Voeding en gezond eten

Biologische levensmiddelen: zijn ze veiliger? voedzamer?

Ontdek het echte verschil tussen biologische voeding en hun traditioneel gegroeid collega's als het gaat om voeding, veiligheid en prijs.

Eenmaal alleen te vinden in reformwinkels, biologisch voedsel is nu een vast onderdeel bij de meeste supermarkten. En die is gemaakt van een beetje een dilemma in het produceren gangpad. Aan de ene kant heb je een conventioneel geteelde appel. Aan de andere kant, je hebt een dat is biologisch. Beide appels zijn stevig, glanzend en rood. Beide bieden vitaminen en vezels, en beide zijn vrij van vet, natrium en cholesterol. Welke moet je kiezen?

Conventioneel geteelde produceren kost over het algemeen minder, maar is biologisch voedsel veiliger of voedzamer? Verkrijg de feiten voordat je winkel.

Conventionele versus biologische landbouw

Het woord "biologisch" verwijst naar de manier boeren verbouwen en verwerken van landbouwproducten, zoals fruit, groenten, granen, zuivel en vlees. Biologische landbouw praktijken zijn ontworpen om bodem-en waterconservering te stimuleren en vervuiling te verminderen. Boeren die biologische producten en vlees groeien gebruik geen conventionele methoden te bevruchten, beheersen onkruid of voorkomen van dierziekten. Bijvoorbeeld, in plaats van het gebruik van chemische onkruidverdelgers, biologische boeren kunnen meer verfijnde vruchtwisseling en verspreiding mulch of mest uit te voeren om onkruid op afstand te houden.

Hier zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de conventionele landbouw en biologische landbouw:

Conventioneel Organisch
Solliciteer chemische meststoffen om de plantengroei te bevorderen. Solliciteer natuurlijke meststoffen, zoals mest of compost, de bodem en planten voeden.
Spuit synthetische insecticiden te plagen en ziekten te verminderen. Spray pesticiden uit natuurlijke bronnen; gebruiken nuttige insecten en vogels, paring verstoring of vallen om plagen en ziekten te verminderen.
Gebruik synthetische herbiciden om onkruid te beheren. Gebruik milieuvriendelijke gegenereerde installatie-dodende verbindingen; roteren gewas, bemest, hand wiet of mulch om onkruid te beheren.
Geef dieren antibiotica, groeihormonen en medicijnen om de ziekte te voorkomen en de groei te verhogen. Geef dieren biologisch voer en laat hen toegang tot de buitenlucht. Gebruik preventieve maatregelen - zoals omweiding, een evenwichtige voeding en schone huisvesting - te helpen minimaliseren ziekte.

Biologisch of niet? Controleer het label

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft een biologische certificering programma dat vereist dat alle biologische voeding aan strenge overheid normen vastgesteld. Deze normen regelen hoe dergelijke voedsel wordt verbouwd, behandeld en verwerkt.

Elk product geëtiketteerd als biologisch moet zijn USDA gecertificeerd. Alleen producenten die minder dan 3740€ per jaar te verkopen in biologische voedingsmiddelen zijn vrijgesteld van deze certificering, maar ze zijn nog steeds vereist om de USDA normen volgen voor biologische voedingsmiddelen.

Als een levensmiddel draagt ​​een USDA Organic label, betekent het wordt geproduceerd en verwerkt volgens de normen van USDA. Het zegel is vrijwillig, maar veel biologische producenten gebruiken.

Producten die volledig biologisch - zoals fruit, groenten, eieren of andere single-ingrediënt voedsel - zijn gelabeld 100 procent biologisch en kan het USDA zegel dragen.

Voedingsmiddelen die meer dan een ingrediënt, zoals ontbijtgranen hebben, kunnen gebruik maken van de USDA organische afdichting plus de volgende formulering, afhankelijk van het aantal biologische ingrediënten:

  • 100 procent biologisch. Om deze uitdrukking te gebruiken, moeten producten zijn ofwel volledig biologisch of gemaakt van alle biologische ingrediënten.
  • Organisch. Producten moeten ten minste 95 procent biologisch om deze term te gebruiken.
Voeding en gezond eten. Selecteer een verscheidenheid van voedingsmiddelen uit verschillende bronnen.
Voeding en gezond eten. Selecteer een verscheidenheid van voedingsmiddelen uit verschillende bronnen.

Producten die ten minste 70 procent biologische ingrediënten bevatten, kan zeggen: "bereid met biologische ingrediënten" op het etiket, maar kunnen geen gebruik maken van de afdichting. Voedingsmiddelen met minder dan 70 procent biologische ingrediënten kan geen gebruik maken van de zegel of het woord "biologisch" op hun etiketten. Ze kunnen onder meer de biologische producten in hun lijst van ingrediënten, echter.

