Volwassen gezondheid

Medische geschiedenis: het samenstellen van uw medische stamboom

Uw familie-anamnese geeft inzicht in de voorwaarden die gebruikelijk zijn in uw familie. Gebruik deze geschiedenis om u aanwijzingen over uw risico op ziekte te geven.

Uw familie medische geschiedenis, soms ook wel een medische stamboom, is een verslag van ziekten en medische aandoeningen van uw familieleden. Hier is waarom een ​​familie-anamnese van pas komt - en hoe een familie-anamnese van je eigen te maken.

Hoe wordt een familie-anamnese gebruikt?

Je erft de helft van je genetisch profiel van elke ouder. Samen met de genetische informatie die je uiterlijk bepaalt u ook erven genen die kunnen veroorzaken of het verhogen van uw risico op bepaalde medische aandoeningen. Een familie-anamnese kan de geschiedenis van de ziekte openbaren in uw familie en kunt u patronen die aan uw eigen gezondheid relevant kunnen zijn te identificeren.

Uw arts kan uw familie medische geschiedenis gebruiken om:

 • Beoordelen uw risico op bepaalde ziekten
 • Raden behandelingen of veranderingen in dieet of andere leefgewoonten om het risico van ziekte te verminderen
 • Bepaal welke diagnostische tests te bestellen
 • Bepaal het type en de frequentie van screening tests
 • Bepalen of u of familieleden een bepaalde genetische test zou moeten krijgen
 • Identificeer een aandoening die anders niet worden beschouwd
 • Identificeer andere familieleden die een risico lopen op het ontwikkelen van een bepaalde ziekte
 • Beoordelen uw risico op overdracht voorwaarden aan uw kinderen

Een familie-anamnese kan niet voorspellen je toekomst gezondheid. Het geeft alleen informatie over risico's. Andere factoren - zoals uw dieet, gewicht, lichaamsbeweging routine en blootstelling aan omgevingsfactoren - ook van invloed op het risico op bepaalde ziekten.

Wat is de beste manier om familie medische informatie te verzamelen?

Je familie zou willen samenwerken om een ​​familie-anamnese te ontwikkelen. Overweeg kick-off van het project bij een familiebijeenkomst, zoals een vakantie of reünie. Houd er echter rekening mee, dat sommige dierbaren misschien ongemakkelijk doorgeven van persoonlijke medische gegevens - misschien te wijten aan schuld, schaamte of terughoudendheid om pijnlijke herinneringen onder ogen.

Als je onwil tegenkomen, deze strategieën:

 • Deel je doel. Leg uit dat je het creëren van een record te helpen bepalen of u en uw familieleden hebben een familiegeschiedenis van bepaalde ziekten of aandoeningen. Bieden aan de medische geschiedenis beschikbaar voor andere familieleden te maken, zodat zij de informatie met hun artsen kunnen delen.
 • Bieden verschillende manieren om vragen te beantwoorden. Sommige mensen zouden eerder bereid zijn om gezondheidsinformatie in een face-to-face gesprek delen. Anderen misschien liever het beantwoorden van uw vragen per telefoon, post of e-mail.
 • Woord vragen zorgvuldig. Houd uw vragen kort en to the point.
 • Wees een goede luisteraar. Als je familieleden praten over hun gezondheidsproblemen, luisteren zonder oordeel of commentaar.
 • Respect privacy. Als u informatie over uw familieleden te verzamelen, respect voor hun recht op vertrouwelijkheid.

Zie ook

Medische geschiedenis: het samenstellen van uw medische stamboom

Welke andere bronnen van informatie kan nuttig zijn?

U wilt misschien familie documenten, zoals bestaande stambomen, baby boeken, oude brieven, doodsbrieven of records van gebedshuizen te raadplegen. Openbare registers - geboorteakten, huwelijk licenties en overlijdensakten - zijn meestal beschikbaar in county opnemen kantoren. Als u of uw gezinsleden te onderhouden persoonlijke elektronische medische dossiers, gebruik ze.

Als je geadopteerd bent, vraag je adoptieouders als zij ontvingen alle medische informatie over uw biologische ouders op het moment van uw adoptie. Adoptiebureaus ook zou kunnen hebben familie medische informatie in het dossier. Als u via een open adoptie proces werden aangenomen, zou je in staat zijn om van uw familie medische geschiedenis bespreken rechtstreeks met leden van je biologische familie.

Welke informatie moet worden opgenomen in een familie-anamnese?

Indien mogelijk, moet uw familie medische geschiedenis omvatten minstens drie generaties. Compileren informatie over uw grootouders, ouders, ooms, tantes, broers en zussen, neven en nichten, kinderen, nichten, neven en kleinkinderen. Voor elke persoon, proberen om de volgende informatie te verzamelen:

 • Seks
 • Geboortedatum
 • Etniciteit
 • Medische aandoeningen
 • Psychische aandoeningen, waaronder alcoholisme of andere verslaving
 • Zwangerschapscomplicaties, zoals miskraam, doodgeboorte, aangeboren afwijkingen of onvruchtbaarheid
 • Leeftijd toen elke conditie werd gediagnosticeerd
 • Leefgewoonten, zoals voeding, lichaamsbeweging en het gebruik van tabak
 • Voor overleden familieleden, leeftijd op het moment van overlijden en de doodsoorzaak

Besteed speciale aandacht aan voorwaarden die eerder dan gebruikelijk te ontwikkelen, zoals hoge bloeddruk in de vroege volwassenheid, of voorwaarden die meerdere familieleden beïnvloeden.

Hoe moet de informatie worden samengesteld?

Volwassen gezondheid. Bieden verschillende manieren om vragen te beantwoorden.
Volwassen gezondheid. Bieden verschillende manieren om vragen te beantwoorden.

Zodra je de informatie over je familie hebt verzameld, maakt u een diagram dat de visuele weergave van de relaties tussen familieleden. Noteer medische informatie en andere informatie over elk persoon op uw boom. Indien informatie over een ziekte of doodsoorzaak onbekend is, niet gissen naar het antwoord. Een onjuiste schatting kan resulteren in een slechte interpretatie van de medische geschiedenis. Maak je geen zorgen als sommige gegevens ontbreken.

Geef je arts een kopie van uw familie-anamnese en vraag hem of haar om het te bekijken met u. Uw arts kan u vragen stellen ter verduidelijking en kan u helpen bij de relevantie van bepaalde patronen te interpreteren in uw medische geschiedenis, met inbegrip van de noodzaak van preventieve maatregelen of screening tests. Doorgaand, update uw familie medische geschiedenis om de paar jaar. Zorg ervoor om updates te delen met uw arts.

Zie ook

Volwassen gezondheid