Volwassen gezondheid

Preventie van kanker: 7 tips om uw risico te verminderen

Bezorgd over preventie van kanker? de leiding nemen door het maken van veranderingen, zoals het eten van een gezond dieet en het krijgen van regelmatige screenings.

U hebt waarschijnlijk gehoord tegenstrijdige berichten over kankerpreventie. Soms is de specifieke kanker-preventie tip aanbevolen in een onderzoek of nieuwsbericht wordt ontraden in een ander.

In veel gevallen, wat bekend is over kankerpreventie is nog in ontwikkeling. Echter, het is goed geaccepteerd dat uw kansen op het ontwikkelen van kanker worden beïnvloed door de levensstijl keuzes die je maakt.

Dus als je bezorgd bent over kankerpreventie, neem troost in het feit dat een aantal eenvoudige veranderingen in levensstijl een groot verschil kunnen maken. Beschouw deze zeven kankerpreventie tips.

1. Gebruik geen tabak

Gebruik van elk type tabak zet je op een ramkoers met kanker. Roken is gekoppeld aan verschillende soorten kanker - waaronder kanker van de longen, blaas, baarmoederhals en nieren. En pruimtabak is verbonden met kanker van de mondholte en pancreas. Zelfs als u geen gebruik van tabak, zou de blootstelling aan passief roken het risico op longkanker verhogen.

Het vermijden van tabak - of de beslissing om te stoppen met het gebruik ervan - is een van de belangrijkste gezondheids-beslissingen die je kunt maken. Het is ook een belangrijk onderdeel van de preventie van kanker. Als u hulp stoppen met tabak nodig hebt, vraag dan uw arts over stoppen met roken producten en andere strategieën om te stoppen.

2. Eet een gezond dieet

Hoewel het maken van gezonde keuzes in de supermarkt en bij de maaltijd niet kan garanderen de preventie van kanker, zou het kunnen helpen verminderen uw risico. Overweeg deze richtlijnen:

 • Eet veel groenten en fruit Baseer uw dieet op fruit, groenten en andere voedingsmiddelen uit plantaardige bronnen -. Zoals hele granen en bonen.
 • Beperk vet. Eet lichter en slanker door te kiezen voor minder vetrijke voedingsmiddelen, met name die uit dierlijke bronnen. Vetrijke diëten meestal hoger in calorieën en zou het risico op overgewicht of obesitas te verhogen - wat kan, op zijn beurt, verhogen het risico op kanker.
 • Als u ervoor kiest om alcohol te drinken, doe dit dan alleen in matiging Het risico op verschillende vormen van kanker -. Met inbegrip van kanker van de borst-, colon-, long-, nier en lever - toeneemt met de hoeveelheid alcohol die je drinkt en de lengte van de tijd die u ' ve die regelmatig drinken.

3. Handhaven van een gezond gewicht en fysiek actief

Een gezond gewicht het risico op verschillende soorten kanker, waaronder kanker van de borst, prostaat, long, dikke darm en nieren verlagen.

Lichamelijke activiteit telt, ook. Naast het helpen u uw gewicht te beheersen, kan fysieke activiteit op zich het risico op borstkanker en darmkanker verlagen.

Volwassenen die deelnemen aan een hoeveelheid van lichamelijke activiteit krijgen een aantal voordelen voor de gezondheid. Maar voor substantiële voordelen voor de gezondheid, streven naar minstens 150 minuten per week van matige aërobe activiteit of 75 minuten per week van krachtige aërobe activiteit te krijgen. U kunt ook een combinatie van matige en krachtige activiteit doen. Als algemene doelstelling, ten minste 30 minuten fysieke activiteit in je dagelijkse routine - en als je meer kunt doen, nog beter.

Zie ook

Preventie van kanker: 7 tips om uw risico te verminderen

4. Bescherm uzelf tegen de zon

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker - en een van de meest vermijdbare. Probeer deze tips:

 • Vermijd middagzon. Blijf uit de zon 10:00-16:00, wanneer de zonnestralen het sterkst zijn.
 • Blijf in de schaduw. Als je buiten bent, blijf in de schaduw zo veel mogelijk. Zonnebril en een breedgerande hoed hulp, ook.
 • Valavond. Draag strak geweven, loosefitting kleding die zo veel van je huid mogelijk dekt. Kies voor lichte of donkere kleuren, die meer ultraviolette straling reflecteren dan pastels of gebleekt katoen.
 • Niet beknibbelen op zonnebrandcrème. Gebruik royale hoeveelheden zonnebrandcrème als je buiten bent, en opnieuw vaak.
 • Vermijd zonnebanken en zonnehemels. Deze zijn net zo schadelijk als natuurlijk zonlicht.

5. Get geïmmuniseerd

Preventie van kanker omvat bescherming tegen bepaalde virale infecties. Praat met uw arts over immunisatie tegen:

 • Hepatitis B. Hepatitis B kan het risico op leverkanker. Het hepatitis B-vaccin wordt aanbevolen voor sommige volwassenen met een hoog risico - zoals volwassenen die seksueel actief zijn, maar niet in een wederzijds monogame relatie, mensen met seksueel overdraagbare infecties, intraveneuze drugsgebruikers, mannen die seks hebben met mannen, en de gezondheidszorg of de openbare veiligheid van werknemers die kunnen worden blootgesteld aan besmet bloed of lichaamsvloeistoffen.
 • Het humaan papillomavirus (HPV). HPV is een seksueel overdraagbare virus dat kan leiden tot baarmoederhalskanker en andere genitale kankers alsook plaveiselcelcarcinoom kanker van het hoofd-halsgebied. Het HPV-vaccin is beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen 26 jaar of jonger die niet het vaccin als adolescenten had.

6. Vermijd risicovol gedrag

Een andere effectieve preventie van kanker tactiek is om risicovol gedrag dat kan leiden tot infecties die, op zijn beurt, zou het risico op kanker verhogen voorkomen. Bijvoorbeeld:

 • Veilig vrijen. Beperk uw aantal seksuele partners, en gebruik een condoom als je seks hebt. Hoe meer seksuele partners je hebt in je leven, hoe meer kans je hebt om een ​​seksueel overdraagbare infectie contract - zoals HIV of HPV. Mensen die HIV of AIDS hebben een hoger risico op kanker van de anus, lever en longen. HPV wordt vaak geassocieerd met baarmoederhalskanker, maar het kan ook het risico op kanker van de anus, penis, keel, vulva en de vagina toenemen.
 • . Niet aandeel naalden delen naalden met een geïnfecteerde drugsgebruiker kan leiden tot HIV, evenals hepatitis B en hepatitis C - die het risico van leverkanker kan verhogen. Als je bezorgd bent over drugsmisbruik of verslaving, zoek professionele hulp.

7. Krijgen reguliere medische zorg

Volwassen gezondheid. Eet veel fruit en groenten.
Volwassen gezondheid. Eet veel fruit en groenten.

Regelmatige zelf-examens en screenings voor verschillende soorten kanker - zoals kanker van de huid, darm-, prostaat, baarmoederhals-en borstkanker - kan vroege verhogen uw kansen van het ontdekken van kanker, wanneer de behandeling is het meest waarschijnlijk om succesvol te zijn. Vraag uw arts over de beste kankerscreening schema voor je.

Neem kankerpreventie in uw eigen handen, vanaf vandaag. De beloning zal een leven lang meegaan.

Zie ook

Volwassen gezondheid