Volwassen gezondheid

Anger management: uw vragen beantwoord

Woede is niet altijd slecht, maar het moet op passende wijze worden behandeld. Beschouw het doel woede dient en de beste aanpak om woede beheer.

Woede zelf is geen probleem - het is hoe je ermee omgaat. Denk aan de aard van woede, evenals hoe om woede en wat te doen als je geconfronteerd wordt met iemand wiens woede is uit de hand te beheren.

Wat is woede?

Boosheid is een natuurlijke reactie op vermeende bedreigingen. Het is een waarschuwing bel die je vertelt wanneer er iets mis is. Boosheid zorgt ervoor dat je lichaam om adrenaline vrij - de vecht-of-vlucht hormoon - die spierspanning, hartslag en de bloeddruk kan verhogen. Woede kunnen leiden tot of omvatten andere emoties, zoals verdriet, teleurstelling of frustratie. Woede wordt een probleem wanneer het je niet lukt het op een gezonde manier.

Dus het is niet 'slecht' om boos te voelen?

Boos zijn is niet altijd een slechte of negatieve zaak. Boos kan mensen motiveren om te luisteren naar uw zorgen. Het kan voorkomen dat anderen het lopen over je heen. Het kan je motiveren om betrokken bij oorzaken die je zorg over te krijgen. De sleutel is het beheren van uw boosheid op een gezonde manier.

Wat zorgt ervoor dat mensen boos worden?

Je zou kunnen hebben veel dingen om zich bedreigd voelen over - van financiële crises en de groepsdruk om drugsverslaving en oorlog - en sommige mensen reageren op een negatieve manier. Toch, de meeste mensen niet rondwandelen met een gek de hele tijd. Wanneer iemand ontploft van woede, is er meestal een triggering event - zoals een onenigheid op het werk of in de file - die een mix van sudderend emoties brengt aan het kookpunt.

Uw persoonlijke geschiedenis voedt uw reacties op woede ook. Dat is waarom sommige mensen reageren zo boos op bepaalde situaties, zoals het verliezen van een parkeerplaats, terwijl anderen nemen het in stride. Bijvoorbeeld, als u is geleerd dat boos is een negatief iets, dat je misschien niet weet hoe je woede adequaat te uiten - dus je frustraties pruttelen en maak je ellendig, of opbouwen tot je ontploffen in een woede-uitbarsting. In andere gevallen, kunnen veranderingen in de chemie van de hersenen of de onderliggende medische aandoeningen veroorzaken woede-uitbarstingen.

Zie ook

Anger management: uw vragen beantwoord

Wat is de beste manier om woede te behandelen?

Als je boos bent, kunt u ervoor kiezen om uit te drukken of te onderdrukken de emotie. Hier is het verschil:

  • Meningsuiting. Dit is de handeling van het overbrengen van uw boosheid. Expressie varieert van een redelijke, rationele discussie op een gewelddadige uitbarsting.
  • Onderdrukking. Dit is een poging om in te houden of te negeren je woede. Het bevat ook passief-agressieve reacties - waarin je niet je boosheid constructief te uiten, maar in plaats daarvan regeling om wraak te nemen.

Idealiter heb je constructieve expressie kiest - onder vermelding van uw wensen en behoeften duidelijk en direct, zonder anderen te kwetsen of te proberen om hen te controleren.

Kan woede schadelijk voor uw gezondheid?

Volwassen gezondheid. Anger management: uw vragen beantwoord.
Volwassen gezondheid. Anger management: uw vragen beantwoord.

Sommige onderzoek suggereert dat onterecht uiten van boosheid - zoals het houden van opgekropte woede, ziedend van woede of het hebben van gewelddadige uitbarstingen - schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Dergelijke reacties kunnen chronische pijn verergeren of leiden tot moeilijkheden of problemen met de spijsvertering slapen. Er is zelfs enig bewijs dat stress en vijandigheid met betrekking tot woede kan leiden tot hart-en vaatziekten en een hartaanval.

Wanneer is professionele hulp nodig?

Leren om woede onder controle is voor iedereen een uitdaging op keer. Overweeg die hulp zoeken voor woede kwesties als uw woede lijkt uit de hand, zorgt ervoor dat je dingen die je spijt van krijgt, doet pijn mensen om je heen of is het nemen van een tol op uw persoonlijke relaties. Je zou lokale woede beheer klassen of anger management begeleiding verkennen. Met professionele hulp, kunt u:

  • Leer wat woede is
  • Identificeer wat triggers je boosheid
  • Erken tekenen dat je boos
  • Leren om te reageren op frustratie en woede in een gecontroleerde, gezonde manier
  • Ontdek onderliggende gevoelens, zoals verdriet of depressie

Woede beheer klassen en begeleiding kan individueel worden gedaan, met uw partner of andere familieleden, of in een groep. Vraag een verwijzing van uw huisarts naar een counselor gespecialiseerd in woede management, of vraag vrienden en familie voor de aanbevelingen. Uw zorgverzekeraar, Employee Assistance Program (EAP), geestelijkheid, provincie of lokale instanties kan bieden ook aanbevelingen.

Wat kun je doen als je geconfronteerd wordt met iemand wiens woede is uit de hand?

Meestal is de meest rationele om te doen is om weg te lopen. Als je verblijf, kan de situatie escaleren in geweld. Indien het verlaten van de situatie is moeilijk of onmogelijk, nemen redelijke voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen. Begin niet aan de andere persoon op een manier die is waarschijnlijk het boze gedrag te verhogen.

Zie ook

Volwassen gezondheid