Volwassen gezondheid

Eigenwaarde check: te laag, te hoog of precies goed?

Eigenwaarde wordt gevormd door je gedachten, relaties en ervaringen. Begrijp de reeksen van eigenwaarde en de voordelen van het bevorderen van gezond gevoel van eigenwaarde - waaronder geestelijk welzijn, assertiviteit, weerbaarheid en meer.

Eigenwaarde is uw algemene mening van jezelf - hoe je eerlijk voelt over je mogelijkheden en beperkingen. Als je gezond gevoel van eigenwaarde hebben, je goed voelt over jezelf en zie jezelf als verdienstelijk het respect van anderen. Als u een laag zelfbeeld hebben, weinig waarde zet u op uw mening en ideeën. Je zou constant bang dat je niet "goed genoeg."

Discussies over eigenwaarde vaak zijn gericht op kinderen. Echter, kunnen veel volwassenen kunnen profiteren van de verbetering van hun gevoel van eigenwaarde. Hier is hoe om te vertellen als je zelfvertrouwen een boost nodig heeft en waarom het belangrijk is om een ​​gezond gevoel van je eigen waarde te ontwikkelen.

Factoren die vorm en invloed eigenwaarde

Eigenwaarde begint te vormen in de vroege kindertijd. Factoren die het gevoel van eigenwaarde kunnen beïnvloeden zijn:

 • Je eigen gedachten en waarnemingen
 • Hoe andere mensen reageren op je
 • Ervaringen op school, het werk en in de gemeenschap
 • Ziekte, invaliditeit of letsel
 • Cultuur
 • Religie
 • Rol en status in de maatschappij

Relaties met iedereen in je omgeving - ouders, broers en zussen, collega's, leraren en andere belangrijke contacten - zijn vooral belangrijk om je gevoel van eigenwaarde. Veel overtuigingen die je over jezelf vasthoudt vandaag weerspiegelen berichten die je hebt van die mensen na verloop van tijd kregen. Als uw hechte relaties zijn sterk en u ontvangt over het algemeen positieve feedback, heb je meer kans om jezelf te zien als waardevol en hebben gezondere eigenwaarde. Als u ontvangt meestal negatieve feedback en worden vaak bekritiseerd, gepest of gedevalueerd door anderen, heb je meer kans om te worstelen met een lage eigenwaarde.

Toch, je eigen gedachten hebben misschien wel de grootste impact op het gevoel van eigenwaarde - en deze gedachten zijn binnen uw controle. Als je de neiging zich te richten op je zwakheden of gebreken, kun je leren om negatieve gedachten reframe en in plaats daarvan concentreren op je positieve eigenschappen.

Zie ook

Eigenwaarde check: te laag, te hoog of precies goed?

De reeksen van eigenwaarde

Eigenwaarde heeft de neiging om constant in de tijd, afhankelijk van uw omstandigheden. Het is normaal om te gaan door momenten waarop je het gevoel naar beneden - of vooral goed - over jezelf. In het algemeen, echter, het gevoel van eigenwaarde blijft in een reeks die weerspiegelt hoe je algemene gevoel over jezelf. Nagaan hoe de extremen, evenals een gezond evenwicht ergens tussen te herkennen:

 • Te hoge zelfwaardering. Als je jezelf hoger dan anderen beschouwen, moet u wellicht een onrealistisch positief beeld van jezelf. Wanneer u een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, je vaak het gevoel superieur aan mensen om je heen. Dergelijke gevoelens kan leiden u naar arrogant of zelfingenomen geworden en geloven dat je verdient speciale privileges.
 • Laag gevoel van eigenwaarde. Wanneer u lage of negatieve zelfbeeld hebben, weinig waarde zet u op uw mening en ideeën. Je richten op je zwakheden en fouten en geven weinig krediet aan uw vaardigheden en activa. Je gelooft dat anderen beter in staat zijn of succesvol. Je zou niet in staat om complimenten of positieve feedback te accepteren. Je zou het niet vrezen, wat kan je tegenhouden van slagen op het werk of school.
 • Gezond gevoel van eigenwaarde. Healthy eigenwaarde ligt tussen deze twee uitersten. Het betekent dat je een evenwichtig, nauwkeurig beeld van jezelf. Bijvoorbeeld, je hebt een goed advies van uw vaardigheden, maar herken je gebreken. Wanneer je je eigen waarde te begrijpen, je het respect van anderen uitnodigen.

Voordelen van gezond gevoel van eigenwaarde

Als je waarde hecht aan jezelf en hebt goed gevoel van eigenwaarde, je voelt veilig en de moeite waard en hebben over het algemeen positieve relaties met anderen. Je vertrouwen over je capaciteiten en hebben de neiging om goed te presteren op school of werk. Je bent ook open voor leren en feedback, die u kan helpen nieuwe vaardigheden te verwerven en beheersen.

Met gezond gevoel van eigenwaarde je bent:

 • Assertief in het uiten van uw wensen en meningen
 • Vertrouwen in uw vermogen om beslissingen te nemen
 • In staat om veilige en eerlijke relaties te vormen - en minder kans om te verblijven in ongezonde
 • Realistisch in je verwachtingen en minder kans op overkritisch van jezelf en anderen
 • Veerkrachtiger en beter in staat om weer stress en tegenslagen
 • Minder kans op gevoelens zoals hopeloosheid, waardeloosheid, schuld en schaamte ervaren
 • Minder kans op psychische aandoeningen, zoals eetstoornissen, verslavingen, depressie en angst ontwikkelen
Volwassen gezondheid. Te hoge zelfwaardering.
Volwassen gezondheid. Te hoge zelfwaardering.

Zelfwaardering beïnvloedt vrijwel elk facet van je leven. Behoud van een gezonde, realistische kijk op jezelf gaat niet over blazen uw eigen hoorn. Het is over het leren leuk te vinden en respect voor jezelf - fouten en alles.

Zie ook

Volwassen gezondheid