Vaginale geboorte na keizersnede (VBAC)

VBAC: inzicht van een specialist

Vraag me af als je een goede kandidaat voor VBAC? als de voordelen van VBAC opwegen tegen de risico's? het antwoord zou kunnen zijn aan jou. Hier is te helpen het afwegen van de voor-en nadelen.

Jaren geleden, een C-sectie eindigde enige hoop op toekomstige vaginale bevallingen. Vandaag, echter, veel vrouwen zijn kandidaten voor vaginale geboorte na keizersnede (VBAC). Toch kan de keuze om VBAC na te streven of plannen een C-sectie herhaling worden taai.

Hier het inzicht van Roger W. Harms, MD, een verloskundige op de universiteit, Rochester, Minn, en medische editor-in-chief van google.com.

Waarom zou een vrouw overwegen VBAC?

De risico's van een vaginale bevalling lager zijn dan de risico's verbonden aan een C-sectie algemene - zo lang als je de baby kan leveren op een voorziening die is uitgerust met een C-afdeling in geval van nood te behandelen - en de hersteltijd is sneller. VBAC kan ook aantrekkelijk zijn als je een emotionele investering in een vaginale bevalling of een verlangen naar natuurlijke bevalling ervaren.

Het is ook belangrijk om toekomstige zwangerschappen te overwegen. Als je een C-sectie heb gehad en je bent zeker dit is uw laatste levering, het verschil in risico tussen VBAC en een tweede C-sectie is waarschijnlijk minimaal. Echter, als u van plan bent meer zwangerschappen in de toekomst, VBAC wordt het een betere optie bij elke volgende aflevering.

Wat zijn de risico's van VBAC?

Voor ongeveer 25 procent van de vrouwen die VBAC proberen, arbeid eindigt in een C-sectie herhalen. Dit staat bekend als een mislukte proef van arbeid na keizersnede.

Als je moet een C-sectie herhalen nadat de arbeid is begonnen, je gezicht een iets hoger risico op C-sectie complicaties, zoals een baarmoeder infectie. De betreffende risico van VBAC echter baarmoederbreuk - wanneer de baby doorbreekt de wand van de baarmoeder naar de moeder buikholte.

Als je baarmoeder scheurt, wordt een keizersnede nodig is om levensbedreigende complicaties, zoals zware bloedingen en infectie voor de moeder en de schade aan de hersenen voor de baby te voorkomen. In sommige gevallen kan de baarmoeder te worden verwijderd (hysterectomie) om het bloeden te stoppen. Als uw baarmoeder is verwijderd, zult u niet in staat zijn om weer zwanger te raken.

Kunt u het risico van baarmoederbreuk in perspectief te zetten?

Baarmoederbreuk is zeldzaam, bij minder dan 1 op de 100 vrouwen die een eerdere lage dwarse baarmoederinsnijding heb gehad - het meest voorkomende type voor een C-sectie. Toch is het mogelijk. En natuurlijk het risico baarmoederbreuk zorgen baart.

Als u overweegt VBAC, wat belangrijk is om ervoor te zorgen dat de faciliteit waar je de baby zult leveren is klaar om te gaan met die complicatie. Je zult moeten personeel onmiddellijk beschikbaar voor spoedeisende hulp te bieden.

Zie ook

VBAC: inzicht van een specialist

Wie in aanmerking komt voor VBAC?

VBAC in aanmerking te komen is afhankelijk van veel factoren. Bijvoorbeeld:

  • Heb je al eerdere vaginale bevallingen? Een vaginale bevalling minstens een keer vóór of na uw voorafgaande keizersnede verhoogt de kans op een succesvolle VBAC.
  • Wat voor soort baarmoederinsnijding werd gebruikt voor de voorafgaande c-sectie? Littekens links van bepaalde soorten incisies hebben een verhoogd risico op scheuren tijdens de bevalling.
  • Wat heeft het voor c-sectie Als uw voorafgaande C-sectie werd gedaan voor een reden die niet aanwezig is tijdens uw huidige zwangerschap? - Zoals positie van de baby in de baarmoeder - je zou een goede kandidaat voor VBAC zijn.
  • Hoeveel c-secties hebt u gehad? Je zou een minder geschikte kandidaat voor VBAC zijn als u meerdere C-profielen hebt gehad.
  • ? Wanneer was uw laatste c-sectie Het risico op uterusruptuur is hoger als u VBAC proberen te snel na het hebben van een C-afdeling - zoals binnen 18 tot 24 maanden.
  • Geeft u een veelvoud? VBAC mogelijk zou zijn met een tweeling als de lagere tweeling is in de voorover positie, maar VBAC is meestal geen optie voor drieling of andere veelvouden.
  • Heeft u gezondheidsproblemen die van invloed kunnen zijn een vaginale bevalling? Hoewel het onderzoek is niet overtuigend, sommige studies suggereren dat chronische aandoeningen zoals diabetes, hart-en vaatziekten of hoge bloeddruk de kans op een succesvolle VBAC kunnen verminderen. Als u een infectie die kan worden doorgegeven aan uw baby tijdens vaginale bevalling - zoals genitale herpes of HIV - een C-sectie zou de beste optie zijn.
  • Zal je de baby te leveren in een voorziening die is uitgerust met een noodsituatie c-sectie te gaan? Een levering aan huis is niet geschikt voor VBAC.

Als je een baarmoederbreuk had tijdens een eerdere zwangerschap, je bent geen kandidaat voor VBAC. Evenzo moet VBAC worden benaderd met uiterste voorzichtigheid als u medicatie om weeën op te wekken.

Hoe werkt de bevalling tijdens VBAC verschillen van arbeid en levering tijdens een routine vaginale geboorte?

De eigenlijke fysiologie van de bevalling is hetzelfde, maar de voorzorgsmaatregelen tijdens de bevalling verschillend. U en uw baby zal nauwlettend worden gevolgd, en het medisch team zal minder tolerant van abnormale arbeid patronen zijn. Uw arts zal bereid zijn om een ​​herhaling te doen C-afdeling, indien nodig.

Sommige vrouwen zijn uitgesproken voorstanders van VBAC, terwijl anderen zijn uitgesproken tegen. Wat moet een vrouw geloven?

Vaginale geboorte na keizersnede (VBAC). Heb je al eerdere vaginale bevallingen?
Vaginale geboorte na keizersnede (VBAC). Heb je al eerdere vaginale bevallingen?

Er is altijd een cohort van mensen binnen de populatie die posities met een grote mate van enthousiasme en daadkracht, vaak gebaseerd op hun eigen ervaringen te nemen. Toch is het niet mogelijk de ervaring van een persoon de ervaring van andere extrapoleren.

Als u overweegt VBAC, laat je niet verleiden door uitersten. Maak uw beslissing op basis van de feiten en uw persoonlijke waarden en overtuigingen.

Welke andere adviezen biedt u aan vrouwen die overwegen VBAC?

Als u overweegt VBAC, bespreken de mogelijkheid met uw zorgverzekeraar vroeg in de zwangerschap.

Ontdek de VBAC beleid op de faciliteit waar u uw baby zult leveren, maar houd flexibiliteit in het achterhoofd. Je zult niet weten welke kaarten je zult worden behandeld tot arbeid begint. De omstandigheden van uw arbeid kon VBAC een duidelijke keuze te maken - of u en uw arts kan snel beslissen dat een C-sectie herhaal het beste zou zijn na alles.

Als u een geplande keizersnede te kiezen, zul je nooit zien welke kaarten waren in het dek - en voor sommige vrouwen, die misschien wel prima.

Zie ook