Volwassen gezondheid

Contactlenzen: wat u moet weten voordat u koopt

Wonder het beste type contactlens voor uw visie probleem, lifestyle of budget? vergelijk de voors en tegens van specifieke soorten van contactlenzen.

Denken over proberen contactlenzen? Contactlenzen zijn veelzijdiger dan ooit tevoren. Beginnen met het begrijpen van de voor-en nadelen van de voorkomende vormen van contactlenzen - en de basisregels voor het voorkomen van ooginfecties.

Zachte contactlenzen

Zachte contactlenzen zijn de meest populaire vorm van contact lens zowel in de Europa en wereldwijd. Zachte contactlenzen kunnen worden gebruikt om verschillende problemen met het gezichtsvermogen, waaronder corrigeren:

 • Bijziendheid (myopie)
 • Verziendheid (hypermetropie)
 • Wazig zien (astigmatisme)
 • Leeftijdsgebonden verlies van de close-up visie (presbyopie)

Zachte contactlenzen voldoen aan de vorm van je oog. Ze zijn comfortabel en hebben de neiging te blijven in plaats goed, dus ze zijn een goede keuze als je aan sport of een actief leven leiden.

Zachte contactlenzen zijn er in verschillende soorten, zoals:

 • Dagelijkse slijtage. Daily zachte contactlenzen draagt, zijn meestal de minst dure optie. Je draagt ​​de lenzen gedurende de dag, en verwijder ze elk te worden gereinigd en ontsmet nacht. Hoe lang kunt u een enkel paar dagelijkse slijtage lenzen te gebruiken is afhankelijk van de fabrikant.
 • Langdurig gebruik. U kunt dragen verlengd zachte contactlenzen draagt, terwijl u slaapt, maar ze moeten worden verwijderd voor het reinigen en desinfecteren van ten minste eenmaal per week. Het is nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn met overnachting gebruik, maar, want het verhoogt het risico op ooginfecties - ook als de lenzen zijn goedgekeurd voor langdurig gebruik.
 • Wegwerp. Wegwerp zachte contactlenzen zijn over het algemeen de duurste optie. Je draagt ​​de lenzen tijdens de dag en verwijder ze 's nachts. Ze hoeven niet te worden gereinigd of gedesinfecteerd. Je ze gebruikt gewoon voor de aanbevolen termijn - zoals dagelijks, wekelijks of maandelijks - en dan gooi ze weg. Je zou kunnen overwegen wegwerplenzen als u contacten dragen slechts af en toe, kan je niet tolereren desinfecterende oplossing of u plaatst een premie op het gemak.

Harde contactlenzen

Rigide, zuurstofdoorlatende lenzen, of harde contactlenzen, bieden heldere, scherpe visie voor de meeste problemen met het gezichtsvermogen. Harde contactlenzen zou vooral aantrekkelijk zijn als u zachte contactlenzen hebt geprobeerd en zijn ontevreden met de resultaten.

Harde contactlenzen vaak meer ademend dan zijn zachte contactlenzen, wat het risico op ooginfecties vermindert. De meeste harde contactlenzen moeten worden verwijderd voor reiniging en desinfectie in de nacht.

Het kan tot een week duren om te wennen aan harde contactlenzen, en ze meer kans op afglijden het midden van je oog dan zijn zachte contactlenzen - die kunnen leiden tot ongemak en wazig zien.

Als uw recept niet verandert en u zorg dragen voor uw harde contactlenzen, kunt u dezelfde paar lenzen te gebruiken voor maximaal twee tot drie jaar.

Zie ook

Contactlenzen: wat u moet weten voordat u koopt

Gespecialiseerde contactlenzen

Afhankelijk van uw visie nodig heeft, kunt u overwegen gespecialiseerde contactlenzen, zoals:

 • Hybride contactlenzen. Hybride contactlenzen zijn voorzien van een harde (zuurstofdoorlatende) centrum omgeven door een zachte buitenste ring. Hybride contactlenzen zou een optie zijn als u een onregelmatig hoornvlies kromming (keratoconus) of je problemen hebt met het dragen van traditionele harde lenzen.
 • Bifocale of multifocale contactlenzen. Deze lenzen, die beschikbaar zijn in zowel zachte als harde variëteiten, kan bijziendheid, verziendheid en astigmatisme in combinatie corrigeren met de leeftijd-gerelateerde verlies van de close-up visie (presbyopie).
 • . Getinte contactlenzen Sommige contactlenzen zijn getint, zowel voor cosmetische of therapeutische doeleinden - om de kleur perceptie te verbeteren of te compenseren voor kleurenblindheid, bijvoorbeeld. Vermijd kostuum of decoratieve contactlenzen, dat wel. Deze lenzen kan je ogen beschadigen en potentieel ernstige ooginfecties.

Verkrijgen van de juiste pasvorm

Als u besluit dat u wilt contactlenzen te proberen, raadpleeg dan uw oogarts of andere oogspecialist voor een grondig oogonderzoek en montage.

Plan follow-up examens, zoals aanbevolen door uw oogspecialist. Je zou een follow-up examen na een week, een maand en zes maanden nodig hebben, en dan een keer per jaar.

Het vermijden van ooginfecties

Het dragen van contactlenzen elke vorm verhoogt het risico op corneale infectie, omdat contactlenzen de hoeveelheid zuurstof die de cornea bereikt. Ooginfecties zijn niet onvermijdelijk, echter.

Om infecties te voorkomen:

 • Praktijk een goede hygiëne. Was, spoel en droog grondig uw handen voordat u uw contacten.
 • Verwijder uw contacten voordat je gaat slapen. Dit geldt voor extended wear contacten, ook. Hoewel extended wear contacten zijn ontworpen om te worden gedragen gedurende de nacht, Dragendeplaat verhoogt het risico op ooginfecties.
 • Minimaliseer contact met water. Verwijder uw contactlenzen voordat u in bad, zwemmen of gebruik een hot tub.
 • Niet bevochtigen met speeksel. Weersta de verleiding om je lenzen in je mond om ze nat.
 • Wees voorzichtig met contactlens oplossingen Gebruik alleen commercieel bereid, steriele producten die speciaal ontworpen zijn voor het type contactlenzen die je draagt ​​-. Geen water of zelfgemaakte zoutoplossing. Gooi de oplossing in het contact lens geval telkens wanneer u desinfecteer de lenzen, en niet "top off" oude oplossing die al in de zaak.
 • 'Wrijf en spoel' uw lenzen. Uw lenzen Wrijf zachtjes terwijl je ze schoonmaken, zelfs als u kiest voor no-rub oplossing.
 • Houd een oogje op de vervaldatum. Gebruik geen contact-oplossing die voorbij de houdbaarheidsdatum.
 • Vervang contactlenzen en gevallen zoals aanbevolen Volg de richtlijnen van de fabrikant voor het vervangen van uw contactlenzen -. En vervang uw contact lens geval om de drie tot zes maanden.

Zelfs bij correct gebruik en onderhoud, kunnen droge ogen een probleem voor dragers van contactlenzen zijn. Als uw ogen zijn jeukende of rode, verwijder uw contactlenzen en gebruik smerende oogdruppels.

Volwassen gezondheid. Hybride contactlenzen.
Volwassen gezondheid. Hybride contactlenzen.

Als uw visie wordt wazig of je ervaart pijn aan de ogen, gevoeligheid voor licht of andere problemen, verwijder uw contactlenzen en raadpleeg uw oogspecialist voor snelle behandeling.

Zie ook

Volwassen gezondheid