Vrouwelijke onvruchtbaarheid

Definitie

Onvruchtbaarheid betekent dat paren hebben geprobeerd om met frequente geslachtsgemeenschap zwanger te raken gedurende ten minste een jaar zonder succes. Vrouwelijke onvruchtbaarheid, mannelijke onvruchtbaarheid of een combinatie van beide treft miljoenen paren in de Europa. Naar schatting 10 tot 15 procent van de paren hebben moeite om zwanger te raken of het krijgen van een succesvolle aflevering.

Onvruchtbaarheid resultaten van vrouwelijke onvruchtbaarheid factoren ongeveer een derde van de tijd en mannelijke onvruchtbaarheid factoren ongeveer een derde van de tijd. In het overige is de oorzaak onbekend dan wel een combinatie van mannelijke en vrouwelijke elementen.

De oorzaak van vrouwelijke onvruchtbaarheid kan moeilijk te diagnosticeren, maar veel behandelingen. Behandeling opties zijn afhankelijk van het onderliggende probleem. De behandeling is niet altijd nodig - veel onvruchtbare paren zal gaan om een ​​kind spontaan zwanger.

Zie ook

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van onvruchtbaarheid is het onvermogen van een paar om zwanger te worden. Een menstruele cyclus, dat is te lang (35 dagen of meer), te kort (minder dan 21 dagen), onregelmatige of afwezige kan een teken zijn van het ontbreken van de eisprong, die kunnen worden geassocieerd met vrouwelijke onvruchtbaarheid. Er kunnen geen andere uiterlijke tekenen of symptomen.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Wanneer moet hulp zoeken, hangt gedeeltelijk af van uw leeftijd.

 • Als je in je vroege jaren '30 of jonger, de meeste artsen raden het proberen om zwanger voor minstens een jaar te krijgen voordat een onderzoek of behandeling.
 • Als je tussen de 35 en 40, bespreek uw zorgen met uw arts na zes maanden van het proberen.
 • Als je ouder dan 40 bent, kan uw arts willen beginnen met testen of de behandeling meteen.

Uw arts kan ook willen beginnen met testen of behandeling meteen als u of uw partner vruchtbaarheidsproblemen gekend heeft, of als u een geschiedenis van onregelmatige of pijnlijke menstruatie, bekken ontstekingsziekte, herhaalde miskramen, voorafgaande behandeling van kanker, of endometriose.

Zie ook

Oorzaken

Vrouwelijke onvruchtbaarheid. Als je in je vroege jaren '30 of jonger.
Vrouwelijke onvruchtbaarheid. Als je in je vroege jaren '30 of jonger.

Om zwanger te worden, elk van deze factoren is van essentieel belang:

 • U moet ovuleren. Bereiken van de zwangerschap vereist dat je eierstokken produceren en laat een ei, een proces dat bekend staat als de ovulatie. Uw arts kan u helpen uw menstruatiecyclus te evalueren en te bevestigen ovulatie.
 • Uw partner moet sperma. Voor de meeste koppels, is dit geen probleem, tenzij je partner heeft een geschiedenis van ziekte of operatie. Uw arts kan een aantal eenvoudige tests uitvoeren om de gezondheid van het sperma van je partner te evalueren.
 • Je moet regelmatig gemeenschap te hebben. Je moet regelmatig geslachtsgemeenschap te hebben tijdens je vruchtbare periode. Uw arts kan u helpen beter te begrijpen wanneer je het meest vruchtbaar tijdens je cyclus.
 • Je moet openen eileiders en een normale baarmoeder hebben. De eicel en zaadcel elkaar ontmoeten in de eileiders, en de zwangerschap moet een gezonde plek om te groeien.

Op zwangerschap is, elk deel van het complexe menselijke voortplanting proces moet plaatsvinden precies goed te nemen. De stappen in dit proces zijn als volgt:

 • Een van de twee eierstokken releases een rijpe eicel.
 • Het ei wordt opgepikt door de eileider.
 • Zaadcellen zwemmen de baarmoederhals, door de baarmoeder en in de eileider naar de eicel voor de bevruchting te bereiken.
 • De bevruchte eicel door de eileider naar de baarmoeder.
 • De bevruchte eicel en groeit in de baarmoeder.

