Voeding en gezond eten

Heldere vloeistof dieet

Definitie

Een heldere vloeistof dieet bestaat uit heldere vloeistoffen, zoals water, bouillon en effen gelatine, die gemakkelijk kunnen worden verteerd en geen onverteerde resten in je darmkanaal te verlaten. Uw arts kan een heldere vloeistof dieet voorschrijven voordat bepaalde medische procedures of als u bepaalde problemen met de spijsvertering hebben. Omdat een heldere vloeistof dieet je niet kan voorzien van voldoende calorieën en voedingsstoffen, moet het niet worden voortgezet voor meer dan een paar dagen.

Doel

Een heldere vloeistof dieet wordt vaak gebruikt voor het testen, procedures of ingrepen die geen voedsel in uw maag of darmen, zoals voorheen colonoscopie nodig. Het kan ook worden aanbevolen als een korte termijn dieet als u bepaalde spijsvertering, zoals misselijkheid, braken en diarree, of na bepaalde typen chirurgie.

Dieet informatie

Een heldere vloeistof dieet helpt voldoende hydratatie te behouden, biedt een aantal belangrijke elektrolyten, zoals natrium en kalium, en geeft wat energie in een tijd waarin een volledige voeding niet mogelijk is of aanbevolen.

De volgende voedingsmiddelen zijn toegestaan ​​in een heldere vloeistof dieet:

  • Gewoon water
  • Vruchtensappen zonder pulp, zoals appelsap, druivensap of cranberrysap
  • Gespannen limonade of fruit punch
  • Heldere, vetvrije bouillon (bouillon of consomme)
  • Duidelijke frisdrank
  • Vlakte gelatine
  • Honing
  • Ijs knalt zonder stukjes fruit of fruit pulp
  • Thee of koffie zonder melk of room

Alle voedingsmiddelen niet op bovenstaande lijst moet worden vermeden. Ook voor bepaalde tests, zoals colon-examens, kan uw arts u vragen om vloeistoffen of gelatine met rode kleuring te voorkomen.

Een typisch menu op de heldere vloeistof dieet kan er zo uitzien.

Ontbijt:
1 glas fruitsap
1 kopje koffie of thee (zonder melkproducten)
1 kopje bouillon
1 kom gelatine

Snack:
1 glas fruitsap
1 kom gelatine

Lunch:
1 glas fruitsap
1 glas water
1 kopje bouillon
1 kom gelatine

Snack:
1 ice pop (zonder vruchtvlees)
1 kopje koffie of thee (zonder melkproducten) of een frisdrank

Diner:
1 kopje vruchtensap of water
1 kopje bouillon
1 kom gelatine
1 kopje koffie of thee

Resultaten

Hoewel de heldere vloeistof dieet kan niet erg spannend, maar wel voldoet aan zijn doel. Het is ontworpen om uw maag en darmen duidelijk te houden, beperken spanning om uw spijsvertering, maar houd je lichaam gehydrateerd als je voor te bereiden of te herstellen van een medische procedure.

Risico's

Voeding en gezond eten. Duidelijk vloeibaar dieet.
Voeding en gezond eten. Duidelijk vloeibaar dieet.

Omdat een heldere vloeistof dieet je niet kan voorzien van voldoende calorieën en voedingsstoffen, moet het niet worden gebruikt voor meer dan een paar dagen. Gebruik alleen de heldere vloeistof dieet zoals voorgeschreven door uw arts.

Als uw arts een heldere vloeistof dieet voordat een medische test, moet u het dieet instructies nauwgezet te volgen. Als u niet precies volgen het dieet, u een onnauwkeurige testen risico en kan hebben om de procedure voor een andere keer opnieuw te plannen.

Zie ook