Voeding en gezond eten

Kunstmatige zoetstoffen en andere suikervervangers

Of uw doel is het snijden calorieën of gezonder eten, suikervervangers in overvloed. Inzicht in de voors en tegens om een ​​geïnformeerde keuze te maken.

Als je probeert om de suiker en calorieën in uw dieet te verlagen, kunt u zich tot kunstmatige zoetstoffen of andere suikervervangers. Je bent niet alleen.

Vandaag kunstmatige zoetstoffen en andere suikervervangers in een verscheidenheid van voedsel en dranken verkocht als "suikervrije" of "dieet", zoals frisdranken, kauwgom, gelei, gebak, suikergoed, vruchtensap en ijs en yoghurt.

Net wat zijn al deze zoetstoffen? En wat is hun rol in uw dieet?

Inzicht kunstmatige zoetstoffen en andere suikervervangers

Voeding en gezond eten. Kunstmatige zoetstoffen en andere suikervervangers.
Voeding en gezond eten. Kunstmatige zoetstoffen en andere suikervervangers.

Suikervervangers zijn losjes beschouwd elke zoetstof die je gebruikt in plaats van gewone tafelsuiker (sucrose). Kunstmatige zoetstoffen zijn slechts een type van de suikervervanger. Tabel worden enkele populaire suikervervangers en hoe ze gewoonlijk gecategoriseerd.

Kunstmatige zoetstoffen Suikeralcoholen Roman zoetstoffen Natuurlijke zoetstoffen
Acesulfaam potassium (Sunett, Sweet One) Erythritol Stevia extracten (Pure Via, Truvia) Agave nectar
Aspartaam ​​(Equal, NutraSweet) Gehydrogeneerde zetmeelhydrolysaat Tagatose (Naturlose) Datum suiker
Neotame Isomalt Trehalose Vruchtensapconcentraat
Sacharine (SugarTwin, Sweet'N Low) Lactitol Honing
Sucralose (Splenda) Maltitol

Ahornsiroop

Mannitol

Melasse

Sorbitol

Xylitol

Het onderwerp van suikervervangers kan verwarrend zijn. Een probleem is dat de terminologie vaak open voor interpretatie. Bijvoorbeeld, sommige fabrikanten noemen hun zoetstoffen "natuurlijk" ook al zijn ze verwerkt of geraffineerd, zoals het geval is met stevia voorbereidingen. En kunstmatige zoetstoffen afgeleid zijn van natuurlijk voorkomende stoffen - sucralose komt van suiker, bijvoorbeeld.

Ongeacht hoe ze zijn ingedeeld, suikervervangers zijn niet magic bullets voor gewichtsverlies. Neem een ​​kijkje.

Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen zijn synthetische suikervervangers maar kunnen worden afgeleid van natuurlijk voorkomende substanties, zoals kruiden of suiker zelf. Kunstmatige zoetstoffen zijn ook bekend als intensieve zoetstoffen omdat er vele malen zoeter dan gewone suiker.

Toepassingen voor kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen zijn aantrekkelijke alternatieven voor suiker omdat ze voegen vrijwel geen calorieën aan je dieet. Bovendien, je hoeft slechts een fractie vergeleken met de hoeveelheid suiker die je normaal zou gebruiken voor zoetheid.

Kunstmatige zoetstoffen worden veel gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen, zoals gebak, frisdranken, poedervorm drankje mixen, snoep, pudding, conserven, jam en gelei, zuivelproducten, en scores van andere voedingsmiddelen en dranken.

Kunstmatige zoetstoffen zijn ook populair voor thuisgebruik. Sommige kunnen zelfs worden gebruikt bij het bakken of koken. Sommige recepten kunnen modificatie nodig hebben, maar, omdat kunstmatige zoetstoffen bieden geen bulk of volume, net als suiker. Controleer de etiketten op kunstmatige zoetstoffen die geschikt thuisgebruik.

