Vaginale geboorte na keizersnede (VBAC)

Definitie

Als je een baby hebt geleverd door C-deel, moet u een keuze met uw volgende zwangerschap - plannen een herhaling C-sectie of poging vaginale geboorte na keizersnede (VBAC).

Jaren geleden, een C-sectie eindigde enige hoop op toekomstige vaginale bevallingen. Maar vandaag, grotendeels dankzij veranderingen in chirurgische techniek, VBAC is in veel gevallen mogelijk. In feite, een naar schatting 75 procent van de vrouwen die proberen VBAC hebben een succesvolle vaginale bevalling.

VBAC is niet goed voor iedereen, dat wel. Soms is een zwangerschap complicaties of onderliggende aandoening voorkomt de mogelijkheid van een succesvolle VBAC. Veel lokale ziekenhuizen niet VBAC bieden, omdat ze niet over het personeel of de middelen om noodsituaties C-profielen verwerken.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Vrouwen overwegen VBAC om verschillende redenen, waaronder:

 • Minder complicaties. Je bent minder kans om een infectie te krijgen en hebben ernstige bloedverlies met een succesvolle VBAC dan met een C-sectie herhalen. Indien de VBAC gaat echter voorbij de baby moet worden geleverd door C-section - die een hoger risico op infectie dan C-sectie een geplande herhaling draagt.
 • Kortere hersteltijd. Je hebt een kortere ziekenhuisopname na een VBAC dan je zou na een C-sectie herhalen. Het vermijden operatie zal helpen uw energie en uithoudingsvermogen terugkeren sneller, evenals vermindering van de kosten van de bevalling.
 • Meer deelname aan de geboorte. Voor sommige vrouwen is het belangrijk om een vaginale bevalling ervaren. Als je een succesvolle VBAC, zult u waarschijnlijk krijgen om uw baby sneller dan je zou doen na een C-sectie herhaal houden en borstvoeding.
 • Impact op de toekomstige zwangerschappen. Als u van plan bent een grotere familie, misschien VBAC een betere optie bij elke volgende levering. Herhaal C-profielen krijgen ingewikkelder elke keer, terwijl herhalen VBACs neiging om steeds gemakkelijker geworden.

De kans op een succesvolle VBAC zijn hoger indien:

 • De meest voorkomende vorm van een C-afdeling - - en geen andere baarmoeder incisies heb je nog maar een keer eerder lage dwarse baarmoederinsnijding gehad
 • U en uw baby gezond zijn en je zwangerschap verloopt normaal
 • De reden dat u had uw voorafgaande C-sectie is niet een factor is deze keer
 • Uw arbeid begint natuurlijk op of voor je uitgerekende datum
 • Je hebt een eerdere succesvolle vaginale bevalling gehad

De kans op een succesvolle VBAC lager zijn indien:

 • Uw zwangerschap langer duurt dan je uitgerekende datum
 • Je hebt een ongewoon grote baby-
 • Je hebt twee of meer C-profielen en geen vaginale bevallingen gehad

Je bent geen kandidaat voor VBAC als u gezondheidsproblemen die van invloed kunnen zijn van een vaginale bevalling of je een baarmoederbreuk tijdens een eerdere zwangerschap gehad. Evenzo wordt VBAC niet aanbevolen als u een verticale baarmoederinsnijding heb gehad - het type baarmoederinsnijding meeste kans op scheuren tijdens de bevalling.

VBAC mogelijk zou zijn met een tweeling als de lagere tweeling is in de voorover positie, maar VBAC is meestal geen optie voor drieling of andere veelvouden.

Zie ook

Risico's

VBAC vormt potentieel ernstige risico's.

Vaginale geboorte na keizersnede (VBAC). Kortere hersteltijd.
Vaginale geboorte na keizersnede (VBAC). Kortere hersteltijd.

Mislukte poging tot arbeid
Arbeid leidt tot een herhaling C-sectie voor naar schatting 25 procent van de vrouwen die proberen VBAC, vaak omdat de baby niet arbeid tolereren.

Uteriene infectie
Als je moet een C-sectie herhalen nadat de arbeid is begonnen, je gezicht een iets hoger risico op C-sectie complicaties - zoals een baarmoeder infectie - dan wanneer je C-sectie een geplande herhaling gehad.

Baarmoederbreuk
Zelden kan de baarmoeder scheuren geopend langs het litteken lijn van een eerdere keizersnede.