Bij vrouwen kan een aantal factoren dit proces verstoren op elk stap. Vrouwelijke onvruchtbaarheid wordt veroorzaakt door een of meer van deze factoren.

Ovulatie aandoeningen
Ovulatie aandoeningen, wat betekent dat je ovuleert zelden of helemaal niet, goed voor onvruchtbaarheid bij ongeveer 25 procent van de onvruchtbare paren. Deze kunnen worden veroorzaakt door gebreken in de regulering van reproductieve hormonen door de hypothalamus en de hypofyse, of door problemen in de eierstok zelf.

 • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS). In PCOS, complexe veranderingen in de hypothalamus, hypofyse en eierstokken, waardoor een hormoon onbalans die ovulatie beïnvloedt. PCOS wordt geassocieerd met insulineresistentie en obesitas, abnormale haargroei op het gezicht of lichaam, en acne. Het is de meest voorkomende oorzaak van vrouwelijke onvruchtbaarheid.
 • Hypothalamische stoornissen Beide hormonen verantwoordelijk voor het stimuleren van de eisprong elke maand -. Follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) - geproduceerd door de hypofyse in een bepaald patroon tijdens de menstruele cyclus. Teveel fysieke of emotionele stress, een zeer hoog of zeer laag lichaamsgewicht of een recente aanzienlijke gewichtstoename of-verlies kan dit patroon verstoren en beïnvloeden de ovulatie. De belangrijkste teken van dit probleem is onregelmatig of afwezig periodes.
 • Prematuur ovarieel insufficiëntie. Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een auto-immuunreactie waarbij uw lichaam ten onrechte aanvallen ovariële weefsels of door voortijdige verlies van eieren uit je eierstok te wijten aan erfelijke problemen of het milieu beledigingen, zoals chemotherapie. Het resulteert in het verlies van het vermogen om eieren te produceren door de eierstokken, evenals een verminderde oestrogeenproductie jonger dan 40.
 • Teveel prolactine. Minder vaak, de hypofyse kan leiden tot overmatige productie van prolactine (hyperprolactinemie), die oestrogeen productie vermindert en kan leiden tot onvruchtbaarheid. Meestal is dit te wijten aan een probleem in de hypofyse, maar het kan ook zijn gerelateerd aan medicijnen je neemt voor een andere ziekte.
Voorbereiding op uw afspraak. Als je tussen de 35 en 40.
Voorbereiding op uw afspraak. Als je tussen de 35 en 40.

Schade aan eileiders (eileiders onvruchtbaarheid)
Wanneer eileiders beschadigd of geblokkeerd, ze sperma van het krijgen tot het ei of blokkeren de doorgang van de bevruchte eicel in de baarmoeder. Oorzaken van eileider beschadiging of verstopping kunnen zijn:

 • Bekken ontstekingsziekte, een infectie van de baarmoeder en eileiders door chlamydia, gonorroe en andere seksueel overdraagbare aandoeningen
 • Eerdere operatie in de buik of het bekken, zoals chirurgie voor ectopische zwangerschap, waarbij een bevruchte eicel wordt geïmplanteerd en begint te ontwikkelen in een eileider plaats van de baarmoeder
 • Bekken tuberculose, een belangrijke oorzaak van de eileiders onvruchtbaarheid wereldwijd, hoewel ongewoon in het Europa

Endometriose
Endometriose ontstaat wanneer weefsel dat normaal groeit in de baarmoeder implantaten en groeit op andere locaties. Deze extra weefselgroei - en chirurgische verwijdering ervan - kan leiden tot littekens, die de buis kan belemmeren en houden de eieren en sperma van verenigen. Het kan ook invloed hebben op de bekleding van de baarmoeder, verstoren implantatie van het bevruchte ei. De voorwaarde lijkt ook de vruchtbaarheid in minder directe manieren, zoals schade aan het sperma of eitje beïnvloeden.