Sommige kunstmatige zoetstoffen kan een nasmaak achterlaten. Het kan nodig zijn om te experimenteren met kunstmatige zoetstoffen tot een of een combinatie die je het leukste vindt.

Mogelijke voordelen voor de gezondheid van kunstmatige zoetstoffen

Een voordeel van kunstmatige zoetstoffen is dat ze niet bijdragen tot tandbederf en holten. Zij kunnen ook helpen met het volgende:

  • . Gewichtscontrole Een van de meest aantrekkelijke aspecten van kunstmatige zoetstoffen is dat ze zonder voedingswaarde - ze vrijwel geen calorieën. In tegenstelling, elke gram gewone tafelsuiker bevat 4 calorieën. Een theelepel suiker is ongeveer 4 gram. Voor perspectief, van mening dat een 12-ounce kan van een gezoete cola bevat 8 theelepels toegevoegde suiker, of ongeveer 130 calorieën. Als u probeert om gewicht te verliezen of gewichtstoename te voorkomen, kunnen producten gezoet met kunstmatige zoetstoffen in plaats van met een hogere calorie tafelsuiker een aantrekkelijke optie zijn. Anderzijds is enige onderzoek suggereerde dat het consumeren kunstmatige zoetstoffen kunnen worden geassocieerd met gewichtstoename, maar de oorzaak nog onbekend.
  • Diabetes. Kunstmatige zoetstoffen kan een goed alternatief voor suiker zijn als je diabetes hebt. In tegenstelling tot suiker, kunstmatige zoetstoffen in het algemeen niet te verhogen bloedsuikerspiegel omdat ze niet koolhydraten. Maar vanwege de bezorgdheid over de manier waarop suikervervangers zijn gelabeld en gecategoriseerd, altijd contact op met uw arts of diëtist over het gebruik van elke suiker vervangers als je diabetes hebt.

Mogelijke gezondheidsproblemen met kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen zijn het onderwerp van intensief onderzoek al tientallen jaren. Critici van kunstmatige zoetstoffen zeggen dat ze leiden tot een verscheidenheid van gezondheidsproblemen, waaronder kanker. Dat is grotendeels te wijten aan studies dateren uit de jaren 1970 die sacharine gekoppeld aan blaaskanker in laboratoriumratten. Omwille van die studies, saccharine ooit een waarschuwingslabel uitgevoerd dat het gevaarlijk voor je gezondheid kan zijn.

Maar volgens de National Cancer Institute en andere gezondheids-agentschappen, is er geen degelijk wetenschappelijk bewijs dat een van de kunstmatige zoetstoffen goedgekeurd voor gebruik in de VS veroorzaken kanker of andere ernstige gezondheidsproblemen. En tal van onderzoeken bevestigen dat kunstmatige zoetstoffen zijn over het algemeen veilig in beperkte hoeveelheden, zelfs voor zwangere vrouwen. Als gevolg van de nieuwere studies, werd het etiket voor sacharine gedaald.

Kunstmatige zoetstoffen worden gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA) als levensmiddelenadditieven. Zij moeten door de FDA voor de voor verkoop beschikbaar gemaakt worden beoordeeld en goedgekeurd. In sommige gevallen, de FDA verklaart een stof 'algemeen erkend als veilig' (GRAS). Deze GRAS stoffen, met inbegrip van zeer verfijnde stevia voorbereidingen, worden geacht door gekwalificeerde professionals op basis van wetenschappelijke gegevens als veilig voor het beoogde gebruik, of ze zo'n lange geschiedenis van gemeenschappelijk gebruik in voedsel dat ze beschouwd als het algemeen veilig zijn en niet behoeven goedkeuring van de FDA voor verkoop.

