Vaginale hysterectomie

Definitie

Vaginale hysterectomie is een chirurgische ingreep om de baarmoeder te verwijderen via de vagina. Tijdens een vaginale hysterectomie, de chirurg ontkoppelt baarmoeder van de eierstokken, eileiders en bovenste vagina, alsmede van de bloedvaten en bindweefsel dat het ondersteunen. De baarmoeder wordt dan verwijderd via de vagina.

Vaginale hysterectomie omvat een kortere tijd in het ziekenhuis, goedkoper en sneller herstel dan een abdominale hysterectomie, die een incisie in de onderbuik vereist. Echter, als je baarmoeder vergroot is, vaginale hysterectomie kan niet mogelijk zijn.

Hysterectomie omvat vaak verwijdering van de cervix en de baarmoeder. Wanneer de chirurg verwijdert ook een of beide eierstokken en eileiders, het heet een totale hysterectomie met salpingo-ovariëctomie (sal-ping-go-o-van-uh-REK-tuh-me). Gelegen in je bekken, al deze organen deel uitmaken van uw reproductieve systeem.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Vaginale hysterectomie behandelt verschillende gynaecologische problemen, zoals:

 • . Vleesbomen Veel hysterectomies worden gedaan om vleesbomen permanent te behandelen - goedaardige tumoren in de baarmoeder dat aanhoudende bloedingen, bloedarmoede, pijn in het bekken, pijn kan veroorzaken tijdens de geslachtsgemeenschap en blaas druk. Operatie die je baarmoeder via een incisie in de onderbuik verwijderd - als u grote vleesbomen, kunt u een abdominale hysterectomie nodig.
 • Endometriose. Endometriose optreedt wanneer het weefsel dat de baarmoeder (endometrium) groeit buiten de baarmoeder, waarbij de eierstokken, eileiders of andere organen. De meeste vrouwen met endometriose een abdominale hysterectomie, maar soms een vaginale hysterectomie mogelijk.
 • Gynaecologische kanker. Als u kanker van de baarmoeder, baarmoederhals, endometrium of eierstokken heeft, kan uw arts een hysterectomie te behandelen bevelen. Meestal wordt een abdominale hysterectomie uitgevoerd tijdens behandeling van eierstokkanker, maar soms vaginale hysterectomie kan geschikt zijn voor vrouwen met cervicale kanker of endometrial kanker.
 • Baarmoederverzakking. Wanneer bekken ondersteunende weefsels en ligamenten uitrekken of vaal, kan de baarmoeder verlagen of verzakken in de vagina, waardoor urine-incontinentie, druk in het bekken of moeite met stoelgang. Het verwijderen van de baarmoeder met een hysterectomie en repareren bekken ontspanning kunnen verlichten deze symptomen.
 • Abnormaal vaginaal bloedverlies. Wanneer medicijnen of een minder invasieve chirurgische procedure niet onregelmatig, zware of zeer lange periodes te controleren, kan hysterectomie het probleem op te lossen.
 • Chronische bekkenpijn. Als u chronische pijn in het bekken duidelijk veroorzaakt door een baarmoeder aandoening, kan hysterectomie helpen, maar alleen als een laatste redmiddel. Chronische bekkenpijn kan verschillende oorzaken hebben, zodat een nauwkeurige diagnose van de oorzaak is van cruciaal belang voor het hebben van een hysterectomie voor bekkenpijn.

Voor de meeste van deze voorwaarden - met de mogelijke uitzondering van kanker - hysterectomie is slechts een van de verschillende behandelingsmogelijkheden. Je mag niet eens nodig om hysterectomie overwegen, tenzij medicijnen en minder invasieve gynaecologische procedures hebben gefaald.

Vaginale hysterectomie. Abnormaal vaginaal bloedverlies.
Vaginale hysterectomie. Abnormaal vaginaal bloedverlies.

Je kunt niet zwanger worden nadat u een hysterectomie hebben gehad. Als u minder dan helemaal zeker dat je bereid op te geven van uw vruchtbaarheid bent bent, verken andere behandelingen.

Zie ook

Risico's

Hoewel vaginale hysterectomie is over het algemeen veilig, elke operatie heeft risico's. Risico van vaginale hysterectomie zijn:

 • Zware bloeden
 • Bloedstolsels in de benen of longen
 • Infectie
 • Schade aan omliggende organen
 • Negatieve reactie op de anesthesie

Chirurgische risico's hoger bij vrouwen die zwaarlijvig zijn of die diabetes of een hoge bloeddruk hebben.

Het gevaar voor letsel aan het bekken en andere abdominale organen tijdens vaginale hysterectomie, zoals de blaas, urineleiders of darmen.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Het is normaal om bezorgd over het hebben van een hysterectomie voelen. Hier is wat u kunt doen om voor te bereiden:

 • Verzamel informatie. Vóór de operatie, krijgt alle informatie die u nodig heeft om zich zelfverzekerd over. Vraag uw arts en chirurg vragen. Meer informatie over de procedure, met inbegrip van alle stappen die betrokken zijn als het maakt je je beter voelt.
 • Volg de instructies van uw arts over medicatie. Zoek uit of u uw gebruikelijke medicatie routine zou moeten veranderen in de dagen voorafgaand aan uw hysterectomie. Vergeet niet uw arts te vertellen over een over-the-counter geneesmiddelen, voedingssupplementen of kruidenpreparaten die je neemt.
 • Bespreken welke vorm van anesthesie moet je je kan algemene anesthesie, die u onbewust tijdens de operatie maakt, maar regionale anesthesie voorkeur -. Ook wel spinale of epidurale blokkade - kan een optie zijn. Als je met een vaginale hysterectomie, zullen regionale anesthesie de sensatie te blokkeren in de onderste helft van je lichaam.
 • Regelen voor hulp. Hoewel u waarschijnlijk sneller herstellen na een vaginale hysterectomie dan na een abdominale men, het kost nog tijd. Vraag iemand om u te helpen in huis voor de eerste week of zo.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Praat met uw arts over wat u kunt verwachten tijdens en na de operatie, met inbegrip van fysieke en emotionele gevolgen.

