Volwassen gezondheid

Jobtevredenheid: hoe werk meer lonend maken

Stress mounts wanneer jobtevredenheid daalt. Hier is een blik op enkele van de oorzaken van ontevredenheid - en praktische manieren om werkplezier te verhogen.

Merkt u dat u bang voor de start van de werkweek? Of willen de huidige werkdag weg? Bent u niet meer enthousiast over je werk?

Volwassen gezondheid. Maak nieuwe uitdagingen.
Volwassen gezondheid. Maak nieuwe uitdagingen.

In een uitdagende economie, kun je niet het gevoel dat je gewoon baan kunt veranderen - maar je zou in staat zijn om te veranderen hoe je denkt over uw taak om uw voldoening in het werk te verbeteren.

Begrijp de koppeling tussen werk aanpak en arbeidsvreugde

Als je zuur op je werk bent gegaan, neem de tijd om na te denken over wat motiveert en inspireert je - en hoe u uw werk benaderen. Bijvoorbeeld:

  • Het is een baan. Als je werk benaderen als een baan, richt je je vooral op de financiële beloningen. De aard van het werk kan weinig belangstelling houden voor je. Wat belangrijk is het geld. Als een baan met meer salaris op je weg komt, zult u waarschijnlijk verder gaan.
  • Het is een carrière. Als je werk te benaderen als een carrière, bent u waarschijnlijk geïnteresseerd in vooruitgang. Uw huidige baan kan gewoon een springplank om je uiteindelijke doel. Wat belangrijk is als een succes in uw gebied te beschouwen.
  • Het is een roeping. Als u uw baan te benaderen als een roeping, je concentreren op het werk zelf. Je bent minder geïnteresseerd in financieel gewin of carrière, maar liever een gevoel van voldoening te vinden vanaf het werk zelf.

Een benadering is niet per se beter, en je zou elementen van alle drie perspectieven belangrijk vinden. Toch, als je ontevreden bent met je werk, is het nuttig om na te denken over waarom je werkt. Denk na over wat oorspronkelijk trok u aan uw huidige baan, en of het een factor kan zijn in uw gebrek aan voldoening in het werk. Begrijpen wat motiveert je in je werk kan u helpen uw verwachtingen reframe en keuzes maken om uw tevredenheid te verhogen.

Zie ook

Jobtevredenheid: hoe werk meer lonend maken

Overweeg strategieën om werktevredenheid te verbeteren

Ongeacht de reden waarom je werkt, zijn er strategieën die kunnen helpen ademen nieuw leven in je werk. Bijvoorbeeld:

  • Maak nieuwe uitdagingen. Neem het op tegen een project dat u kan motiveren en geven u een gevoel van controle. Begin klein, zoals het organiseren van een werk-gerelateerde viering, alvorens ze naar de grotere doelen. Werken aan iets waar je om geeft kan je zelfvertrouwen en voldoening in het werk te stimuleren.
  • Mentor een collega. Zodra u een baan onder de knie hebt, kan je het ook routine. Het helpen van een nieuw teamlid of een stagiair vooraf zijn of haar vaardigheden kan de uitdaging en de tevredenheid met het werk dat u wenst te herstellen.
  • Uitbreiden van uw vaardigheden. Als je voelt vervelen, vraag je begeleider over cross-training. Misschien kunt u trainen voor nieuwe of extra taken. Als uw bedrijf is de lancering van een nieuw project, vrijwilliger voor het team.
  • Leer van je fouten. Laat tegenslagen eroderen uw voldoening in het werk. Wanneer u een fout maakt op het werk, leren en probeer het opnieuw. Als u een minder dan stellaire beoordeling, vragen over het bijwonen van seminars of het nemen van lessen om uw prestaties te verbeteren.
  • Blijf positief. Gebruik positief denken om je gedachten reframe over je werk. Als je op te vangen dat je denkt je werk is verschrikkelijk, stop de gedachte in zijn tracks. Vergeet niet, iedereen tegenkomt goede dagen en slechte dagen op de baan.
  • Wees dankbaar. Dankbaarheid kan helpen concentreren op wat er positief over je werk. Stel jezelf de vraag, "Wat ben ik dankbaar voor vandaag op het werk?" Als het alleen dat je lunchen met een vriendelijke collega, dat is OK. Zoek tenminste een ding dat je bent dankbaar voor en geniet het.
  • Voed je passie. Als uw voldoening in het werk is afgenomen, maar op zoek naar een nieuwe baan is geen realistische optie is, kan u uw huidige baan te beschouwen als een welkome salaris waarmee je je energie richten op belangen buiten het werk. Soms werk is gewoon een middel om die dingen je echt gepassioneerd genieten.

Meer arbeidsvreugde kan minder stress betekenen

Of uw werk is een baan, een carrière of een roeping, kunt u stappen ondernemen om betekenis te herstellen naar uw werk. Maak het beste van moeilijke werksituaties door het handhaven van een positieve houding. Wees creatief als je denkt aan manieren om uw omstandigheden veranderen - of hoe u uw situatie bekijken. Dit kan u helpen uw stress te beheren en ervaar de voordelen van uw beroep.

Zie ook

Volwassen gezondheid