Ultrageluid

Definitie

Diagnostische echografie, ook wel echografie of diagnostische medische echografie, is een beeldvormende methode die hoge frequentie geluidsgolven gebruikt om relatief nauwkeurige afbeeldingen van structuren te produceren in je lichaam. De beelden die tijdens echografisch onderzoek bieden vaak waardevolle informatie voor de diagnose en behandeling van verscheidene ziekten en aandoeningen.

De meeste echo-onderzoek worden gedaan met behulp van een sonar-apparaat buiten je lichaam, hoewel een aantal echo-onderzoek te betrekken plaatsen van een apparaat in je lichaam.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Het kan nodig zijn om een ​​echografie voor een verscheidenheid van redenen te ondergaan. Ultrageluid kan worden gebruikt, bijvoorbeeld:

 • Beoordeelt een foetus
 • Diagnosticeren ziekte van de galblaas
 • Evalueer doorstroming in de bloedvaten
 • Begeleiden van een naald voor biopsie of tumor behandeling
 • Evalueer een knobbeltje in de borst
 • Controleer uw schildklier
 • Bestudeer je hart
 • Diagnosticeren sommige vormen van infectie
 • Diagnosticeren sommige vormen van kanker
 • Reveal afwijkingen in de genitaliën en prostaatkanker
 • Evalueer afwijkingen van de spieren en pezen

Zie ook

Risico's

Diagnostische echografie is een veilige procedure die low-power geluidsgolven gebruikt. Er zijn geen directe risico's van een echografie examen.

Hoewel echografie is een waardevol instrument, het heeft wel zijn beperkingen. Geluid is niet goed te reizen door de lucht of bot, dus echografie is niet effectief bij beeldvorming delen van je lichaam dat gas in zich hebben of die worden verduisterd door het bot. In plaats van met behulp van echografie om deze gebieden te bekijken, kan uw arts in plaats bestellen andere beeldvormende onderzoeken, zoals CT-of MRI-scans of röntgenfoto's.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Echografie. Transoesofagale echocardiogram.
Echografie. Transoesofagale echocardiogram.

Hoe je voor te bereiden voor een echo is afhankelijk van welk gebied van je lichaam evaluatie nodig heeft:

 • De meeste ultrasoundonderzoeken vereisen geen voorbereiding.
 • Andere onderzoeken - zoals van de galblaas - vereisen dat je voedsel en vloeistoffen af ​​te zien voor maximaal zes uur voor het examen.
 • Nog andere examens - zoals een bekken echografie - vereisen dat je niet plassen voor het examen om ervoor te zorgen dat uw blaas zal vol, waardoor een betere visualisatie van de baarmoeder, eierstokken of prostaat.

Bij het plannen van je echo, vraag dan uw arts voor specifieke instructies voor uw specifieke examen.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens een echografie examen, je meestal liggen op een onderzoekstafel. Een kleine hoeveelheid van de gel wordt aangebracht op uw huid. De gel helpt bij het elimineren van de vorming van luchtzakken tussen de echo en je lichaam. Tijdens het examen, een technicus opgeleid in echografie (sonograaf) drukt op een kleine hand-held-apparaat (transducer), ongeveer de grootte van een stuk zeep, tegen uw huid over het gebied van uw lichaam wordt onderzocht, het verplaatsen van het ene gebied naar een indien nodig.

Gebaseerd op dezelfde principes als sonar, een technologie die wordt gebruikt om onder water voorwerpen te detecteren, de transducer genereert en ontvangt hoogfrequente geluidsgolven die niet door het menselijk oor kan worden gehoord.

Zoals de sonographer plaatst de transducer op je huid, kristallen in de transducer uitstoten pulsen van geluidsgolven die reizen in je lichaam. Uw weefsels, botten en lichaamsvloeistoffen tijdens de geluidsgolven en stuiteren ze terug naar de transducer. De transducer zendt deze informatie vervolgens naar een computer, die gedetailleerde beelden componeert op basis van de patronen die door de geluidsgolven.

Hoewel de meerderheid van ultrageluid onderzoeken worden uitgevoerd met een transducer op je huid, zijn sommige echo gedaan in je lichaam (invasieve echo). Voor deze examens, wordt een gespecialiseerde transducer om een ​​sonde die is ingevoegd in een natuurlijke opening in je lichaam gehecht. Voorbeelden van deze onderzoeken zijn:

 • Transoesofagale echocardiogram. Een kleine, gespecialiseerde transducer wordt in uw slokdarm ingebracht om beelden van het nabijgelegen hart verkrijgen. Dergelijke onderzoeken worden meestal uitgevoerd met sedatie.
 • Transrectale echografie. Een kleine, gespecialiseerde transducer wordt ingebracht in het rectum van een man aan zijn prostaat te bekijken.
 • Transvaginale echo. Een kleine, gespecialiseerde transducer wordt ingebracht in de vagina van een vrouw om haar baarmoeder en eierstokken te bekijken.

Echografie is meestal een pijnloze procedure. Echter, u kunt enige licht ongemak ervaren als de sonographer begeleidt de transducer over je lichaam, vooral als je verplicht bent om een ​​volle blaas hebben. Een typische echo examen duurt 30 minuten tot een uur.

Zie ook

Resultaten

Wanneer uw examen is voltooid, de sonograaf en een radioloog in het algemeen de echo beelden op film of op een computermonitor. De radioloog analyseert de beelden en stuurt een verslag van de bevindingen aan uw arts.

Als uw echografie examen is voor een dringende medische aandoening, moet uw arts uw resultaten onmiddellijk te ontvangen. Anders moet u uw resultaten binnen een paar dagen.

Zie ook