Uitstrijkje

Definitie

Een uitstrijkje, ook wel een Pap-test, is een procedure om te testen op baarmoederhalskanker bij vrouwen. Een uitstrijkje omvat het verzamelen van cellen van de baarmoederhals - het onderste, smalle uiteinde van je baarmoeder, dat is aan de bovenkant van je vagina.

Vroeg met een uitstrijkje detecteren baarmoederhalskanker geeft je een grotere kans op een genezing. Een uitstrijkje kan ook detecteren veranderingen in uw cervicale cellen die suggereren kanker kan ontwikkelen in de toekomst. Het opsporen van deze abnormale cellen vroeg met een uitstrijkje is uw eerste stap in het stoppen van de mogelijke ontwikkeling van baarmoederhalskanker.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Een uitstrijkje wordt gebruikt om te screenen op baarmoederhalskanker. Het uitstrijkje wordt meestal gedaan in combinatie met een bekken-examen. Bij vrouwen ouder dan 30, kan het uitstrijkje worden gecombineerd met een test voor menselijke papillomavirus (HPV) - een gemeenschappelijke seksueel overdraagbare infectie die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken bij sommige vrouwen.

Wie moet een uitstrijkje?
U en uw arts kan bepalen wanneer het tijd is voor u om uitstrijkje het testen en hoe vaak je moet de test beginnen. In het algemeen, artsen raden begin uitstrijkje het testen op de leeftijd van 21 en vervolgens om de twee of drie jaar. Na de leeftijd van 30, zijn uitstrijkjes algemeen aanbevolen om de drie jaar, of om de vijf jaar bij het uitstrijkje wordt gecombineerd met een HPV-test.

Als u bepaalde risicofactoren, kan uw arts meer-frequente uitstrijkjes bevelen, ongeacht uw leeftijd. Deze risicofactoren zijn onder meer:

 • Een diagnose van baarmoederhalskanker of een uitstrijkje dat precancereuze cellen vertoonden
 • Blootstelling aan diethylstilbestrol (DES) voor de geboorte
 • HIV-infectie
 • Verzwakt immuunsysteem als gevolg van orgaantransplantatie, chemotherapie of chronisch gebruik van corticosteroïden

U en uw arts kan de voordelen en risico's van uitstrijkjes bespreken en te beslissen wat het beste voor u op basis van uw risicofactoren.

Wat doen medische organisaties raden?
Een aantal organisaties hebben aanbevelingen met betrekking tot wanneer en hoe vaak een vrouw uitstrijkjes moeten hebben. Deze richtlijnen enigszins verschillen omdat elke organisatie neemt verschillende factoren in overweging. De richtlijnen zijn aanbevelingen voor u en uw arts te overwegen en te bespreken.

In het algemeen, groepen ermee akkoord dat u uw eerste uitstrijkje moeten hebben op de leeftijd van 21:

 • De European Cancer Society (ACS) adviseert het hebben van uw eerste uitstrijkje op de leeftijd van 21.
 • Het Europees Congres van Verloskundigen en Gynaecologen (ACOG) beveelt het hebben van uw eerste uitstrijkje op de leeftijd van 21.
 • De Preventive Services Task Force US (USPSTF) adviseert dat vrouwen beginnen uitstrijkje het testen op de leeftijd van 21.
 • Het Institute for Clinical Systems Improvement (ICSI) adviseert dat vrouwen beginnen uitstrijkje het testen op de leeftijd van 21.
Uitstrijkje. Wie moet een uitstrijkje?
Uitstrijkje. Wie moet een uitstrijkje?

Richtlijnen groepen 'verschillen hoe vaak de tests moeten worden uitgevoerd.

Leeftijd ACS ACOG USPSTF ICSI
21-29 Elke 3 jaar Elke 3 jaar Elke 3 jaar Elke 2 jaar
30 en ouder Elke 3 jaar, of om de 5 jaar wanneer uitstrijkje wordt gecombineerd met een HPV-test - vrouwen met een hoog risico kan moeten vaker worden gescreend Elke 3 jaar, of om de 5 jaar wanneer uitstrijkje wordt gecombineerd met een HPV-test - vrouwen met een hoog risico kan moeten vaker worden gescreend Elke 3 jaar, of om de 5 jaar wanneer uitstrijkje wordt gecombineerd met een HPV-test Elke 3 jaar als je 3 negatieve testen op een rij hebt gehad

Wie kan overwegen te stoppen uitstrijkjes?
Bespreek uw screening opties met uw arts. In bepaalde situaties een vrouw en haar arts kan besluiten tot het einde Pap testen, zoals:

