Vruchtwater embolie

Definitie

Een vruchtwater embolie is een zeldzame maar ernstige aandoening die optreedt wanneer vruchtwater - de vloeistof die een baby omringt in de baarmoeder tijdens de zwangerschap - of foetale materiaal, zoals haren, gaat het maternale bloed.

Een vruchtwater embolie is het meest waarschijnlijk optreden tijdens de bevalling of vlak daarna.

Vruchtwater embolie. Gevorderde leeftijd van de moeder.
Vruchtwater embolie. Gevorderde leeftijd van de moeder.

Een vruchtwater embolie moeilijk te diagnosticeren. Als uw arts vermoedt dat u misschien een vruchtwater embolie hebben, zult u onmiddellijk behandeling nodig om potentieel voorkomen levensbedreigende complicaties.

Zie ook

Symptomen

Een vruchtwater embolie ontwikkelt plotseling en snel.

Tekenen en symptomen van een vruchtwater embolie kunnen zijn:

 • Plotselinge kortademigheid
 • Vochtophoping in de longen (longoedeem)
 • Plotselinge lage bloeddruk
 • Plotselinge falen van de bloedsomloop (cardiovasculaire collaps)
 • Levensbedreigende problemen met de bloedstolling (diffuse intravasale stolling)
 • Veranderde mentale toestand, zoals angst
 • Misselijkheid of braken
 • Rillingen
 • Snelle hartslag of stoornissen in het ritme van de hartslag
 • Foetale nood, zoals een trage hartslag
 • Epileptische aanvallen
 • Coma

Zie ook

Oorzaken

Waarom een ​​vruchtwater embolie optreedt is niet goed begrepen.

Een vruchtwater embolie ontstaat wanneer amnionvocht of foetaal voorwerpen in de maternale bloedsomloop, eventueel door door scheuren van de vliezen. Het is waarschijnlijk dat vruchtwater bevat onderdelen die een ontstekingsreactie veroorzaken en activeren stolling in de longen van de moeder en de bloedvaten.

Echter, vruchtwater embolieën zijn zeldzaam - en het is waarschijnlijk dat sommige vruchtwater komt vaak de moeders bloedbaan tijdens de bevalling zonder problemen te veroorzaken. Het is niet duidelijk waarom in sommige gevallen leidt dit tot een vruchtwater embolie.

Verder onderzoek op wat de oorzaken vruchtwater embolie nodig is.

Risicofactoren

Vruchtwater embolie zijn zeldzaam, waardoor het moeilijk risicofactoren te bepalen. Het is geschat dat er tussen 1 en 12 gevallen van vruchtwater embolie per 100.000 bevallingen.

Onderzoek suggereert dat verschillende factoren kunnen worden verbonden met een verhoogd risico van een vruchtwater embolie echter, inclusief:

 • Gevorderde leeftijd van de moeder. Als je 35 jaar of ouder op het moment van de geboorte van uw kind, kunt u een verhoogd risico op een vruchtwater embolie.
 • Placenta problemen Indien er afwijkingen in uw placenta -. De structuur die zich ontwikkelt in de baarmoeder tijdens de zwangerschap - je misschien wel een verhoogd risico op een vruchtwater embolie. Afwijkingen kunnen geheel of gedeeltelijk voor de baarmoedermond (placenta previa) of de placenta peeling weg van de binnenwand van de baarmoeder vóór de aflevering (abruptio placentae) omvatten de placenta. Deze voorwaarden kunnen de fysieke barrières tussen u en uw baby verstoren.
 • Preëclampsie Als je pre-eclampsie -. Hoge bloeddruk en overtollige eiwit in de urine na 20 weken van de zwangerschap - je misschien wel een verhoogd risico op het ontwikkelen van een vruchtwater embolie.
 • Medisch geïnduceerde arbeid. Limited onderzoek suggereert dat bepaalde arbeid inductie methoden zijn geassocieerd met een verhoogd risico vruchtwater embolie. Onderzoek op deze link, echter, is tegenstrijdig.
 • Operatieve aflevering. Het hebben van een C-sectie, een tangverlossing of een vacuüm-extractie kan uw risico op een vruchtwater embolie verhogen. Deze procedures kunnen de fysieke barrières tussen u en uw baby verstoren. Het is echter niet duidelijk, of operatieve leveringen waar zijn risicofactoren voor vruchtwater embolie of worden gebruikt nadat de aandoening zich ontwikkelt om te zorgen voor een snelle levering.
 • Genetics. Sommige deskundigen geloven dat de genetica een rol zou kunnen spelen bij het ​​bepalen van het risico van vruchtwater embolie van een vrouw.

