Virtuele colonoscopie

Definitie

Virtuele colonoscopie is een examen gebruikt om wijzigingen en afwijkingen in de dikke darm (colon) en het rectum te detecteren.

Tijdens virtuele colonoscopie, wordt een beeldvormende techniek die gecomputeriseerde tomografie (CT) gebruikt om honderden dwarsdoorsneden van de buikorganen produceren. De beelden worden gecombineerd en digitaal gemanipuleerd om een ​​gedetailleerde weergave van de binnenkant van de dikke darm en rectum verschaffen. In tegenstelling tot traditionele colonoscopie, is virtuele colonoscopie geen sedatie en het toevoegen van een bereik vereisen in de dikke darm.

Virtuele colonoscopie is een optie wordt gebruikt om te screenen op darmkanker. Bespreek uw darmkanker screening opties met uw arts om te bepalen of virtuele colonoscopie is de juiste optie voor je.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Virtuele colonoscopie. Volg een speciaal dieet de dag voor het examen.
Virtuele colonoscopie. Volg een speciaal dieet de dag voor het examen.

Virtuele colonoscopie wordt gebruikt om te screenen op darmkanker.

Omdat virtuele colonoscopie gaat om de gehele buik en bekken, problemen verbonden aan darmkanker - zoals een aorta aneurysma in de buik of een tumor in de nier, lever, pancreas en milt - potentieel worden ook gevonden.

Zie ook

Risico's

Virtuele colonoscopie brengt weinig risico's:

  • A tear (perforatie) optreden in de colon of het rectum wand vanwege de dikke darm en rectum worden opgeblazen met lucht of kooldioxide.
  • Een negatieve reactie op het contrastmiddel soms gebruikt kan optreden.
  • Blootstelling aan straling tijdens een CT-scan kan een zorg zijn. De mate van straling tijdens een screening CT scan, zoals een virtuele colonoscopie, lager is dan de hoeveelheid straling in een diagnostische CT scan. Gebruikte straling tijdens een virtuele colonoscopie waarschijnlijk gevaarlijk, maar het effect van cumulatieve stralingsblootstelling na herhaalde onderzoeken is onbekend.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat een virtuele colonoscopie, moet u voor het reinigen van (lege) uw dikke darm. Alle residuen in uw dikke darm kan verduisteren de foto's genomen tijdens het examen.

Om uw dikke darm te legen, volgt u de instructies van uw arts zorgvuldig. U kunt gevraagd worden om:

  • Volg een speciaal dieet de dag voor het examen. Doorgaans zult u niet in staat zijn om de dag voor het examen te eten. Drankjes kunnen worden beperkt tot heldere vloeistoffen - gewoon water, thee en koffie zonder melk of room, bouillon en heldere koolzuurhoudende dranken. Je mag niet in staat zijn om te eten of drinken na middernacht de avond voor het examen.
  • Neem een laxeermiddel de nacht voor het examen. Uw arts kan het nemen van een laxeermiddel, hetzij in pil-of vloeibare vorm. U moet mogelijk ook een zetpil te gebruiken om alle resterende resten in uw dikke darm te verwijderen.
  • Neem medicatie om de ontlasting te identificeren in uw dikke darm. Vóór het examen, moet u mogelijk een recept kruk-tagging medicatie te nemen. De medicatie helpt de arts onderscheid tussen dikke darm afwijkingen en ontlasting residu.
  • Pas uw gebruikelijke medicijnen. Herinner uw arts van uw medicijnen minstens een week voor het examen. Het kan nodig zijn om tijdelijk te stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen dagen of uren voor het examen.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens het examen
Tijdens een virtuele colonoscopie, zult u een jurk, maar waarschijnlijk geen andere kleding te dragen. Sedatie is meestal niet nodig, maar u kan worden gegeven een injectie van medicatie om de waarschijnlijkheid van buikkrampen verminderen tijdens het examen.

Neem een ​​laxeermiddel de nacht voor het examen. Neem medicatie om de ontlasting te identificeren in uw dikke darm.
Neem een ​​laxeermiddel de nacht voor het examen. Neem medicatie om de ontlasting te identificeren in uw dikke darm.

U zult het examen liggend op je zij op de onderzoekstafel te beginnen, meestal met je knieën opgetrokken naar je borst. De arts zal een klein buisje (catheter) plaatsen in je rectum om uw dikke darm te vullen met lucht of kooldioxide. De lucht of gas - dat helpt bij het creëren duidelijke beelden - kan een gevoel van druk in je buik veroorzaken.

Voor het volgende deel van het examen, zult u op uw rug liggen. Het examen tafel zal worden verplaatst naar de CT-machine, en je lichaam zal worden gescand. Dan zul je omdraaien op je buik of je zij te liggen, en je lichaam zal opnieuw worden gescand. U kunt gevraagd worden om te draaien en in bezit van verschillende andere functies, evenals je adem op keer. Indien nodig kan een contrastmiddel worden toegediend via een ader in de arm (intraveneus) te helpen creëren scherpere beelden.

Een virtuele colonoscopie duurt meestal ongeveer 10 minuten.

Na het examen
Na het examen, de meeste van de lucht of gas zal uit uw dikke darm worden verwijderd door de katheter in je rectum. U mag opgeblazen of pas gas voelen voor een paar uur na het examen als u de resterende lucht of gas uit uw dikke darm te verwijderen. Wandelen kan helpen verlichten enig ongemak, en u kunt terugkeren naar uw normale dieet en activiteiten meteen. Raadpleeg uw arts als uw symptomen niet verbeteren op hun eigen.

Zie ook

Resultaten

Uw arts zal de resultaten van de colonoscopie beoordelen en vervolgens delen de resultaten met u.

  • Negatief resultaat. Een virtuele colonoscopie wordt als negatief beschouwd indien de arts geen afwijkingen in de dikke darm vinden. Als je op gemiddeld risico op darmkanker - je hebt geen risico op colonkanker met uitzondering leeftijd factoren - uw arts kan aanbevelen herhalen het examen in vijf jaar.
  • Positief resultaat. Een virtuele colonoscopie wordt als positief beschouwd als de beelden tonen poliepen of ander abnormaal weefsel in het colon. Afhankelijk van de grootte en het aantal poliepen, kan uw arts een traditionele colonoscopie aanbevelen aan monsters van het abnormale weefsel te verkrijgen of te verwijderen van de poliepen. In sommige gevallen, kan de traditionele colonoscopie dezelfde dag worden gedaan als de virtuele colonoscopie - maar je zult iemand nodig hebt om je thuis daarna nemen, omdat een traditionele colonoscopie wordt meestal gedaan onder sedatie.

Als uw arts is bezorgd over de kwaliteit van het uitzicht verkregen met virtuele colonoscopie, een herhaling virtuele colonoscopie of een andere screeningtest worden aanbevolen.

Zie ook