 • Na totale hysterectomie Na een totale hysterectomie -. Operatieve verwijdering van de baarmoeder met inbegrip van de baarmoederhals - vraag uw arts als u nodig hebt om verder te gaan met uitstrijkjes. Als uw hysterectomie werd uitgevoerd voor een goedaardige aandoening, zoals vleesbomen, kunt u in staat om routinematige uitstrijkjes te staken. Maar als je hysterectomie was voor een voorstadia of kankerachtige aandoening van de baarmoederhals, kan uw arts u adviseren voortdurende routine uitstrijkjes.
 • Oudere leeftijd. Groepen eens dat oudere vrouwen kunnen overwegen te stoppen routine Pap-tests. ACS richtlijnen suggereren een vrouw ouder dan 65 jaar kunnen stoppen met testen of ze had regelmatig screenings met normale resultaten. USPSTF richtlijnen adviseren tegen Pap testen voor vrouwen ouder dan 65 jaar die routine Pap-test hebben gehad in het verleden en zijn niet hoog risico op baarmoederhalskanker. ICSI richtlijnen adviseren vrouwen leeftijden van 65 tot en met 70 overwegen te stoppen Pap-test als hun laatste drie tests negatief zijn geweest en ze hebben geen abnormale test in 10 jaar gehad. ACOG richtlijnen zeggen dat vrouwen ouder dan 65 jaar Pap-tests kunnen stoppen als ze drie opeenvolgende negatieve Pap-tests in de laatste 10 jaar, of twee opeenvolgende negatieve Pap-tests in combinatie met een negatieve HPV test in de afgelopen 10 jaar hebben gehad, met de meest recente testen uitgevoerd in de afgelopen 5 jaar. Bespreek uw mogelijkheden met uw arts en samen kunt u beslissen wat het beste voor u op basis van uw risicofactoren. Als je seksueel actief bent met meerdere partners, kan uw arts u adviseren voortdurende uitstrijkje testen.

Zie ook

Risico's

Een uitstrijkje is een veilige manier om te screenen op baarmoederhalskanker. Echter, een uitstrijkje is niet waterdicht. Het is mogelijk om vals-negatieve resultaten te ontvangen - wat betekent dat de test geeft geen afwijkingen, ook al heb je wel abnormale cellen.

Een vals-negatief resultaat betekent niet dat er een fout is gemaakt. Factoren die een vals-negatief resultaat kunnen veroorzaken zijn onder andere:

 • Een onvoldoende verzameling cellen
 • Een klein aantal abnormale cellen
 • Bloed of ontstekingscellen verduistert de abnormale cellen

Hoewel het mogelijk is om abnormale cellen te onopgemerkt blijven, de tijd is aan uw kant. Baarmoederhalskanker duurt enkele jaren te ontwikkelen. En als men test niet de abnormale cellen te detecteren, de volgende test hoogstwaarschijnlijk wel.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Om ervoor te zorgen dat uw uitstrijkje is het meest effectief, volg dan deze tips voorafgaand aan de test:

 • Vermijd geslachtsgemeenschap, douchen of het gebruik van een vaginale medicijnen of zaaddodend schuim, crèmes of gelei voor twee dagen voor het hebben van een uitstrijkje, omdat deze kunnen wegspoelen of verduisteren abnormale cellen.
 • Probeer een uitstrijkje niet te plannen tijdens je menstruatie. Hoewel de test kan worden gedaan, is het best om deze tijd van je cyclus te vermijden, indien mogelijk.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens het uitstrijkje
Een uitstrijkje wordt uitgevoerd in het kantoor van uw arts en duurt slechts enkele minuten. U kunt gevraagd worden zich uit te kleden geheel of slechts vanaf de taille.

Je zult gaan liggen op je rug op een onderzoekstafel liggen met je knieën gebogen. Je hielen rust in ondersteunt zogenaamde stijgbeugels.

Wat doen medische organisaties raden? Wie kan overwegen te stoppen uitstrijkjes?
Wat doen medische organisaties raden? Wie kan overwegen te stoppen uitstrijkjes?

Uw arts zal voorzichtig plaats een instrument genaamd een speculum in je vagina. Het speculum houdt de wanden van de vagina uit elkaar, zodat uw arts kan gemakkelijk zien uw baarmoederhals. Het plaatsen van het speculum kan een gevoel van druk in je bekkengebied veroorzaken.

Dan zal uw arts monsters van uw cervicale cellen te nemen met een zachte borstel of een platte schrapen apparaat genaamd een spatel. Dit meestal doet geen pijn.

