Volwassen gezondheid

Mondgezondheid: een venster om uw algehele gezondheid

Uw mondelinge gezondheid is belangrijker dan je zou realiseren. Verkrijg de feiten over hoe de gezondheid van uw mond, tanden en tandvlees kan invloed hebben op uw algemene gezondheid.

Wist u dat uw mondgezondheid aanwijzingen over uw algehele gezondheid kan bieden - of die problemen in uw mond kan de rest van je lichaam beïnvloeden? Begrijp de intieme verbinding tussen mondgezondheid en algehele gezondheid en wat u kunt doen om jezelf te beschermen.

Wat is het verband tussen mondgezondheid en algehele gezondheid?

Net als veel andere gebieden van het lichaam, wordt je mond vol met bacteriën - de meeste van hen onschadelijk. Normaal gesproken is de natuurlijke afweer en een goede mondzorg, zoals dagelijks poetsen en te flossen, kunnen deze bacteriën onder controle te houden. Echter, zonder een goede mondhygiëne, bacteriën kunnen niveaus die zouden kunnen leiden tot orale infecties, zoals tandbederf en tandvleesaandoeningen te bereiken.

Bovendien zijn bepaalde medicijnen - zoals decongestiva, antihistaminica, pijnstillers en diuretica - kan speekselproductie verminderen. Speeksel wast voedsel en neutraliseert zuren geproduceerd door bacteriën in de mond, het helpen om u te beschermen tegen microbiële invasie of overgroei die kunnen leiden tot ziekte.

Volwassen gezondheid. Cardiovasculaire ziekte.
Volwassen gezondheid. Cardiovasculaire ziekte.

Uit studies blijkt ook dat orale bacteriën en de ontsteking geassocieerd met parodontitis - een ernstige vorm van tandvleesontsteking - wellicht een rol spelen bij sommige ziekten. Bovendien kunnen bepaalde ziekten, zoals diabetes en HIV / AIDS, de weerstand tegen infecties verlagen, waardoor orale gezondheidsproblemen ernstiger.

Zie ook

Mondgezondheid: een venster om uw algehele gezondheid

Welke voorwaarden kan worden gekoppeld aan de mondgezondheid?

Uw mondgezondheid kunnen beïnvloeden, worden beïnvloed door, of bijdragen aan verschillende ziekten en aandoeningen, waaronder:

 • Endocarditis. Endocarditis is een infectie van de binnenbekleding van het hart (endocard). Endocarditis treedt meestal op wanneer bacteriën of andere ziektekiemen uit een ander deel van je lichaam, zoals je mond, verspreid door je bloedbaan en hechten aan beschadigde gebieden in je hart.
 • Cardiovasculaire ziekte. Sommige onderzoeken suggereren dat hartziekten, verstopte slagaders en beroerte kan worden gekoppeld aan de ontsteking en infecties die orale bacteriën kan leiden.
 • Zwangerschap en geboorte. Parodontitis is gekoppeld aan vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
 • . Diabetes Diabetes vermindert de weerstand van het lichaam tegen infecties - zet het tandvlees in gevaar. Tandvleesontsteking lijkt vaker voor te komen en ernstiger bij mensen die diabetes hebben. Onderzoek toont aan dat mensen die tandvleesontsteking hebben een hardere tijd het controleren van hun bloedsuikerspiegel.
 • Hiv / aids. Orale problemen, zoals pijnlijke mucosalaesies komen vaak voor bij mensen met hiv / aids.
 • . Osteoporose Osteoporose - waarbij de botten veroorzaakt te zwak en broos geworden - zou kunnen worden gekoppeld met parodontale botverlies en tandverlies.
 • Ziekte van Alzheimer. Verlies van tanden vóór de leeftijd van 35 zou een risicofactor voor de ziekte van Alzheimer.
 • . Andere voorwaarden Andere voorwaarden die verband kunnen houden mondgezondheid omvatten Sjögren-syndroom - een aandoening van het immuunsysteem die droge mond veroorzaakt - en eetstoornissen.

Vanwege deze mogelijke verbindingen, moet u uw tandarts te vertellen als je het nemen van enige medicatie of hebben eventuele wijzigingen in uw algehele gezondheid had - vooral als je hebt gehad eventuele recente ziekten of u een chronische aandoening, zoals diabetes.

Hoe kan ik mijn mondelinge gezondheid te beschermen?

Om uw mondelinge gezondheid te beschermen, praktijk een goede mondhygiëne dagelijks. Bijvoorbeeld:

 • Poets je tanden minstens tweemaal per dag.
 • Flos elke dag.
 • Eet een gezond dieet en beperken tussen-maaltijd snacks.
 • Vervang uw tandenborstel om de drie tot vier maanden of eerder als borstelharen zijn gerafeld.
 • Plan reguliere tandarts voor controle.

Ook contact op met uw tandarts zodra een orale gezondheidsprobleem voordoet. Vergeet niet, het verzorgen van uw mondgezondheid is een investering in uw algehele gezondheid.

Zie ook

Volwassen gezondheid