elk moment, ook na geboorte of in combinatie met andere abdominale chirurgische ingreep, zoals een C-sectie. Het is mogelijk om een ​​afbinden van de eileiders te keren - maar omkering vergt een grote operatie en is niet altijd effectief.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Afbinden is een van de meest gebruikte chirurgische sterilisatie procedures voor vrouwen. Afbinden blijvend verhindert zwangerschap, eindigt de behoefte voor elk type van anticonceptie. Een afbinden kan ook het risico van ovariale kanker verminderen.

Afbinden van de eileiders is niet geschikt voor iedereen, echter. Uw arts of zorgverlener zal ervoor zorgen dat u de risico's en voordelen van deze procedure volledig te begrijpen. Uw arts kan ook met je praten over andere opties, zoals hysteroscopische sterilisatie. Hysteroscopic sterilisatie omvat het plaatsen van een kleine spoel of andere insert in de eileiders via de cervix. Het inzetstuk veroorzaakt littekenweefsel en afdichten van de buizen.

Zie ook

Risico's

Afbinden een buikoperatie. Risico's geassocieerd met afbinden van de eileiders zijn onder meer:

 • Schade aan de darm, blaas of grote bloedvaten
 • Negatieve reactie op de anesthesie
 • Wond niet goed genezen of geïnfecteerd raakt
 • Langdurige bekken-of buikpijn

Je kunt wel een hoger risico op complicaties van een afbinden van de eileiders, indien:

 • Je hebt vorige bekken-of buikoperatie gehad
 • Je hebt een voorgeschiedenis van bekken ontstekingsziekte, obesitas of diabetes

Een afbinden zal je niet beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

In het eerste jaar na het afbinden van de eileiders, zal naar schatting 1 op de 100 vrouwen zwanger te raken. Hoe jonger je bent op het moment van een afbinden van de eileiders, hoe groter de kans de sterilisatie is te mislukken. Als je dat doet zwanger na afbinden van de eileiders, is er een hogere kans dat de zwangerschap buitenbaarmoederlijke zal zijn - wanneer de bevruchte eicel implantaten buiten de baarmoeder, meestal in een eileider.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Afbinden van de eileiders. Tijdens de procedure.
Afbinden van de eileiders. Tijdens de procedure.

Voordat u een afbinden van de eileiders uw zorgverzekeraar zal waarschijnlijk:

 • Beoordelen van de risico's en voordelen van reversibele en permanente anticonceptiemethoden
 • Vragen stellen over uw redenen voor het kiezen sterilisatie en bespreken factoren die kunnen leiden tot spijt van, zoals een jonge leeftijd of huwelijksproblemen
 • Leg de details van de procedure
 • Bespreek de oorzaken en de waarschijnlijkheid van sterilisatie mislukking
 • Deel informatie over afbinden van de eileiders omkering
 • Helpen kiezen van de beste tijd om de procedure te doen, zoals kort na de bevalling of in combinatie met andere abdominale chirurgische ingreep, zoals een C-sectie

Als je niet hebben van een afbinden van de eileiders kort na de bevalling of tijdens een C-sectie, moet u gebruik maken van anticonceptie voor ten minste een maand voordat de procedure en het blijven gebruiken van anticonceptie tot uw volgende periode om de kans op zwangerschap te verminderen. Nadat de procedure gedaan tijdens je menstruatie of tijdens de dagen tussen je menstruatie en ovulatie vermindert ook de kans op zwangerschap op het moment van de procedure. Uw zorgverzekeraar kan u een gevoelige zwangerschapstest op de dag van de operatie om ervoor te zorgen dat je niet zwanger bent.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Afbinden van de eileiders wordt meestal gedaan met een laparoscoop - een dunne buis met een camera lens en licht - onder kortwerkende algemene of regionale anesthesie. Het kan worden gedaan terwijl u herstelt van vaginale bevalling (minilaparotomy) of tijdens een C-sectie levering. Het kan ook worden gedaan als een poliklinische procedure (interval afbinden van de eileiders) gescheiden van de bevalling.

Tijdens de procedure
Als je een afbinden van de eileiders als een poliklinische procedure, wordt een naald ingebracht via je navel en je buik wordt opgeblazen met gas (koolstofdioxide of distikstofoxide). Dan is een kleine incisie wordt gemaakt, en de laparoscoop is ingebracht in je buik. In sommige gevallen kan uw arts een tweede kleine incisie aan speciale grijpen tang plaatst te maken. Om instrumenten doorgegeven via de buikwand, uw arts sluit de eileiders door segmenten van de buizen te vernietigen of te blokkeren met plastic ringen of clips.

Als je een afbinden van de eileiders na vaginale bevalling, zal uw arts waarschijnlijk te maken een kleine incisie onder je navel, waardoor u gemakkelijk toegang tot uw foto vergrote baarmoeder en eileiders. Als je een afbinden van de eileiders tijdens een C-sectie, zal uw zorgverzekeraar de incisie die is gemaakt om de baby te leveren gebruiken.

Definitie. Na de procedure.
Definitie. Na de procedure.

Na de procedure
Als je buik werd opgeblazen met gas tijdens de procedure, zal het gas worden ingetrokken. Je kan worden toegestaan ​​na de ingreep naar huis te gaan enkele uren. Als u de procedure in combinatie met de bevalling, het afbinden van de eileiders is het niet waarschijnlijk dat uw verblijf in het ziekenhuis verlengen.

Of je hebt het afbinden van de eileiders in combinatie met de bevalling, moet u rusten voor minstens een dag na de procedure. Heb je enig ongemak bij de incisie. Je zou ook ervaren:

 • Buikpijn of krampen
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Winderigheid of een opgeblazen gevoel
 • Schouderpijn
 • Keelpijn

U mag paracetamol (Tylenol, anderen) of ibuprofen (Advil, Motrin, anderen) voor pijnbestrijding te nemen, maar vermijd het gebruik van aspirine, omdat het kan bevorderen bloeden. U kunt 48 uur na de ingreep baden, maar vermijd overbelasting of wrijven de incisie voor een week. Droog de incisie na het baden zorgvuldig.

Vermijd zware hijs-en seks voor een week. Hervat uw normale activiteiten geleidelijk aan als je begint te voelen beter. Uw hechtingen zal oplossen en zal niet verwijderd te worden. Maak een afspraak om uw zorgverzekeraar te zien een week na de procedure om ervoor te zorgen dat u goed bent genezen.

Contact op met uw zorgverzekeraar onmiddellijk als u:

 • Een temperatuur van 101 F (38,3 C) of hoger
 • Flauwvallen
 • Ernstige buikpijn dat is aanhoudende of erger wordt na 12 uur
 • Bloeden uit uw incisie is dat aanhoudende of erger wordt na 12 uur, ondanks het gebruik van druk-en verbandmiddelen
 • Ontladen van incisie dat is aanhoudende of erger

Als je denkt dat je zwanger bent op elk moment na de afbinden van de eileiders, contact op met uw zorgverzekeraar onmiddellijk.

Houd in gedachten dat, hoewel afbinden van de eileiders omkering mogelijk is, wordt de procedure ingewikkeld en niet gegarandeerd effectief te zijn.

Zie ook