Baarmoeder-of baarmoederhalskanker veroorzaakt
Verschillende baarmoeder-of baarmoederhalskanker oorzaken van invloed kan zijn vruchtbaarheid door te interfereren met de implantatie of het verhogen van de kans op een miskraam.

 • Goedaardige poliepen of tumoren (vleesbomen of myomen) zijn gebruikelijk in de baarmoeder en bepaalde soorten kan de vruchtbaarheid beïnvloeden door het blokkeren van de eileiders of verstoren implantatie. Echter, veel vrouwen die vleesbomen of poliepen hebben zwanger te worden.
 • Endometriose littekens of een ontsteking in de baarmoeder kunnen verstoren implantatie.
 • Baarmoederabnormaliteiten oa trauma, zoals een abnormaal gevormde baarmoeder, kunnen problemen worden of zwanger blijven veroorzaken.
 • Cervicale stenose, een cervicale vernauwing kan worden veroorzaakt door een erfelijke misvormingen en schade aan de baarmoederhals.
 • Soms is de baarmoederhals kan niet het beste type van slijm om de zaadcel in staat om via de baarmoederhals in de baarmoeder.

Onverklaarde onvruchtbaarheid
In sommige gevallen is een oorzaak van onvruchtbaarheid nooit gevonden. Het is mogelijk dat een combinatie van een aantal minder belangrijke factoren bij beide partners ten grondslag liggen aan deze onverklaarde vruchtbaarheidsproblemen. Hoewel het is frustrerend om een ​​specifiek antwoord te krijgen, kan dit probleem zelf te verhelpen met de tijd.

Zie ook

Risicofactoren

Bepaalde factoren kunnen je een hoger risico op onvruchtbaarheid, waaronder:

 • Age. Met toenemende leeftijd, de kwaliteit en kwantiteit van eieren van een vrouw beginnen te dalen. In het midden van de jaren '30, de snelheid van de follikel verlies versnelt, wat resulteert in minder en slechtere kwaliteit eieren, waardoor bevruchting meer uitdagend en het verhogen van het risico op een miskraam.
 • Roken. Naast schade aan uw baarmoederhals en eileiders, roken verhoogt het risico op een miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het is ook gedacht aan de leeftijd van uw eierstokken en afbrekende je eieren voortijdig, het verminderen van uw vermogen om zwanger te raken. Stoppen met roken voor het begin van vruchtbaarheidsbehandeling.
 • Gewicht. Als u overgewicht of ondergewicht aanzienlijk bent, kan het normale ovulatie belemmeren. Om naar een gezonde body mass index (BMI) is aangetoond dat de frequentie van ovulatie en zwangerschapskans verhogen.
 • Seksuele geschiedenis. Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia en gonorroe kunnen eileider schade veroorzaken. Het hebben van onbeschermde geslachtsgemeenschap met meerdere partners verhoogt uw kansen van aanbestedende een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die vruchtbaarheidsproblemen later kan veroorzaken.
 • Alcohol. Zwaar drinken wordt geassocieerd met een verhoogd risico op ovulatie aandoeningen en endometriose.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Voor een onvruchtbaarheid evaluatie, zult u waarschijnlijk zien een reproductieve endocrinoloog - een arts die is gespecialiseerd in het behandelen van aandoeningen die paren voorkomen concipiëren. Uw arts zal waarschijnlijk willen zowel u als uw partner evalueren om mogelijke oorzaken te identificeren - en mogelijke behandelingen - voor onvruchtbaarheid.

Wat u kunt doen
Voor te bereiden op uw afspraak:

 • Grafiek je menstruatiecyclus en de bijbehorende symptomen voor een paar maanden. Op een kalender of een elektronisch apparaat, op te nemen wanneer je menstruatie begint en stopt en hoe je baarmoederhalsslijm ziet. Noteer dagen wanneer u en uw partner hebben geslachtsgemeenschap.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen, kruiden en andere supplementen die u neemt. Neem de dosering en hoe vaak je ze.
 • Breng eerdere medische dossiers. Uw arts zal willen weten welke tests die je hebt gehad en welke behandelingen je al hebt geprobeerd.
 • Breng een notebook of elektronisch apparaat met je mee. Je kunt veel informatie op uw bezoek te ontvangen, en het kan moeilijk zijn om alles te onthouden.
 • Denk na over wat vragen die je zal vragen. Noem de belangrijkste vragen eerst in het geval de tijd om is.

