Vrouwencondoom

Definitie

Het vrouwencondoom is een geboortebeperking (anticonceptie) apparaat dat fungeert als een barrière om sperma te houden van het invoeren van de baarmoeder. Het vrouwencondoom is een zachte, loosefitting etui met een ring aan elk uiteinde. Een ring wordt ingebracht in de vagina om het vrouwencondoom op zijn plaats houden. De ring aan het open uiteinde van het condoom blijft buiten de vagina.

Slechts twee vrouwelijke condooms - de FC1 vrouwencondoom en de vervanging van de FC2 vrouwencondoom - hebben Food and Drug Administration (FDA) goedkeuring in de VS De FC1 vrouwencondoom, die is gemaakt van kunststof (polyurethaan), niet meer wordt geproduceerd. De FC2 vrouwencondoom is gemaakt van synthetische latex en is vooraf gesmeerd met een siliconen glijmiddel.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Het vrouwencondoom helpt zwangerschap te voorkomen. Tussen de verschillende voordelen, het vrouwencondoom:

 • Biedt bescherming tegen seksueel overdraagbare infecties - misschien nog betere bescherming dan het mannelijke condoom, omdat het vrouwencondoom dekt gedeeltelijk de schaamlippen
 • Is zonder recept verkrijgbaar of speciale fitting
 • Kan uur voor de seks worden ingebracht
 • Veroorzaakt zelden allergische reacties en heeft een minimaal risico van bijwerkingen
 • Heeft medewerking van een partner of een penis in erectie niet nodig

In tegenstelling tot latex - het gebruikt om de meeste condooms maken materiaal - vrouwelijke condooms gemaakt van polyurethaan en synthetische latex worden niet beïnvloed door vocht of temperatuurschommelingen. Bovendien hebben sommige vrouwen vinden dat buitenring het vrouwelijke condoom stimuleert de clitoris.

Het vrouwencondoom is niet geschikt voor iedereen, echter. Misschien wilt u een ander type van anticonceptie als je bedenkt:

 • Zijn allergisch voor polyurethaan of synthetische latex
 • Lopen een hoog risico op zwangerschap - je jonger dan 30 bent, je seks drie of meer keer per week hebt, heb je had vorige zwangerschap tot gevolg hebben met vaginale barrière methoden, of je bent het niet waarschijnlijk dat consequent gebruik van het vrouwencondoom
 • Niet vertrouwd bent met de inbrengtechniek
 • Vaginale afwijkingen die interfereren met de pasvorm, de plaatsing of het behoud van het vrouwencondoom

Zie ook

Risico's

Vrouwencondoom. Open het pakket zorgvuldig.
Vrouwencondoom. Open het pakket zorgvuldig.

Naar schatting 21 van de 100 vrouwen zwanger worden in het eerste jaar van normaal gebruik van vrouwencondooms - meestal omdat ze geen condooms gebruiken elke keer als ze seks hebben.

Het vrouwencondoom heeft een hoger percentage mislukkingen dan de mannelijke condoom. Condoom betekent dat het mogelijk is om contract seksueel overdraagbare aandoeningen of zwanger wordt. Het vrouwencondoom kan je niet beschermen als:

 • Het condoom breekt
 • Het condoom glipt uit de vagina
 • De penis glijdt tussen de vagina en de buitenzijde van het condoom
 • De buitenste ring van het condoom wordt in de vagina geduwd tijdens de seks

Het vrouwencondoom kan ook leiden tot ongemak tijdens het inbrengen, een branderig gevoel, jeuk of huiduitslag.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voor het gebruik van een vrouwencondoom, lees de instructies aandachtig. Als het condoom is voorbij zijn vervaldatum of als u merkt tekenen van schade - zoals kleine scheuren of gaten - gooi het condoom en kies een andere. Praktijk inbrengen van het vrouwencondoom voor de eerste keer dat je het gebruikt voor seks. Daarnaast is veel aandacht te schenken wanneer u voor het eerst gebruik maken van het vrouwencondoom te zorgen dat het op zijn plaats blijft tijdens de seks.

Gebruik geen vrouwencondoom tegelijk als een mannelijk condoom of anaal. Gebruik nooit een vrouwencondoom.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Om het vrouwencondoom te gebruiken:

 • Open de verpakking voorzichtig. Gebruik niet je tanden of nagels, die het condoom kan scheuren.
 • Overweeg spermicide of extra smering. Voor de meest effectieve bescherming zwangerschap, spermicide toepassing op de buitenzijde van het gesloten uiteinde van het condoom voordat u het in de vagina. U kunt extra waterbasis of oliebasis smeermiddel op het condoom om het gemakkelijker maken om in te voegen en om ruis te minimaliseren tijdens de seks.
 • Steek het vrouwencondoom. Knijp de ring aan het gesloten einde van het zakje met je middelvinger en duim en plaats deze in je vagina als een tampon. Plaats uw wijsvinger in het condoom en duw de ring zo ver mogelijk naar binnen. Sta niet toe dat het condoom te verdraaien. Zorg ervoor dat de buitenste ring blijft buiten de vagina, uitbreiding van ongeveer 1 cm (of ongeveer 2,5 centimeter) dan de schaamlippen. U kunt het vrouwencondoom in je vagina te plaatsen tot acht uur voor de seks.
 • Begeleiden de penis in het vrouwencondoom. Zorg ervoor dat de penis niet wegglijdt tussen de vagina en de buitenkant van het vrouwencondoom. Tijdens de seks, zorg ervoor dat de buitenste ring van het condoom niet krijgen geduwd in de vagina.
 • Na de seks, verwijder het vrouwencondoom voorzichtig. Draai de buitenste ring, zodat het sperma is opgenomen in het condoom en trek het toestel uit je vagina. Gooi het vrouwencondoom in de prullenbak - niet het toilet.

Zie ook