Volwassen gezondheid

Slaaptekort: kennen de risico's

Slaaptekort is gebruikelijk, maar dat maakt het niet minder gevaarlijk te maken. Ontdek hoe een gebrek aan slaap kan invloed hebben op je geest, het gewicht en het immuunsysteem.

Slaaptekort is schadelijker dat je zou realiseren. Inzicht in de mogelijke gevolgen van slaaptekort en wat je eraan kunt doen.

Wat is slaaptekort?

Slaaptekort ontstaat wanneer je niet genoeg slaap krijgen om alert en goed uitgerust te voelen. Terwijl de hoeveelheid slaap een mens nodig heeft varieert een beetje, de meeste volwassenen moeten ongeveer zeven tot acht uur slaap elke nacht.

Slaaptekort kan optreden als je niet genoeg totaal aantal uren van de slaap of als gevolg van de slechte kwaliteit van de slaap te krijgen. Veelvoorkomende oorzaken van slaaptekort zijn werkuren, medische aandoeningen, stress en persoonlijke verplichtingen, zoals de zorg voor een baby of een zieke geliefde.

Zie ook

Slaaptekort: kennen de risico's

Wat zijn de risico's van slaaptekort?

Slaaptekort veroorzaakt overmatige slaperigheid overdag. De gevolgen van slaapgebrek kunnen omvatten:

  • Veranderingen in de cognitieve functie. Onderzoek toont aan dat mensen die krijgen onvoldoende slaap gedurende vele nachten niet zo goed presteren op complexe mentale taken als mensen die dichter bij zeven uur slaap per nacht te doen. Slaaptekort kan ook prikkelbaarheid, verminderd libido en slecht beoordelingsvermogen veroorzaken.
  • Gewichtstoename. Slaap minder dan vijf uur per nacht kan de kans op gewichtstoename verhogen. Dit kan zijn omdat slaapduur van invloed op hormonen reguleren van honger en bevordert de eetlust. Slaapgebrek leidt tot vermoeidheid, wat kan resulteren in minder lichamelijke activiteit.
  • Hoge bloeddruk. Slapen vijf uur of minder per nacht kan het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk of een verergering van reeds hoge bloeddruk verhogen.
  • Verzwakt immuunsysteem. Studies tonen aan dat mensen die niet krijgen kwaliteit van de slaap of genoeg slaap hebben meer kans om ziek te worden na te zijn blootgesteld aan een virus, zoals de gewone verkoudheid. Gebrek aan slaap kan ook invloed hebben op hoe snel je herstellen als je ziek.
  • Crashes. Overmatige slaperigheid is een belangrijke oorzaak van auto's en vrachtwagens crashes.
  • Kwaliteit van leven. Slaaptekort kan ertoe leiden dat u om te bezuinigen op leuke activiteiten als gevolg van vermoeidheid. Ongepast slaperigheid of ongeplande dutjes kan ook leiden tot wrijving thuis en op het werk.
Volwassen gezondheid. Veranderingen in de cognitieve functie.
Volwassen gezondheid. Veranderingen in de cognitieve functie.

Een recente studie rapporteerde ook dat mannen die minder dan zes uur per nacht sliep een hogere algemene risico op vroegtijdig overlijden dan mannen die zes uur of meer sliep een nacht gehad.

Wat is de beste manier om te gaan met slaaptekort?

De beste manier om de vermoeidheid veroorzaakt door slaaptekort te overwinnen is om uw slaap behoeften te voldoen - door een verhoging van de hoeveelheid tijd die je slaapt of verbeteren van uw kwaliteit van de slaap. Indien mogelijk, in te slapen totdat je wakker op je eigen gevoel alert voor meerdere dagen op een rij. Strategische korte dutjes - minder dan 30 minuten - kan ook helpen. Als je weet dat je op het punt om de slaap te verliezen te ervaren, krijgen extra slaap voorhand zou de impact op uw alertheid en prestaties verminderen.

Als slapen in of dutten niet mogelijk is, zou fysieke activiteit, cafeïne, blootstelling aan helder licht of voorgeschreven medicijnen tijdelijk te helpen omgaan met slaaptekort. Houd er echter rekening mee, dat er geen vervanging voor het krijgen van voldoende kwaliteit van de slaap.

Zie ook

Volwassen gezondheid