Volwassen gezondheid

Bone gezondheid: tips om uw botten gezond te houden

Het beschermen van uw gezondheid van de botten is makkelijker dan je denkt. Begrijpen hoe voeding, lichaamsbeweging en andere leefstijlfactoren kan je botmassa beïnvloeden.

Bones spelen vele rollen in het lichaam - het verstrekken van structuur, het beschermen van organen, verankering spieren en opslaan van calcium. Hoewel het vooral belangrijk om stappen om sterke en gezonde botten op te bouwen tijdens de kindertijd en adolescentie neemt, kunt u stappen ondernemen tijdens de volwassenheid aan gezondheid van de botten te beschermen, ook.

Waarom is botgezondheid belangrijk?

Je botten veranderen voortdurend - nieuw bot wordt gemaakt en oud bot wordt afgebroken. Als je jong bent, maakt je lichaam nieuw bot sneller dan het afbreekt oud bot, en uw botmassa toeneemt. De meeste mensen hun piekbotmassa te bereiken rond de leeftijd van 30. Daarna botremodellering gaat door, maar je iets meer botmassa dan je wint verliest.

Hoe waarschijnlijk bent u om osteoporose te ontwikkelen - een aandoening die botten veroorzaakt zwak en broos worden - afhankelijk van hoeveel botmassa u bereiken tegen de tijd dat u de leeftijd van 30 en hoe snel je het na die verliezen te bereiken. Hoe hoger je piekbotmassa, hoe meer bot heb je "op de bank" en de minder kans je hebt om osteoporose te ontwikkelen als je ouder wordt.

Wat beïnvloedt gezondheid van de botten?

Een aantal factoren kan invloed hebben op botten gezondheid. Bijvoorbeeld:

 • De hoeveelheid calcium in het dieet. Een dieet met weinig calcium bijdraagt ​​aan verminderde botdichtheid, vroeg botverlies en een verhoogd risico op fracturen.
 • Lichamelijke activiteit. Mensen die lichamelijk inactief hebben een hoger risico op osteoporose dan hun meer-actieve tegenhangers.
 • Tabak en alcohol gebruik. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van tabak bijdraagt ​​aan zwakke botten. Ook regelmatig met meer dan twee alcoholische dranken per dag het risico van osteoporose, misschien omdat alcohol kan interfereren met het vermogen van het lichaam om calcium te absorberen.
 • Geslacht, grootte en leeftijd. Je bent een groter risico op osteoporose als u een vrouw bent, want vrouwen hebben minder botweefsel dan mannen. Je bent ook een risico als je extreem dun (met een body mass index van 19 of minder) of hebben een klein lichaam frame omdat je misschien minder botmassa te trekken uit als je ouder hebt. Ook uw botten worden dunner en zwakker als je ouder wordt.
 • Ras en familiegeschiedenis. Je bent het grootste risico op osteoporose als je wit of van Aziatische afkomst bent. Daarnaast is het hebben van een ouder of broer of zus die osteoporose heeft zet u een groter risico lopen - vooral als u ook een familiehistorie van fracturen.
 • Hormoonspiegels. Teveel schildklierhormoon kan botverlies veroorzaken. Bij vrouwen, botverlies stijgt dramatisch bij menopauze als gevolg van vallen oestrogeen niveaus. Langdurige afwezigheid van de menstruatie (amenorroe), voor de menopauze verhoogt ook het risico van osteoporose. Bij mannen kan een lage testosteronspiegel een verlies van botmassa veroorzaken.
 • Eetstoornissen en andere aandoeningen. Mensen met anorexia of boulimia lopen het risico van botverlies. Daarnaast kan maag chirurgie (gastrectomie), gewicht-verlies chirurgie en aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, coeliakie en de ziekte van Cushing gevolgen voor het vermogen van uw lichaam om calcium te absorberen.
 • Bepaalde medicijnen. Langdurig gebruik van corticosteroïden medicijnen, zoals prednison, cortison, dexamethason en prednisolon, schadelijk zijn voor bot. Andere geneesmiddelen die het risico op osteoporose kunnen verhogen zijn aromataseremmers behandeling van borstkanker, selectieve serotonine heropnameremmers, methotrexaat, sommige anti-epileptica en protonpompremmers.

Zie ook

Bone gezondheid: tips om uw botten gezond te houden

Wat kan ik doen om mijn botten gezond te houden?

Volwassen gezondheid. De hoeveelheid calcium in uw dieet.
Volwassen gezondheid. De hoeveelheid calcium in uw dieet.

U kunt een paar eenvoudige stappen om botverlies te voorkomen of vertragen. Bijvoorbeeld:

 • Bevatten veel calcium in uw dieet. Voor volwassenen leeftijden van 19 tot 50 en mannen leeftijden van 51-70, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 1000 milligram (mg) van calcium per dag. De aanbeveling stijgt tot 1200 mg per dag voor vrouwen na de leeftijd van 50 en voor mannen na de leeftijd van 70. Goede bronnen van calcium zijn zuivelproducten, amandelen, broccoli, boerenkool, zalm in blik met botten, sardines en sojaproducten, zoals tofu. Als je het moeilijk vinden om genoeg calcium uit uw dieet, vraag dan uw arts over supplementen.
 • Besteed aandacht aan vitamine D. Je lichaam heeft vitamine D om calcium te absorberen. Voor volwassenen leeftijden van 19 tot en met 70 van de ADH van vitamine D is 600 internationale eenheden (IU) per dag. De aanbeveling stijgt tot 800 IU per dag voor volwassenen van 71 jaar en ouder. Goede bronnen van vitamine D zijn vette vis, zoals tonijn en sardines, eidooiers en verrijkte melk. Zonlicht draagt ​​ook bij aan de productie van vitamine D in het lichaam Als u zich zorgen over het krijgen van voldoende vitamine D, vraag dan uw arts over supplementen.
 • Onder meer fysieke activiteit in je dagelijkse routine. Gewicht-dragende oefeningen, zoals wandelen, joggen, tennissen en traplopen, kan u helpen sterke botten en langzaam botverlies te bouwen.
 • Vermijd alcohol-en drugsmisbruik. Rook niet en vermijd het drinken van meer dan twee alcoholische drankjes per dag.

Beroep doen op de hulp van uw arts

Als u bezorgd bent over uw gezondheid van de botten of uw risicofactoren voor osteoporose, raadpleeg dan uw arts. Hij of zij kan een botdichtheid te testen aanraden. De resultaten zullen helpen met uw arts peilen uw botdichtheid en het bepalen van uw snelheid van botverlies. Door het evalueren van deze informatie en uw risicofactoren, kan uw arts beoordelen of u een kandidaat voor medicatie te helpen vertragen botverlies zou kunnen zijn.

Zie ook

Volwassen gezondheid