Een aantal fundamentele vragen te stellen:

 • Wanneer en hoe vaak moeten we geslachtsgemeenschap hebben als wij hopen om zwanger te worden?
 • Zijn er veranderingen in levensstijl die we kunnen maken om de kansen om zwanger te verbeteren?
 • Ken je alle testen aanbevelen? Zo ja, wat voor soort?
 • Zijn medicijnen beschikbaar die het vermogen om te bedenken kunnen verbeteren?
 • Welke bijwerkingen kunnen de medicijnen veroorzaken?
 • Wilt u onze behandelmogelijkheden in detail uitleggen?
 • Welke behandeling raden jullie aan in onze situatie?
 • Wat is je kans op succes voor de ondersteuning van koppels in het bereiken van de zwangerschap?
 • Heeft u brochures of ander gedrukt materiaal dat we kunnen hebben?
 • Welke websites heb je raden een bezoek?

Aarzel niet om uw arts vragen om informatie te herhalen of te vragen follow-up vragen.

Wat te verwachten van uw arts
Sommige potentiële vragen aan uw arts of andere zorgverlener zou kunnen vragen zijn onder meer:

 • Hoe lang ben je al probeert zwanger te worden?
 • Hoe vaak heb je geslachtsgemeenschap?
 • Heb je ooit zwanger geweest? Zo ja, wat was de uitkomst van die zwangerschap?
 • Heb je al een bekken-of abdominale chirurgie?
 • Bent u al behandeld voor een gynaecologische aandoeningen?
 • Op welke leeftijd ben je voor het eerst begint met periodes?
 • Gemiddeld, hoeveel dagen verstrijken tussen het begin van een menstruele cyclus en het begin van je volgende menstruatie cyclus?
 • Heb je last van premenstruele symptomen, zoals gevoelige borsten, opgeblazen gevoel of krampen?

Zie ook

Tests en diagnose

Als u niet in staat om zwanger te worden binnen een redelijke termijn geweest, hulp zoeken bij uw arts voor verdere evaluatie en behandeling van onvruchtbaarheid.

Vruchtbaarheid testen kunnen zijn:

 • Ovulatie testen Een over-the-counter ovulatie voorspelling kit -. Een test die u kunt uitvoeren thuis - detecteert de stijging van luteïniserend hormoon (LH) die optreedt voor de ovulatie. Een hormoon geproduceerd na eisprong - - Als u nog niet positief thuis ovulatietests, een bloedtest voor progesteron had kunnen documenteren dat je ovuleert. Andere hormoonspiegels, zoals prolactine, ook kan worden gecontroleerd.
 • Hysterosalpingografie. Tijdens hysterosalpingografie (his-tur-o-sal-ping-GOG-ruh-fee), is X-ray contrast geïnjecteerd in de baarmoeder en een röntgenfoto wordt genomen om te bepalen of de baarmoederholte is normaal en of de vloeistof gaat uit van de baarmoeder en gemorst uit uw eileiders. Indien afwijkingen worden gevonden, moet je waarschijnlijk verdere evaluatie. Bij enkele vrouwen, kan de test zelf vruchtbaarheid verbeteren, eventueel door spoelen en het openen van de eileiders.
 • Ovariële reserve testen. Deze test helpt bij het ​​bepalen van de kwaliteit en kwantiteit van de eieren beschikbaar zijn voor de ovulatie. Vrouwen met een risico op een uitgeput ei aanbod - met inbegrip van vrouwen ouder dan 35 jaar - kan deze reeks van bloed-en beeldvormend onderzoek.
 • Andere hormoon testen. Andere hormoon testen controleren de niveaus van ovulatie hormonen evenals schildklier en hypofyse hormonen die reproductieve processen beheersen.
 • Beeldvormende diagnostiek. Pelvic echografie zoekt baarmoeder of eileider ziekte. Soms is een hysterosonography (zijn-tur-o-suh-NOG-ruh-vergoeding) wordt gebruikt om de details in de baarmoeder die niet gezien worden op een regelmatige echo te zien.

