Voeding en gezond eten

Piramide of plaat? deze gezonde voeding opties te verkennen

Gezonde diëten zijn er in alle soorten en maten. Kies er een en ontdek hoe eenvoudig het is om gezond te eten.

Een gezond dieet kan worden geïllustreerd in vele opzichten, maar het is vaak in de vorm van een piramide. De meeste mensen zijn bekend met MyPyramid ontwikkeld door het ministerie van Landbouw, maar dat is nu verleden tijd. Het is al vervangen door MyPlate.

Er zijn echter vele andere gezonde voeding nog steeds vertegenwoordigd door voedsel piramides. Deze omvatten de Aziatische, Latijns-Europese, mediterrane en vegetarische Food Guide piramides, evenals het gezonde gewicht piramide, om er maar een paar te noemen. Deze grafische versterken de keuzes die zijn het fundament van een gezonde voeding.

Basisprincipes van een gezonde voeding

Symbolen, zoals een piramide, illustreren hoe de stukken van een gezonde voeding in elkaar passen. De basis van de piramide is gewoonlijk uit voedsel dat het grootste deel van de gezonde voeding moet. Daarentegen zijn voedsel moet eten in kleinere hoeveelheden dan niet vaak in de kleinere delen van de piramide. Hetzelfde principe geldt voor het bord - de helft van de plaat bestaat uit groenten en fruit, die het grootste deel van uw dieet zou moeten zijn.

Voeding en gezond eten. Presenteren aanbevelingen.
Voeding en gezond eten. Presenteren aanbevelingen.

Natuurlijk, geen enkel voedingsmiddel levert alle voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft, dus het idee is om een ​​verscheidenheid van voedsel te eten uit elke groep in de juiste proporties om alle noodzakelijke voedingsstoffen en andere stoffen die een goede gezondheid te bevorderen krijgen.

Daarnaast hebben de meeste gezond-dieet plannen benadrukken het volgende:

  • Eet meer plantaardig voedsel, zoals fruit, groenten en volle granen.
  • Kies magere eiwitten uit verschillende bronnen.
  • Beperk snoep en zout.
  • Controle portiegroottes.
  • Lichamelijk actief te zijn.

Zie ook

Piramide of plaat? deze gezonde voeding opties te verkennen

Verschillen tussen gezonde voeding plannen

De meeste gezonde diëten zijn gebaseerd op dezelfde algemene principes, maar er zijn belangrijke verschillen die dieetvoorkeuren, beschikbaarheid van voedsel en culturele eetpatroon weerspiegelen. Bijvoorbeeld, zou de Latijnse Europese Diet Pyramid vermelden tortilla's en maïsmeel, terwijl de Aziatische dieet piramide kunnen zijn noedels en rijst.

Andere verschillen zijn:

  • Groepen voedsel. Het voedsel groepen onder gezond-dieet plannen enigszins variëren. Bijvoorbeeld, sommige versies hebben plantaardige eiwitten - soja, bonen en noten - in een aparte groep van dierlijke eiwitten in vlees, gevogelte, eieren en zuivelproducten. Dit komt omdat dierlijke eiwitten zijn vaak hoger in vet en cholesterol, en sommige diëten dierlijke eiwitten beperken of uitsluiten.
  • Presenteren aanbevelingen. Gezond-eten plannen ook variëren in de aanbevolen porties van elke voedselgroep. De gezonde gewicht piramide, bijvoorbeeld, zou iedereen aantal porties uit elke voedselgroep. Andere plannen bieden meer-algemene richtlijnen, zoals het eten van bepaald voedsel bij elke maaltijd, of op een wekelijkse of maandelijkse basis. Bijvoorbeeld, het mediterrane dieet piramide raadt je eet volle granen, groenten en fruit bij elke maaltijd.

Aanbrengen van de piramide - of plaat - aan het werk voor u

Om te zien hoe uw eetgewoonten match tot deze gezonde-dieet plannen, houden een eetdagboek voor meerdere dagen. Dan vergelijken hoeveel van uw dieet komt uit de verschillende groepen. U kunt worden verrast door de resultaten. Om gezonder te eten, te beginnen met de geleidelijke veranderingen, zoals het eten van meer groenten, fruit en volkoren granen, en het beperken van vetten en snoep.

Hier zijn een paar tips om u te helpen gezondere voedingsgewoonten aan te nemen:

  • Kies een verscheidenheid van voedsel. Dit zorgt ervoor dat u alle van de calorieën, eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels je nodig hebt. Het kiezen van een breed scala van voedingsmiddelen helpt ook om uw maaltijden en snacks interessanter.
  • Passen het plan aan uw voorkeuren. Bijvoorbeeld, een portie korrels niet alleen betekenen een sneetje brood. Het kan wilde rijst, volkoren pasta, grutten, bulgur, havermout muffins of zelfs popcorn zijn. Als u nodig hebt om melk te voorkomen als gevolg van lactose-intolerantie, probeer dan yoghurt (lager in lactose) of verrijkte sojamelk plaats.
  • Combineer voedsel zoals u dat wilt. Bijvoorbeeld, zou u een maaltijd van tortilla's (graan-groep) en bonen (vlees en bonen groep) te maken. Of u kunt uw vis top met fruit salsa of dienen gestoomde groenten met pasta. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

Vergeet niet om creatief te zijn en te gaan voor goede smaak. Een verscheidenheid van gezond-eten plannen zijn beschikbaar, dus waarom niet een paar proberen op voor de grootte? U kunt keukens ter wereld te verkennen en het verbeteren van uw dieet op hetzelfde moment.

Zie ook