Zie ook

Complicaties

Een vruchtwater embolie kan leiden tot ernstige complicaties voor u en uw baby.

Als u een vruchtwater embolie, je bent een verhoogd risico op:

 • Hersenletsel. Laag zuurstofgehalte in het bloed kan leiden tot blijvende, ernstige neurologische schade of hersendood veroorzaken.
 • . Langdurig verblijf in het ziekenhuis Vrouwen die een vruchtwater embolie overleven behandeling op de intensive care vereisen vaak en - afhankelijk van de omvang van hun complicaties - misschien weken of maanden doorbrengen in het ziekenhuis.

Het is geschat dat vruchtwater embolie veroorzaken tot 10 procent van de moedersterfte in de ontwikkelde landen. De dood kan optreden binnen een uur na het begin van de symptomen.

Als u een vruchtwater embolie, je ongeboren baby is een verhoogd risico op een hersenletsel als gevolg van een gebrek aan zuurstof. De aandoening kan ook fataal voor baby's.

Voorbereiding op uw afspraak

Een vruchtwater embolie is een medische noodsituatie, zodat u geen tijd voor te bereiden. Als u bezorgd bent over uw risico om een ​​vruchtwater embolie, praten met uw arts. Houd er echter rekening mee, dat vruchtwater embolie zijn zeldzaam, onvoorspelbaar en schijnbaar niet te voorkomen.

Tests en diagnose

Er zijn geen laboratoriumtests om een ​​vruchtwater embolie diagnosticeren. Een diagnose wordt meestal gesteld nadat andere voorwaarden zijn uitgesloten. In sommige gevallen is een diagnose pas na moederdood.

Behandelingen en medicijnen

Een vruchtwater embolie vereist een snelle behandeling te laag zuurstofgehalte in het bloed en lage bloeddruk te pakken.

Emergency behandelingen kunnen zijn:

 • Katheter. Uw zorgteam zal een dunne, holle buis te plaatsen in een van uw bloedvaten (arteriële catheter) om uw bloeddruk te controleren. U zult ook andere buis geplaatst in een ader in de borst (centraal veneuze katheter), die kan worden gebruikt om vloeistoffen, medicijnen of transfusies geven, en bloeden.
 • Zuurstof. Mogelijk moet u een beademingsbuis ingebracht in uw luchtwegen te helpen ademen.
 • Medicijnen. Uw arts kan u medicijnen om uw hartfunctie te verbeteren en te ondersteunen. Andere geneesmiddelen kunnen worden gebruikt om de druk veroorzaakt door vocht te gaan op het hart en de longen te verminderen.
 • Transfusies. Als u oncontroleerbare bloeden, zult u transfusies van bloed, bloedproducten en vervanging vloeistoffen nodig.

Als u een vruchtwater embolie voor het leveren van uw baby, zal uw arts u behandelen met een oog naar het veilig leveren van uw baby zo snel mogelijk. Een noodsituatie C-sectie vereist.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Het ervaren van een levensbedreigende zwangerschap aandoening kan beangstigend en stressvol voor u en uw gezin. U en uw baby zou kunnen ervaren ernstige complicaties en vereisen langdurige verblijf in het ziekenhuis.

Tijdens deze uitdagende tijd, leunen op geliefden voor ondersteuning. Overweeg om bij het netwerk van een overlevingspensioen. Ook werken met uw zorgverzekeraar om te bepalen hoe je je herstel en je rol als moeder van een pasgeboren veilig kan beheren.