Volwassen gezondheid

Ontkenning: als het helpt, als het pijn doet

Ontkenning is een coping mechanisme dat geeft je de tijd om te wennen aan schrijnende situaties - maar het verblijf in ontkenning kunnen interfereren met de behandeling of uw vermogen om uitdagingen aan te gaan.

Als je in ontkenning, je bent niet realistisch over iets dat er gebeurt in je leven - iets dat zou kunnen zijn voor de hand liggend om mensen om je heen.

In sommige gevallen kan een beetje ontkenning een goede zaak zijn. Being in ontkenning voor een korte periode kan een gezonde coping mechanisme te zijn, zodat u de tijd om te wennen aan een pijnlijke of stressvolle kwestie. Het zou ook een voorloper van het maken van een soort van verandering in je leven. Toch ontkenning heeft een donkere kant. Being in ontkenning te lang kan voorkomen dat u effectief omgaan met problemen die actie vereisen, zoals een gezondheidscrisis of een financiële situatie.

Zoek uit wanneer ontkenning kan helpen - en wanneer het een wegversperring kan zijn.

Inzicht ontkenning en zijn doel

Weigeren verkeerde's die iets te erkennen is een manier van omgaan met emotionele conflicten, stress, pijnlijke gedachten, bedreigende informatie en angst.

Als je in ontkenning, je:

 • Weigeren een stressvolle probleem of situatie te erkennen
 • Voorkomen dat tegenover de feiten van de situatie
 • Minimaliseren van de gevolgen van de situatie

In de meest strikte zin, ontkenning is een onbewust proces. Je hoeft niet over het algemeen besluiten om in ontkenning over iets. Maar sommige onderzoek suggereert dat het weigeren van een bewuste component zou kunnen hebben - op een bepaald niveau, kunt u ervoor kiezen om in ontkenning.

Voorkomende redenen voor weigering

U kunt in ontkenning over iets dat maakt je kwetsbaar voelen of dreigt uw gevoel van controle, zoals:

 • Een chronische of terminale ziekte
 • Depressie of andere psychische aandoeningen
 • Verslaving
 • Financiële problemen
 • Baan moeilijkheden
 • Relatie conflicten
 • Traumatische gebeurtenissen

U kunt in ontkenning over iets wat je overkomt of naar iemand anders.

Situaties waarin ontkenning nuttig kan zijn

Weigering om de feiten onder ogen lijkt schaamteloos ongezond. Soms, echter, een korte periode van ontkenning nuttig kan zijn. Being in ontkenning geeft je geest de kans om schokkende of verontrustende informatie onbewust absorberen in een tempo dat je niet sturen in een psychologische neerwaartse spiraal.

Bijvoorbeeld, na een traumatische gebeurtenis, moet u wellicht enkele dagen of weken om volledig te verwerken wat er gebeurd is en grip te krijgen op de toekomstige uitdagingen. Stel je voor wat er kan gebeuren als je een brok in je keel vinden. Je zou een stormloop van angst en adrenaline voelen als je je voorstellen dat het kanker is. Dus je besluit om de klomp te negeren, in de hoop dat het zal weggaan op zijn eigen. Maar wanneer de knobbel is er nog een week later, u uw arts raadplegen.

Deze vorm van ontkenning is een nuttig antwoord op stressvolle informatie. U in eerste instantie ontkende het schrijnende probleem. Als je geest geabsorbeerd is, echter, je kwam om het meer rationeel benaderen en nam maatregelen door het zoeken van hulp.

Zie ook

Ontkenning: als het helpt, als het pijn doet

Situaties waarin ontkenning schadelijk kunnen zijn

Maar wat als je had bleef in ontkenning over de klomp en probeerde helemaal vergeten? Wat als je nog nooit hulp gezocht? Als ontkenning blijft en voorkomt dat u van het nemen van passende maatregelen, zoals het overleg met uw arts, het is een schadelijke reactie.