Afhankelijk van uw situatie, zelden je testen kunnen zijn:

 • Andere beeldvormende diagnostiek. Afhankelijk van uw symptomen, kan uw arts u vragen een hysteroscopie om te zoeken naar de baarmoeder of eileider ziekte.
 • Laparoscopie. Deze minimaal invasieve chirurgie is het maken van een kleine incisie onder je navel en het invoegen van een dunne viewing apparaat aan op uw eileiders, eierstokken en baarmoeder te onderzoeken. Laparoscopie kan endometriose identificeren, littekens, verstoppingen of onregelmatigheden van de eileiders en problemen de eierstokken en baarmoeder.
 • Genetische tests. Genetische tests helpt te bepalen of er een gendefect onvruchtbaarheid.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Hoe uw onvruchtbaarheid wordt behandeld is afhankelijk van de oorzaak, je leeftijd, hoe lang u geweest bent onvruchtbaar en persoonlijke voorkeuren. Omdat onvruchtbaarheid is een complexe aandoening, behandeling bestaat aanzienlijke financiële, fysieke, psychologische en tijd toezeggingen. Hoewel sommige vrouwen hebben slechts een of twee therapieën om de vruchtbaarheid te herstellen, is het mogelijk dat verschillende vormen van behandeling kan nodig zijn voordat je in staat om zwanger bent.

Behandelingen kunnen ofwel proberen om de vruchtbaarheid te herstellen - door middel van medicatie of een operatie - of helpen bij de voortplanting met geavanceerde technieken.

Herstel van de fertiliteit: het stimuleren van de eisprong met vruchtbaarheid drugs
Vruchtbaarheid drugs, die de ovulatie reguleren of induceren, zijn de belangrijkste behandeling voor vrouwen die onvruchtbaar zijn door ovulatie aandoeningen. In het algemeen werken ze net als de natuurlijke hormonen - follikel stimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) - om de eisprong te activeren. Ze worden ook gebruikt bij vrouwen die ovuleren proberen een betere ei of een extra ei of eieren stimuleren. Vruchtbaarheid drugs kunnen zijn:

 • Clomifeencitraat. Clomifeencitraat (Clomid, Serophene) wordt via de mond en ovulatie stimuleert door het veroorzaken van de hypofyse om meer FSH en LH, die de groei van een follikel met een ei stimuleren vrijgeven.
 • Gonadotropinen. In plaats van het stimuleren van de hypofyse om meer hormonen, die geïnjecteerd behandelingen direct stimuleren de eierstok. Gonadotropin medicijnen zijn onder andere humaan menopauzale gonadotrofinen of hMG (Repronex, MENOPUR) en FSH (Gonal-F, Follistim AQ, Bravelle). Alle handeling productie van meerdere eieren stimuleren. Andere gonadotropine, humaan choriongonadotrofine (Ovidrel, Pregnyl), wordt gebruikt om de eieren rijpen en activeren de afgifte op het tijdstip van ovulatie.
 • Metformine. Metformine (Glucophage, anderen) gebruikt voor insulineresistentie een bekende of vermoedelijke oorzaak van onvruchtbaarheid, meestal bij vrouwen met een diagnose van PCOS. Metformine helpt bij het verbeteren van insulineresistentie, die de ovulatie eerder voorkomen kunnen maken.
 • Letrozole. Letrozole (Femara) behoort tot een klasse van geneesmiddelen bekend als aromatase remmers en werkt op een soortgelijke wijze als clomifeen. Letrozol kan de ovulatie te induceren. Het effect op deze medicatie vroege zwangerschap is nog niet bekend, zodat het niet gebruikt voor ovulatie-inductie zo vaak als anderen.
 • Bromocriptine. Bromocriptine (Parlodel, Cycloset) kan worden gebruikt wanneer de eisprong problemen worden veroorzaakt door overmatige productie van prolactine (hyperprolactinemie) door de hypofyse.