De FDA heeft ook een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor elke kunstmatige zoetstof. Dit is het maximale bedrag dat als veilig beschouwd om elke dag te consumeren in de loop van je leven. ADI zijn bedoeld om ongeveer 100 keer minder dan de kleinste hoeveelheid die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Suiker alcoholen en nieuwe zoetstoffen

Suikeralcoholen (polyolen) zijn koolhydraten die van nature voorkomen in bepaalde groenten en fruit, maar ze kunnen ook worden vervaardigd. Ze zijn niet als intensieve zoetstoffen, omdat ze niet zoeter dan suiker. In feite, sommige zijn minder zoet dan suiker. Zoals met kunstmatige zoetstoffen, de FDA regelt het gebruik van suikeralcoholen.

Suikeralcoholen niet als noncaloric of niet-voedzame zoetstoffen omdat calorieën. Maar ze zijn lager in calorieën dan gewone suiker, waardoor ze een aantrekkelijk alternatief. Ondanks hun naam, suiker alcoholen zijn geen alcoholist. Ze hebben geen ethanol, die is gevonden in alcoholische dranken bevatten.

Novel zoetstoffen zijn combinaties van verschillende soorten zoetstoffen. Nieuwe zoetstoffen, zoals stevia, zijn moeilijk in te passen in een bepaalde categorie omwille van wat ze gemaakt en hoe ze zijn gemaakt. Merk op dat hoewel de FDA zeer verfijnde bereidingen stevia als een roman zoetstof heeft goedgekeurd, heeft het niet goedgekeurd hele blad stevia of ruwe stevia extracten voor dit gebruik.

Tagatose en trehalose worden geacht nieuw zoetstoffen vanwege hun chemische structuur. Ze zijn gecategoriseerd door de FDA als GRAS-stoffen. Tagatose is een koolhydraatarm zoetstof vergelijkbaar met fructose dat van nature voorkomt, maar wordt ook geproduceerd uit lactose in zuivelproducten. Voedingsmiddelen met tagatose kan niet worden bestempeld als "suikervrij". Trehalose is van nature in paddestoelen.

Gebruikt voor suiker alcoholen

Suiker alcoholen algemeen niet gebruikt wanneer je voedsel te bereiden thuis. In plaats daarvan zijn ze te vinden in veel bewerkte voedingsmiddelen en andere producten, waaronder chocolade, snoep, bevroren desserts, kauwgom, tandpasta, mondwater, gebak en fruit spreads, meestal suiker vervangt op basis van gelijkwaardigheid.

Wanneer toegevoegd aan levensmiddelen, suiker alcoholen voegen zoetheid, bulk en textuur. Ze helpen ook voedsel vochtig blijven, voorkomen bruining bij verhitting en voeg een koel gevoel aan producten.

Suikeralcoholen worden vaak gecombineerd met kunstmatige zoetstoffen aan zoetheid te verbeteren. Controleer de voedsel-label te helpen zien of een product bevat suiker alcoholen. Etiketten voedsel kan een lijst van de specifieke naam, zoals xylitol, of gewoon gebruik maken van de algemene term "suiker alcohol."

Zie ook

Kunstmatige zoetstoffen en andere suikervervangers

Mogelijke voordelen voor de gezondheid van suiker alcoholen

Een voordeel van suikeralcoholen is dat ze niet bijdragen tot tandbederf en holten. Zij kunnen ook helpen met het volgende:

  • Gewichtsbeheersing. Suikeralcoholen worden beschouwd extensieve zoetstoffen, omdat ze calorieën bijdragen aan uw dieet. Toch, suiker alcoholen hebben minder calorieën dan wel gewone suiker - ongeveer 2 calorieën per gram gemiddeld. Dit betekent dat suikeralcoholen kunnen worden beschouwd lagere calorische zoetstoffen en kunnen gewichtsbeheersing streven te ondersteunen.
  • Diabetes. Tegenstelling tot kunstmatige zoetstoffen, kan suiker alcoholen bloedsuikerspiegel verhogen omdat ze koolhydraten. Maar omdat je lichaam niet helemaal suikeralcoholen absorberen, hun invloed op de bloedsuikerspiegel lager is dan dat van andere suikers. Verschillende suiker alcoholen kunnen verschillend beïnvloeden bloedsuikerspiegel. U kunt consumeren suiker alcoholen als je diabetes hebt, maar je moet nog steeds aandacht besteden aan de totale hoeveelheid koolhydraten in je maaltijden en snacks. Praat met uw arts of diëtist voor begeleiding.