Tijdens vaginale hysterectomie
Je kan hebben narcose, dus je zult niet wakker voor de operatie. Als alternatief kan je kiezen voor een ruggenprik (regionale anesthesie) met een medicijn dat u slaperig maakt, of je kan tijdens de operatie wakker te blijven.

Je zult op je rug liggen, in een positie vergelijkbaar met degene die je bent in voor een uitstrijkje. Je hebt misschien een urinaire katheter ingebracht om uw blaas te legen. Een lid van uw chirurgisch team reinigt het chirurgische gebied met een steriele oplossing voor de operatie.

Om de hysterectomie uit te voeren:

 • Uw chirurg maakt een incisie in je vagina te krijgen naar de baarmoeder
 • Met behulp van lange instrumenten, uw chirurg klemmen de baarmoeder bloedvaten en scheidt je baarmoeder uit het bindweefsel, eierstokken en eileiders
 • Je baarmoeder wordt verwijderd door de vaginale opening, en oplosbare hechtingen worden gebruikt om een ​​bloeding in het bekken te controleren

Behalve in gevallen van vermoedelijke baarmoederkanker, kan de chirurg een vergrote baarmoeder in kleinere stukken gesneden en verwijder deze in secties (morcellation).

Volg de instructies van uw arts over medicatie. Bespreken welke vorm van anesthesie je hebt.
Volg de instructies van uw arts over medicatie. Bespreken welke vorm van anesthesie je hebt.

Er is altijd een risico dat ernstige endometriose of bekken verklevingen kunnen dwingen uw chirurg over te schakelen van een vaginale tot abdominale hysterectomie tijdens de operatie. Vraag uw chirurg over deze mogelijkheid.

Laparoscopische of robot hysterectomie
U kunt een kandidaat voor een laparoscopisch-geassisteerde vaginale hysterectomie (LAVH) of robotic hysterectomie zijn. Beide procedures kunnen uw chirurg de baarmoeder vaginaal te verwijderen, terwijl de mogelijkheid om uw bekkenorganen zien door een laparoscoop, een slanke bezichtiging instrument. Uw chirurg voert het grootste deel van de procedure via kleine insnijdingen buik geholpen door lange, dunne chirurgische instrumenten ingebracht via de incisies. Uw chirurg verwijdert vervolgens de baarmoeder via een incisie gemaakt in je vagina.

Uw chirurg kan LAVH of robotic hysterectomie aanraden als je littekenweefsel (verklevingen) op uw bekkenorganen uit eerdere operaties of endometriose.

Na de vaginale hysterectomie
Na de operatie zult u in een herstel kamer voor een paar uur en in het ziekenhuis voor een tot twee dagen, mogelijk langer. Je zult medicatie voor pijn en om infectie te voorkomen. Uw gezondheidszorg team zal je aanmoedigen om op te staan ​​en te bewegen zodra je in staat bent.

Het is normaal om bloederige vaginale afscheiding hebben gedurende enkele dagen tot weken na een hysterectomie, dus je zult moeten om maandverband te dragen.

Lichamelijke effecten na een hysterectomie
Na een hysterectomie, zult u niet langer periodes hebben of in staat zijn om zwanger te raken.

Als je eierstokken niet werden verwijderd en je had nog steeds perioden vóór de operatie, je eierstokken blijven produceren hormonen en eieren tot je de menopauze bereikt. Als u uw eierstokken verwijderd had, zul je de menopauze begint direct na de operatie. U kunt ervaren symptomen zoals vaginale droogheid en opvliegers - uw arts kan de behandeling aanbevelen voor deze symptomen, als je het nodig hebt.

Herstel na vaginale hysterectomie is korter en minder pijnlijk dan na een abdominale hysterectomie. Een volledig herstel kan drie tot vier weken duren. Zelfs als je het gevoel alsof je terug naar normaal, doe niets zwaar niet tillen - meer dan 20 pond (9,1 kg) - of vaginale geslachtsgemeenschap tot zes weken na de operatie. Raadpleeg uw arts wanneer de pijn verergert of als je te ontwikkelen misselijkheid, braken of bloeden dat is zwaarder dan een menstruatie.

Emotionele gevolgen na een hysterectomie
Na een hysterectomie, moet u wellicht een betere stemming en toegenomen gevoel van welzijn. Je kan opgelucht niet meer ervaring tekenen en symptomen zoals zware bloedingen of pijn in het bekken. Voor de meeste vrouwen, is er geen verandering in de seksuele functie na hysterectomie. Maar voor sommige vrouwen, verhoogde seksuele bevrediging optreedt na hysterectomie - misschien omdat ze niet langer bang om zwanger of niet langer pijn hebben tijdens het vrijen.

U kunt een gevoel van verlies en verdriet voelen na hysterectomie, wat normaal is. Of je kan een depressie in verband met het verlies van je vruchtbaarheid te ervaren, vooral als je jong en hoopte op een toekomstige zwangerschap bent. Als verdriet of negatieve gevoelens beginnen te bemoeien met uw plezier van het dagelijks leven, overleg dan met uw arts.

Zie ook