Risico's van de vruchtbaarheid drugs
Met behulp van de vruchtbaarheid drugs houdt risico's in, zoals:

 • Zwangerschap met veelvouden. Orale medicatie dragen een relatief laag risico op multiples (minder dan 10 procent) en vooral een risico van tweelingen, maar de kans verhogen tot ongeveer 15 tot 20 procent met injecteerbare geneesmiddelen. Injecteerbare vruchtbaarheid medicijnen dragen ook het grote risico van een drieling of meer (hogere orde meerlingzwangerschap). In het algemeen, de meer foetussen je bij je hebt, hoe groter het risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en latere ontwikkelingsproblemen. Soms aanpassing medicijnen kan het risico van veelvouden verlagen, indien te veel follikels ontwikkelen.
 • Ovariële hyperstimulatiesyndroom (OHSS). Het gebruik van injecteerbare vruchtbaarheid medicijnen om de ovulatie te induceren kan OHSS, waarin uw eierstokken gezwollen en pijnlijk veroorzaken. Tekenen en symptomen duren meestal een week en omvatten milde buikpijn, opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken en diarree. Als u zwanger wordt, echter, uw symptomen kan enkele weken duren. Zelden, is het mogelijk om een ​​meer ernstige vorm van OHSS die ook kan leiden tot een snelle gewichtstoename, pijnlijke vergrote eierstokken, vocht in de buik en kortademigheid te ontwikkelen.
 • Lange termijn risico van ovariële tumoren. De meeste studies van vrouwen die de vruchtbaarheid drugs suggereren dat er weinig of geen lange termijn risico's. Echter, sommige studies suggereren dat vrouwen die de vruchtbaarheid drugs voor 12 of meer maanden zonder een succesvolle zwangerschap een bijbehorend verhoogd risico op eierstoktumoren later in het leven kan hebben. Vrouwen die nooit zwangerschappen hebben een verhoogd risico van ovariumtumoren, dus het kan worden gerelateerd aan het onderliggende probleem in plaats van de behandeling. Echter, omdat slagingspercentages zijn meestal hoger in de eerste cycli, herevalueren medicatie gebruiken om de paar maanden en zich te concentreren op de behandelingen die het meeste succes hebben lijken geschikt zijn.

Herstel van de fertiliteit: chirurgie
Meerdere chirurgische ingrepen kunnen problemen corrigeren of anderszins te verbeteren vrouwelijke vruchtbaarheid. Echter, chirurgische behandelingen voor vruchtbaarheid zijn zeldzaam dezer dagen nu dat andere vruchtbaarheidsbehandelingen hebben hoge slagingspercentages. Zij omvatten:

 • Laparoscopische of hysteroscopische operatie. Deze operaties kunnen verwijderen of te corrigeren afwijkingen die zwangerschap tarieven te verlagen. Dit kan onder meer het corrigeren van een abnormale baarmoeder vorm, het verwijderen van endometrium-poliepen en sommige soorten van vleesbomen die de baarmoederholte of bekken of baarmoeder verklevingen misshape. Dit kan het verbeteren van uw kansen op het bereiken van de zwangerschap.
 • Afbinden van de eileiders omkering chirurgie (microscopisch). Nadat een vrouw haar tubes gebonden voor permanente anticonceptie (afbinden) heeft gehad, kan een operatie worden gedaan om ze weer aansluiten en de vruchtbaarheid te herstellen. Uw arts kan bepalen of u een goede kandidaat voor dit of dat in vitro fertilisatie (IVF) misschien een betere keuze voor jou.
 • Tubal operaties. Als uw eileiders worden geblokkeerd of gevuld met vloeistof (hydrosalpinx), kunnen laparoscopische chirurgie worden uitgevoerd om verklevingen te verwijderen, verwijden een buis of een nieuwe eileiders opening. Echter, dit wordt zelden gedaan, zoals zwangerschap tarieven zijn meestal beter met IVF. Voor hydrosalpinx, kan verwijdering van uw tubes (salpingectomy) of blokkeren van de buizen dicht bij de baarmoeder van uw kansen op zwangerschap te verbeteren met IVF.

