Voeding en gezond eten

Cafeïne: hoeveel is te veel?

Cafeïne heeft zijn voordelen, maar het kan ook problemen opleveren,. Ontdek hoe veel is te veel en als je nodig hebt om uw verbruik te beperken.

Als u vertrouwen op cafeïne om je wakker en houden ga je, je bent niet alleen. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, verlichten vermoeidheid, toenemende waakzaamheid en verbetering concentratie en focus.

Wanneer te overwegen te bezuinigen

Voor de meeste gezonde volwassenen, matige doses cafeïne - 200 tot 300 milligram (mg), of ongeveer twee tot vier koppen koffie per dag - zijn niet schadelijk. Maar sommige omstandigheden kunnen rechtvaardigen beperken of zelfs beëindigen van uw cafeïne routine. Lees verder om te zien of een van deze op u van toepassing.

Je drinkt 4 of meer kopjes per dag

Hoewel matige inname van cafeïne is niet waarschijnlijk om schade te veroorzaken, te veel kan leiden tot een aantal vervelende gevolgen. Zware dagelijkse cafeïne te gebruiken - meer dan 500 tot 600 mg per dag - kan leiden tot:

 • Slapeloosheid
 • Nervositeit
 • Rusteloosheid
 • Prikkelbaarheid
 • Maagklachten
 • Snelle hartslag
 • Spiertrillingen

Zelfs een beetje maakt je zenuwachtig

Voeding en gezond eten. Theofylline (theo-24.
Voeding en gezond eten. Theofylline (theo-24.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne dan anderen. Als u gevoelig voor de effecten van cafeïne, slechts kleine hoeveelheden bent - zelfs een kopje koffie of thee - kunnen ongewenste effecten, zoals rusteloosheid en slaapproblemen prompt.

Hoe u reageert op cafeïne kan worden bepaald door hoeveel cafeïne je gewend bent aan het drinken. Mensen die niet regelmatig drinken cafeïne de neiging om meer gevoelig voor de negatieve effecten. Andere factoren kunnen de lichaamsmassa, leeftijd, medicijngebruik en gezondheid aandoeningen zoals angststoornissen omvatten. Onderzoek suggereert ook dat mannen meer vatbaar voor de effecten van cafeïne dan vrouwen.

Zie ook

Cafeïne: hoeveel is te veel?

Je krijgt niet genoeg slaap

De meeste volwassenen moeten zeven tot acht uur slaap per nacht. Maar cafeïne kan interfereren met deze broodnodige slaap. Chronisch slapeloze nachten - of dit nu van het werk, reizen, stress of te veel cafeïne - leidt tot slaaptekort. Slaapgebrek is cumulatief, en zelfs kleine nachtelijke dalingen kan toevoegen en verstoren je overdag alertheid en prestaties.

Met behulp van cafeïne om slaaptekort te maskeren kan een onwelkome cyclus te creëren. Bijvoorbeeld, je drinkt cafeïnehoudende dranken omdat u moeite wakker te blijven gedurende de dag. Maar de cafeïne houdt je van in slaap vallen 's nachts, het verkorten van de lengte van de tijd dat je slaapt.

Je bent het nemen van bepaalde medicijnen en supplementen

Bepaalde medicijnen en kruiden-supplementen kunnen interageren met cafeïne. Hier zijn enkele voorbeelden.

 • Sommige antibiotica ciprofloxacine (Cipro) en norfloxacine (Noroxin) -. Soorten antibacteriële medicijnen - kan interfereren met de afbraak van cafeïne. Dit kan de tijdsduur cafeïne verhogen blijft in je lichaam en versterken de ongewenste effecten.
 • Theofylline (theo-24, Elixophyllin, anderen) Deze medicatie -. Die opent bronchiale luchtwegen door het ontspannen van de omliggende spieren (een luchtwegverwijder) - heeft de neiging om wat cafeïne-achtige effecten hebben. Nemen het samen met cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken kan de concentratie van theofylline in uw bloed verhogen. Dit kan nadelige effecten, zoals misselijkheid, braken en hartkloppingen veroorzaken.
 • Echinacea. Dit kruidensupplement, die soms wordt gebruikt om verkoudheid of andere infecties te voorkomen, kan de concentratie van cafeïne in het bloed verhogen en kan onaangename effecten cafeïne te verhogen.

Praat met uw arts of apotheker over de vraag of cafeïne kan invloed hebben op uw medicijnen. Hij of zij kan zeggen of je nodig hebt om te verminderen of te elimineren cafeïne uit je dieet.

Het terugdringen van uw cafeïne gewoonte

Of het nu voor een van de bovenstaande redenen - of omdat u wilt uw uitgaven aan dure koffie drinkt trimmen - bezuinigen op cafeïne kan een uitdaging zijn. Een abrupte daling van de cafeïne kan leiden tot cafeïne ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid en nervositeit. Gelukkig zijn deze symptomen zijn meestal mild en verdwijnen na een paar dagen.

Om uw cafeïne gewoonte meer geleidelijk veranderen, probeer dan deze tips:

 • Houden tabbladen. Start aandacht te besteden aan hoeveel cafeïne je krijgt van voedingsmiddelen en dranken. Het kan meer dan je denkt. Lees de etiketten zorgvuldig. Zelfs dan kan uw schatting een beetje laag zijn, omdat niet alle voedingsmiddelen of dranken lijst cafeïne. Chocolade, die een kleine hoeveelheid is, niet.
 • Bezuinigen. Maar doe het geleidelijk. Bijvoorbeeld, drink een minder blikje frisdrank of drinken een kleinere kop koffie per dag. Of voorkomen dat het drinken cafeïnehoudende dranken laat op de dag. Dit zal helpen uw lichaam wennen aan de lagere niveaus van cafeïne en het verminderen van de potentiële ontwenningsverschijnselen.
 • Ga decaf. Meeste cafeïnevrije drankjes kijken en smaak hetzelfde als hun cafeïnehoudende tegenhangers.
 • Verkorten van het brouwsel tijd of ga kruidenthee. Bij het ​​maken van thee, brouwen het voor minder tijd. Dit vermindert op haar cafeïnegehalte. Of kies kruidenthee die geen cafeïne hebben.
 • Controleer de fles Sommige over-the-counter pijnstillers cafeïne bevatten -. Maar liefst 130 mg cafeïne in een dosis. Kijk voor cafeïne-vrije pijnstillers plaats.

De bottom line

Als je bent zoals de meeste volwassenen, cafeïne is een onderdeel van je dagelijkse routine. En meestal is het niet een gezondheidsprobleem vormen. Maar rekening te houden met die situaties waarin je nodig hebt om uw cafeïne gewoonte beknotten.

Zie ook