Heb 'biologisch' en 'natuurlijk' hetzelfde betekenen?

Nee, "natuurlijk" en "biologisch" zijn niet uitwisselbaar termen. U ziet mogelijk "natuurlijke" en andere termen zoals "alle natuurlijke", "vrije uitloop" of "hormoon-vrij" op voedseletiketten. Deze beschrijvingen moeten waarheidsgetrouw zijn, maar niet te verwarren met de term "biologisch." Alleen voedingsmiddelen die worden geteeld en verwerkt volgens de USDA biologische normen kunnen worden geëtiketteerd biologisch.

Zie ook

Biologische levensmiddelen: zijn ze veiliger? voedzamer?

Biologisch voedsel: is het voedzamer?

Het antwoord is nog niet duidelijk. Een recente studie onderzocht de afgelopen 50 jaar ter waarde van wetenschappelijke artikelen over de voedingswaarde van biologische en conventionele voedingsmiddelen. De onderzoekers concludeerden dat biologisch en conventioneel geproduceerde levensmiddelen zijn vergelijkbaar in hun voedingswaarde. Onderzoek op dit gebied is aan de gang.

Biologisch voedsel: andere overwegingen

Veel factoren beïnvloeden de beslissing om biologisch voedsel te kiezen. Sommige mensen kiezen voor biologisch voedsel omdat ze liever de smaak. Weer anderen kiezen voor biologisch vanwege bezorgdheid, zoals:

  • Bestrijdingsmiddelen. Conventionele telers gebruiken bestrijdingsmiddelen om hun gewassen te beschermen tegen schimmels, insecten en ziekten. Wanneer boeren spuiten pesticiden, kan dit residu op producten te verlaten. Sommige mensen kopen biologisch voedsel om hun blootstelling aan deze residuen te beperken. Volgens de USDA, biologische producten draagt ​​significant minder residuen van bestrijdingsmiddelen dan wel conventionele producten. Echter, resten op de meeste producten - zowel organische als niet-organische - niet meer dan de overheid de veiligheid drempels.
  • Levensmiddelenadditieven. Biologische reglementen verbieden of het gebruik van levensmiddelenadditieven, technische hulpstoffen (stoffen die worden gebruikt bij de verwerking, maar niet rechtstreeks aan levensmiddelen toegevoegd) en versterkende middelen vaak gebruikt in niet-organische voedingsmiddelen, met inbegrip van conserveermiddelen, kunstmatige zoetstoffen, kleur-en smaakstoffen aan strenge beperkingen, en mononatriumglutamaat.
  • Milieu. Sommige mensen kopen biologisch voedsel om milieuredenen. Biologische landbouw praktijken zijn ontworpen om het milieu ten goede door het verminderen van vervuiling en het behoud van water-en bodemkwaliteit.

Zijn er nadelen aan het kopen van biologisch?

Een gemeenschappelijke zorg met biologisch voedsel wordt gekost. Biologische voedingsmiddelen doorgaans meer kosten dan hun conventionele tegenhangers. Hogere prijzen zijn te wijten, gedeeltelijk, aan duurdere landbouwpraktijken.

Omdat biologische groenten en fruit niet worden behandeld met was of conserveringsmiddelen, kunnen ze sneller bederven. Ook kunnen sommige biologische producten er minder dan perfect - vreemde vormen, verschillende kleuren of kleinere maten. Echter, moeten biologische voedingsmiddelen voldoen aan dezelfde kwaliteits-en veiligheidsnormen als die van conventionele voedingsmiddelen.

Voedselveiligheid tips

Of ga je totaal organische of kiezen voor de conventionele en biologische voeding mengen, moet u deze tips in gedachten te houden:

  • Selecteer een verscheidenheid van voedsel uit een verscheidenheid van bronnen. Dit geeft je een betere mix van voedingsstoffen te geven en verminderen uw kans op blootstelling aan een enkele pesticide.
  • Koop groenten en fruit in het seizoen wanneer mogelijk. Om de meest verse producten te krijgen, vraag dan uw kruidenier welke dag nieuwe producten komt. Of controleer uw lokale boeren markt.
  • Lees etiketten zorgvuldig. Alleen maar omdat een product zegt dat het organische of bevat biologische ingrediënten hoeft niet te betekenen dat het een gezonder alternatief. Sommige biologische producten kan nog steeds hoog in suiker, zout, vet of calorieën.
  • Wassen en schrobben verse groenten en fruit grondig onder stromend water. Wassen helpt bij het ​​verwijderen vuil, bacteriën en sporen van chemische stoffen uit het oppervlak van groenten en fruit. Niet alle residuen kunnen worden verwijderd door wassen, maar. U kunt ook schillen groenten en fruit, maar peeling kan betekenen verliezen van wat vezels en voedingsstoffen.

Zie ook