Na het uitstrijkje
Na uw uitstrijkje, kan je over je dag zonder restricties.

Afhankelijk van het type van Pap test je ondergaat, uw arts draagt ​​de cel monster verzameld uit de baarmoederhals in een container met een speciale vloeistof aan het monster te bewaren (op vloeistof gebaseerde Pap-test) of op een glasplaatje (conventionele Pap-test).

De monsters worden overgebracht naar een laboratorium waar zij onder een microscoop zijn onderzocht om te zoeken naar kenmerken in de cellen die kanker of een voorstadium geven.

Vraag uw arts over wanneer je kunt verwachten dat de resultaten van uw uitstrijkje. In sommige gevallen zal uw arts contact met u alleen als er iets van belang wordt gevonden of als het vastgesteld dat u verdere tests nodig.

Zie ook

Resultaten

Het uitstrijkje kan uw arts waarschuwen voor de aanwezigheid van verdachte cellen die verdere tests nodig.

Normale resultaten
Als alleen de normale cervicale cellen werden ontdekt tijdens uw uitstrijkje, je zei tegen een negatief resultaat hebben. U ontvangt geen verdere behandeling of het testen van pas verschuldigd voor uw volgende uitstrijkje en bekkenexamen bent.

Abnormale resultaten
Als abnormale of ongebruikelijke cellen werden ontdekt tijdens uw uitstrijkje, bent u gezegd dat het een positief resultaat te hebben. Een positief resultaat betekent niet dat je baarmoederhalskanker. Wat een positief resultaat betekent afhankelijk van het soort cellen gevonden in uitstrijkje.

Hier zijn een aantal termen aan uw arts zou kunnen gebruiken en wat je volgende cursus van actie zou kunnen zijn:

 • Atypische plaveiselcellen van onbepaalde betekenis (ASCUS). Plaveiselcellen zijn dun en plat en te groeien op het oppervlak van een gezonde baarmoederhals. In het geval van ASCUS, het uitstrijkje onthult iets abnormale plaveiselcellen, maar de wijzigingen niet duidelijk suggereren dat precancereuze cellen aanwezig zijn. Met de vloeistof-gebaseerde test, kan uw arts het monster opnieuw analyseren om te controleren op de aanwezigheid van virussen bekend bij de ontwikkeling van kanker, zoals sommige soorten menselijke papillomavirus (HPV) te promoten. Indien geen hoog risico virussen aanwezig zijn, de abnormale cellen aangetroffen als gevolg van de proef niet van groot belang. Als zorgwekkende virussen aanwezig zijn, zult u verdere tests nodig.
 • Squameuze intra-epitheliale laesie. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat de gegevens uit het uitstrijkje voorstadia cellen kunnen zijn. Als de wijzigingen zijn lage rang, betekent dit dat de grootte, vorm en andere kenmerken van de cellen suggereren dat als een precancereuze laesie aanwezig is, is het waarschijnlijk jaren weg te zijn van het worden van een kanker. Als de wijzigingen zijn hoogwaardig, is er een grotere kans dat de laesie zich kunnen ontwikkelen tot kanker veel eerder. Aanvullende diagnostiek nodig is.
 • Atypische kliercellen. Glandular cellen produceren slijm en te groeien in de opening van de baarmoederhals en in je baarmoeder. Atypische kliercellen lijkt te zijn iets afwijkend, maar het is onduidelijk of ze kanker. Verder onderzoek is nodig om de oorzaak van de abnormale cellen en hun betekenis te bepalen.
 • Plaveiselcelcarcinoom of adenocarcinoom cellen. Dit resultaat betekent dat de verzamelde voor het uitstrijkje cellen blijken zo abnormaal dat de patholoog is bijna zeker een kanker aanwezig is. "Plaveiselcelcarcinoom" verwijst naar kankers die ontstaan ​​in het platte vlak cellen van de vagina of de baarmoederhals. "Darmkanker" verwijst naar kankers die ontstaan ​​in kliercellen. Indien dergelijke cellen worden gevonden, zal uw arts prompt evaluatie bevelen.

Als uw uitstrijkje afwijkend is, kan uw arts een procedure genaamd colposcopie met een speciaal vergrootglas instrument (colposcoop) naar de weefsels van de baarmoederhals, de vagina en vulva onderzoeken uit te voeren. Uw arts kan ook een weefselmonster (biopt) te nemen van alle gebieden die abnormale verschijnen. Het weefselmonster wordt dan naar een laboratorium voor analyse en een definitieve diagnose.

Zie ook