Eens naar deze voorbeelden van ongezonde ontkenning:

 • Een student getuige is van een gewelddadige schietpartij, maar beweert niet te worden beïnvloed door het.
 • De partner van een oudere man in het eindstadium van het leven weigert gezondheidszorg richtlijnen en testamenten te bespreken, aan te dringen dat hij steeds beter.
 • Een beheerder periodiek mist een ochtend vergadering na overmatig drinken de avond ervoor, maar dringt er is geen probleem, want het werk is nog steeds gedaan.
 • Een paar zijn opbellen om zo veel creditcard schuld dat ze gooien de rekeningen opzij omdat ze niet kunnen verdragen om ze te openen.
 • De ouders van een jonge dochter met drugsverslaving blijven geven haar "kleding" geld.

In situaties zoals deze, zou ontkenning u of uw geliefde te voorkomen van het krijgen van hulp, zoals behandeling of begeleiding, of omgaan met problemen die kunnen uit de hand lopen - allemaal met mogelijk verwoestende gevolgen op lange termijn.

Passeren ontkenning

Volwassen gezondheid. Ontkenning: als het helpt, als het pijn doet.
Volwassen gezondheid. Ontkenning: als het helpt, als het pijn doet.

Wanneer zij worden geconfronteerd met een overweldigende draai van gebeurtenissen, is het OK om te zeggen: "Ik kan gewoon niet denken over dit alles nu meteen." Je moet misschien de tijd om het werk door wat er gebeurd is en aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Maar het is belangrijk om te beseffen dat ontkenning slechts een tijdelijke maatregel zou moeten zijn - het zal niet de realiteit van de situatie te veranderen.

Het is niet altijd gemakkelijk om te zeggen of ontkenning houdt je terug. Als je gevoel vast te zitten of als iemand je vertrouwt suggereert dat je in ontkenning, echter, kunt u proberen deze strategieën:

 • Eerlijk gezegd vraag jezelf af wat je vreest.
 • Denk na over de mogelijke negatieve gevolgen van het niet ondernemen van actie.
 • Sta jezelf toe om je angsten en emoties te uiten.
 • Proberen om irrationele overtuigingen over uw situatie te identificeren.
 • Dagboek over uw ervaringen.
 • Open te stellen voor een vertrouwde vriend of geliefde.
 • Deelnemen aan een steungroep.

Als je niet lijken te maken veel vooruitgang te maken met een stressvolle situatie op je eigen - je vastzit in de ontkenningsfase - overwegen een gesprek met een geestelijke gezondheid provider. Hij of zij kan je helpen gezonde manieren om te gaan met de situatie in plaats van proberen te doen alsof het niet bestaat vinden.

Wanneer een dierbare heeft hulp nodig die verder gaat dan ontkenning

Misschien vindt u het ongelooflijk frustrerend als iemand waar je om geeft is in ontkenning over een belangrijke kwestie. Maar voordat eist dat uw geliefde gezicht van de feiten, een stap terug. Probeer vast te stellen of hij of zij gewoon behoefte aan een beetje tijd om te werken door middel van de uitgifte.

Op hetzelfde moment, laat de persoon weten dat je open staat voor het praten over het onderwerp, zelfs als het maakt jullie beiden enigszins ongemakkelijk. Uiteindelijk kan dit geef je geliefde de zekerheid dat hij of zij nodig heeft om vooruit te komen en actie te ondernemen.

Als uw geliefde is in ontkenning over een ernstig gezondheidsprobleem, zoals depressie, kanker of een verslaving, kotteren het probleem kan zijn bijzonder moeilijk. Bieden ondersteuning en empathisch luisteren. Probeer niet te dwingen iemand te behandelen, die kunnen leiden tot boze confrontaties te zoeken. Bieden om samen te komen met een arts of geestelijke gezondheid provider. Als de impasse blijft, overwegen begeleiding voor jezelf te helpen omgaan met je verdriet en frustratie.

Zie ook

Volwassen gezondheid