Reproductieve bijstand
De meest gebruikte methoden van reproductieve bijstand omvatten:

 • Intra-uteriene inseminatie (IUI). Tijdens IUI worden miljoenen gezond sperma in de baarmoeder geplaatst dicht bij de tijd van ovulatie.
 • Bijgestaan ​​reproductieve technologie. Deze methoden omvatten het ophalen van rijpe eicellen van een vrouw, bemesten ze met sperma van een man in een schaaltje in een laboratorium, dan is het overbrengen van het embryo in de baarmoeder na de bevruchting. IVF is de meest effectieve kunstmatige voortplantingstechnieken technologie. Een IVF-cyclus duurt enkele weken en vereist frequent bloedonderzoek en de dagelijkse hormooninjecties.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Omgaan met vrouwelijke onvruchtbaarheid kan fysiek en emotioneel uitputtend. Om te gaan met de ups en downs van onvruchtbaarheid testen en behandeling, deze strategieën:

 • Wees voorbereid. De onzekerheid van onvruchtbaarheid tests en behandelingen kan moeilijk en stressvol. Vraag uw arts om de stappen voor de therapie die u hebt gekozen te leggen, zodat u en uw partner kan voorbereiden voor elk een. Inzicht in het proces kan bijdragen tot het verminderen van uw angst.
 • Zoeken steun. Hoewel onvruchtbaarheid kan een zeer persoonlijke kwestie, uit te reiken aan uw partner, naaste familieleden of vrienden voor ondersteuning. Veel online support groepen toestaan ​​om uw anonimiteit te behouden terwijl u kwesties met betrekking tot onvruchtbaarheid te bespreken. Zoek professionele hulp als de emotionele belasting te zwaar voor u of uw partner.
 • Oefenen en eet een gezond dieet. Bijblijven een matige lichaamsbeweging routine en een gezond dieet kan uw vooruitzichten verbeteren en houden u gericht op je leven, ondanks vruchtbaarheidsproblemen.
 • Overweeg andere opties Bepaal alternatieven -. Goedkeuring, donorsperma of ei, of zelfs geen kinderen - zo vroeg mogelijk in de behandeling van onvruchtbaarheid proces. Dit kan angst verminderen tijdens de behandelingen en teleurstelling als bevruchting niet plaatsvindt.

Zie ook

Het voorkomen

Als je een vrouw denken over zwanger worden binnenkort of in de toekomst, kunt u het verbeteren van uw kansen van het hebben van normale vruchtbaarheid als u:

 • Handhaven van een normaal gewicht. Overgewicht en ondergewicht vrouwen hebben een verhoogd risico van de ovulatie aandoeningen. Als u nodig hebt om gewicht te verliezen, te oefenen matig. Vermoeiend intensieve training van meer dan zeven uur per week is geassocieerd met verminderde ovulatie.
 • Stoppen met roken. Tabak heeft meerdere negatieve effecten op de vruchtbaarheid, niet om uw algemene gezondheid en de gezondheid van een foetus te vermelden. Als u rookt en overweegt de zwangerschap, stoppen nu.
 • Vermijd alcohol. Zwaar alcoholgebruik kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid. En elk gebruik van alcohol kan invloed hebben op de gezondheid van een zich ontwikkelende foetus. Als u van plan bent zwanger te worden, geen alcohol, en drink geen alcohol terwijl je zwanger bent.
 • Stress te verminderen. Sommige studies hebben aangetoond dat paren ervaren psychologische stress slechtere resultaten met behandeling van onvruchtbaarheid. Als je kunt, zoek dan een manier om stress te verminderen in je leven voordat je probeert zwanger te worden.
 • Beperk cafeïne. Sommige artsen suggereren beperken van de inname van cafeïne tot minder dan 200 tot 300 milligram per dag.

Zie ook