Mogelijke gezondheidsproblemen met suiker alcoholen

Zoals met kunstmatige zoetstoffen, de FDA reguleert suiker alcoholen als levensmiddelenadditieven. Suikeralcoholen gebruikt in U.S. vervaardigde levensmiddelen algemeen GRAS.

Er zijn weinig gezondheidsrisico's in verband met suiker alcoholen. Wanneer gegeten in grote hoeveelheden, meestal meer dan 50 gram, maar soms zo weinig als 10 gram, kan suiker alcoholen een laxerend effect hebben, waardoor een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Productlabels kunnen dragen een waarschuwing over deze mogelijke laxerende werking.

Natuurlijke zoetstoffen

Natuurlijke zoetstoffen zijn suikervervangers die vaak worden gepromoot als gezondere opties dan bewerkte tafel suiker of andere suikervervangers. Maar zelfs deze zogenaamde natuurlijke zoetstoffen vaak ondergaan verwerking en raffinage, waaronder agave nectar.

Onder de natuurlijke zoetstoffen, dat de FDA erkent als zijnde over het algemeen veilig voor consumptie zijn vruchtensappen en nectar, honing, melasse, en ahornsiroop.

Toepassingen voor natuurlijke zoetstoffen

Natuurlijke zoetstoffen hebben een scala van toepassingen zowel thuis als in bewerkte voedingsmiddelen. Ze worden soms ook toegevoegde suikers omdat ze toegevoegd aan levensmiddelen tijdens de verwerking. Ze kunnen worden gebruikt om dranken zoals thee en cocktails zoeten, in desserts, zoals pannenkoek en wafel toppings, granen en voor het bakken, bijvoorbeeld.

Mogelijke voordelen voor de gezondheid van natuurlijke zoetstoffen

Hoewel natuurlijke suikervervangers gezonder dan bewerkte tafelsuiker mag lijken, hun vitamine-en mineralengehalte is niet significant verschillend van die van suiker. Honing en suiker, bijvoorbeeld, zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar, en beide eindigen in je lichaam als glucose en fructose. Kies een natuurlijke zoetstof op basis van hoe het smaakt en het gebruik ervan, in plaats van op zijn gezondheidsclaims.

Mogelijke gezondheidsproblemen met natuurlijke zoetstoffen

Zogenaamde natuurlijke zoetstoffen zijn over het algemeen veilig. Maar er is geen gezondheidsvoordeel te consumeren toegevoegde suiker van elk type. En het nuttigen van te veel toegevoegde suikers, zelfs natuurlijke zoetstoffen, kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals tandbederf, slechte voeding, gewichtstoename en verhoogde triglyceriden. Ook beseffen dat honing kleine hoeveelheden van bacteriesporen die botulisme toxine kunnen produceren, kunnen bevatten. Vanwege dat, moet honing niet worden gegeven aan kinderen jonger dan 1 jaar oud.

Gematigdheid is de sleutel met suikervervangers

Bij de keuze van suikervervangers, loont het om een ​​bewuste consument te zijn. Get geïnformeerd en verder kijken dan de hype. Terwijl de kunstmatige zoetstoffen en suikervervangers kan helpen met gewichtsbeheersing, ze zijn geen wondermiddel en mag alleen worden gebruikt met mate.

Alleen maar omdat een levensmiddel wordt verkocht als suiker-vrij betekent niet dat het is vrij van calorieën. Als je eet te veel suiker-vrij voedsel, kunt u nog steeds gewicht als ze andere ingrediënten die calorieën bevatten. En vergeet niet dat bewerkte voedingsmiddelen, die vaak bevatten suikervervangers, hoeft over het algemeen niet dezelfde voordelen voor de gezondheid als doen de hele voedsel, zoals fruit en groenten te bieden.

Zie ook