Volwassen gezondheid

Dutten: do's en don'ts voor gezonde volwassenen

Dutten is niet alleen voor kinderen. Inzicht in de voors en tegens van slapen en de beste manier om een ​​dutje te doen.

Als je slaapt beroofd of gewoon op zoek naar een manier om te ontspannen, zou je kunnen denken over het nemen van een dutje. Dutten op het verkeerde moment van de dag of te lang kan averechts werken, dat wel. Begrijpen hoe je het meeste uit een dutje te krijgen.

Wat zijn de voordelen van slapen?

Dutten biedt verschillende voordelen voor gezonde volwassenen, inclusief:

 • Ontspanning
 • Verminderd vermoeidheid
 • Verhoogde alertheid
 • Verbeterde stemming
 • Betere prestaties, ook snellere reactietijd, beter geheugen, minder verwarring, en minder ongevallen en vergissingen

Wat zijn de nadelen aan het dutten?

Dutten is niet voor iedereen. Sommige mensen hebben moeite met slapen in een andere dan hun eigen bed plaatsen, terwijl anderen gewoon niet kunnen slapen tijdens de dag. Dutten kan ook negatieve effecten, zoals:

 • Slaap inertie. Je voelt je misschien suf en gedesoriënteerd na het ontwaken uit een dutje.
 • Nachtelijke slaap problemen. Korte dutjes algemeen niet van invloed op de nachtelijke slaap kwaliteit voor de meeste mensen. Echter, als je ervaart slapeloosheid of slechte kwaliteit van de slaap 's nachts, slapen kunnen deze problemen verergeren. Lange dutjes kunnen interfereren met nachtelijke slaap.

Zie ook

Dutten: do's en don'ts voor gezonde volwassenen

Wanneer moet ik een dutje te overwegen?

Je zou kunnen overwegen om de tijd voor een dutje als u:

 • Ervaar nieuwe vermoeidheid of onverwachte slaperigheid
 • Staan te slaapgebrek, bijvoorbeeld als gevolg van een lange onderbreking van het werk ervaren
 • Wil je geplande dutjes onderdeel van uw dagelijkse routine te maken

Kan een plotselinge verhoogde behoefte aan dutjes duiden op een gezondheidsprobleem?

Volwassen gezondheid. Nachtelijke slaap problemen.
Volwassen gezondheid. Nachtelijke slaap problemen.

Als je ervaart een verhoogde behoefte aan dutjes en er is geen duidelijke oorzaak van nieuwe vermoeidheid in je leven, raadpleeg dan uw arts. Je kan een slaapstoornis of een andere medische aandoening die het verstoren van uw nachtelijke slaap.

Wat is de beste manier om een ​​dutje te doen?

Om het meeste uit van een dutje te krijgen, volgt u deze eenvoudige tips:

 • Houd dutjes kort. Doel te dutten voor slechts 10 tot 30 minuten. Hoe langer je dutje, hoe meer kans je hebt om groggy erna voelen.
 • Neem dutjes in de namiddag. De beste tijd voor een dutje is meestal halverwege de middag, rond 2 of 15:00 Dit is de tijd van de dag wanneer u post-lunch slaperigheid of een lager niveau van alertheid zou kunnen ervaren. Daarnaast dutjes genomen tijdens deze periode zijn minder waarschijnlijk interfereren met nachtelijke slaap. Houd er echter rekening mee, dat de individuele factoren - zoals uw behoefte aan slaap en uw slapende schema - ook een rol kan spelen bij het bepalen van de beste tijd van de dag te slapen.
 • Creëer een rustgevende omgeving. Nap in een rustige, donkere plaats met een comfortabele kamertemperatuur en weinig afleiding.

Na het slapen, zeker om jezelf de tijd om wakker te worden voor hervatting van activiteiten te geven - met name degenen die een snelle of scherpe reactie vereisen.

Zie ook

Volwassen gezondheid