Als je baarmoeder scheurt - voor of tijdens de arbeid - een noodsituatie C-sectie is nodig om levensbedreigende complicaties, zoals bloedverlies, infectie en schade aan de hersenen voor de baby te voorkomen.

Meer deelname aan de geboorte. Impact op de toekomstige zwangerschappen.
Meer deelname aan de geboorte. Impact op de toekomstige zwangerschappen.

Wanneer de levering plaatsvindt in een ziekenhuis uitgerust om dergelijke noodsituaties behandelen, maar zelden is de baby in gevaar. In sommige gevallen, echter, het moederlichaam te worden verwijderd (hysterectomie) om het bloeden te stoppen.

Als uw baarmoeder is verwijderd, zult u niet in staat zijn om weer zwanger te raken.

Bekkenbodem problemen
Voor sommige vrouwen, bekkenbodem problemen zijn ook een punt van zorg.

Het gewicht en de druk van de zwangerschap kan verzwakken de bekkenbodemspieren die de baarmoeder ondersteunen en vaginale levering kan de bekkenbodemspieren nog verder strekken. Dit kan leiden tot tijdelijke urine-incontinentie, met name voor vrouwen die bevallen vaginaal.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Als u VBAC kiest, stimuleren uw kansen van een positieve ervaring:

 • Meer informatie over VBAC. Neem een bevalling klasse op VBAC. Ook uw partner of een andere geliefde, indien mogelijk. Bespreek ook uw zorgen en verwachtingen met uw zorgverzekeraar. Zorg ervoor dat hij of zij uw volledige medische geschiedenis, met inbegrip van verslagen van uw vorige C-sectie en alle andere baarmoeder procedures.
 • Plan om de baby te leveren aan een goed uitgerust ziekenhuis. Nauwlettend volgen kan het risico op complicaties te verminderen. Kijk voor een faciliteit die continue foetale bewaking, een chirurgisch team dat snel kan worden gemonteerd, en de mogelijkheid om anesthetica en bloedtransfusies 24 uur per dag te bieden heeft.
 • Laat arbeid natuurlijk beginnen, indien mogelijk middelen te induceren arbeid kan contracties sterker en frequenter maken die kan bijdragen aan het risico baarmoederbreuk -. Vooral wanneer de cervix goed gesloten is en niet klaar voor arbeid.
 • Wees voorbereid op een c-sectie. Sommige complicaties van zwangerschap of bevalling kan een C-sectie is, zelfs als u had uw hart ingesteld op een vaginale bevalling. Bijvoorbeeld, zou u een C-sectie nodig hebt als je de ontwikkeling van pre-eclampsie of andere zwangerschapscomplicaties, er is een probleem met de placenta of navelstreng, je baby is in een ongunstige positie, uw arbeid niet in slaagt om de voortgang, of je baby niet tolereren arbeid.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Als u VBAC kiest, zal uw prenatale zorg worden net als de zorg die u tijdens elke andere gezonde zwangerschap zou ontvangen. Wanneer je in de arbeid, zul je hetzelfde proces te volgen als elke vrouw verwacht om vaginaal te leveren - hoewel meer voorzorgsmaatregelen tijdens de arbeid zal worden genomen. Dit heet een proef van arbeid.

Hier is wat u kunt verwachten:

 • Vroege ziekenhuisopname. Uw zorgverzekeraar zal u vragen om te rapporteren naar het ziekenhuis meteen in als je water breekt of wanneer je begint te voelen weeën. Arbeiden thuis met een voorafgaande keizersnede litteken wordt niet aanbevolen.
 • Pijnbestrijding Als u kiest voor medicatie, heb je verschillende opties -. Meestal inclusief epidurale anesthesie.
 • Continu elektronisch toezicht. Het medisch team zal nauwlettend in de gaten te houden op uw baby's hartslag en zal op u vaak om ervoor te zorgen dat arbeid normaal verloopt. Een foetus te controleren zal waarschijnlijk uw baby hoofdhuid worden bevestigd.
 • Minder tolerantie van abnormale arbeid patronen. Een langdurige of moeilijke bevalling verhoogt het risico op uterusruptuur. Medicatie om weeën te stimuleren zou hetzelfde risico. Een herhaling C-afdeling nodig kunnen zijn als uw arbeid niet goed vorderen of je baby niet arbeid tolereren.

Vergeet niet, je uiteindelijke doel is een gezonde baby en een gezonde moeder - ongeacht hoe je er moet komen.

Zie ook