Zorgverleners

Alzheimer is: wanneer te stoppen met rijden

Als uw geliefde heeft alzheimer, kan hij of zij niet veilig zijn op de weg. Leg uit wat de risico's - dan is het verstrekken van andere manieren om zich te verplaatsen.

Autorijden is een krachtig symbool van bekwaamheid en onafhankelijkheid, naast een routine-onderdeel van het volwassen leven. Maar de gerichte aandacht en snelle reactietijd die nodig is om veilig te rijden neiging te dalen met de leeftijd. Ziekte van Alzheimer versnelt dit proces aanzienlijk. Als je de zorg voor een dierbare levend met de ziekte van Alzheimer, kan het nodig zijn om zijn of haar rijgedrag aanpassen - of stoppen met zijn of haar rijgedrag volledig.

Meer dan geheugenproblemen

Verzorgers. Houd de toetsen uit het zicht.
Verzorgers. Houd de toetsen uit het zicht.

Gedimde korte-termijn geheugen maakt het gemakkelijk voor een bestuurder die Alzheimer heeft om in te verdwalen, zelfs in een vertrouwde omgeving. Misschien gevaarlijker is echter een daling van het vermogen om afstanden te beoordelen en voorspellen van toekomstige verkeerssituaties. Een bestuurder die heeft de ziekte van Alzheimer kan ook moeite hebben prioriteit visuele cues. Een irrelevante gezicht, zoals een hond springt achter een hek, kan de bestuurder afleiden van belangrijke signalen - zoals remlichten of verkeersborden.

Wanneer te stoppen met rijden

Rijden gaat vaak oppervlak tijdens de vroege stadia van het geheugen verandert. Mensen met dementie moeten waarschijnlijk vooral de complexiteit van het rijden te minimaliseren en overschatten hun capaciteiten. Meningen verschillen over de vraag of het rijden op alle zou moeten worden toegestaan ​​na de diagnose van Alzheimer. Onderzoek wijst uit dat bestuurders met de ziekte van Alzheimer hebben meer kans om in auto-ongevallen. Voor sommige mensen kan het makkelijker om vroeg op te geven het wiel te zijn, toen ze nog kunnen begrijpen van de mogelijke gevaren. Anderzijds kan men in de vroege stadia van de ziekte kunnen hun veilig rijden beperken tot korte trips overdag in vertrouwde omgeving.

Als uw geliefde blijft rijden, let dan op waarschuwingssignalen van onveilig rijgedrag, zoals:

 • Moeite het navigeren naar bekende plaatsen
 • Ongepast rijstrook veranderen
 • Verwarrend de rem en gas pedalen
 • Niet om verkeerslichten te observeren
 • Maken van trage of slechte beslissingen
 • Het raken van de stoeprand tijdens het rijden
 • Rijden op een onaangepaste snelheid (vaak te langzaam)
 • Boos of verward tijdens het rijden

Volgens een rapport van de European Academy of Neurology, een van de meer accurate voorspellers van het rijden problemen is de beoordeling van een verzorger. Als een verzorger (meestal een echtgenoot) meent dat zijn of haar familielid met dementie is het rijden onveilig, de verzorger is het waarschijnlijk juist te zijn. Als je niet zeker weet of het veilig is voor uw geliefde te rijden, vraag jezelf af of je het gevoel veilig rijden in een voertuig aangedreven door de persoon die de ziekte van Alzheimer - of als je je veilig zou voelen met uw kinderen of anderen te rijden met die persoon. Als het antwoord nee is, dan weet je dat het tijd is voor hem of haar terug te trekken van de rijbevoegdheid.

Zie ook

Alzheimer is: wanneer te stoppen met rijden

Hoe de overgang

Wanneer uw geliefde stopt rijden, een andere wijze van vervoer. Misschien familieleden en vrienden kunnen boodschappen doen met je geliefde, of je kan vervoer te regelen door middel van een senior busje route. U mag in staat zijn om een ​​betaalrekening te leggen met een taxi service, zodat uw geliefde kan gaan plaatsen, maar zal niet omgaan met geld.

Kijk ook eens naar manieren om je geliefde de noodzaak om te rijden te beperken. Veel items - zoals boodschappen, maaltijden en recepten - kan worden geleverd aan uw geliefde thuis. Sommige kappers en kappers maken huisbezoeken ook.

Standvastig blijven als de ziekte vordert

Als uw geliefde wil blijven rijden, ondanks de gevaren - of begint na een periode van de weg weer rijden - deze strategieën om hem buiten te houden of haar van de bestuurdersstoel:

 • Get it schriftelijk Soms helpt het als een autoriteit figuur -. Arts, advocaat of verzekeringsagent - vertelt je geliefde te stoppen met rijden. Iets in schrijven kan een nuttig herinnering zijn.
 • Houd de toetsen uit het zicht. Parkeer de auto om de hoek of in een gesloten garage, en geen sleutels te houden in het zicht. Als uw geliefde dringt aan op het dragen van een set sleutels, bieden oude sleutels die niet zal starten van het voertuig.
 • Schakel het voertuig. Verwijder een accukabel om de auto te starten te voorkomen, of vraag een monteur om een "kill switch" dat moet worden ingeschakeld voordat de auto begint te installeren.
 • Verkoop de auto. Als je kunt het doen zonder uw geliefde auto, overwegen de verkoop het.

Of uw geliefde stopt rijden allemaal in een keer of in fasen, zal hij of zij waarschijnlijk treuren het verlies van onafhankelijkheid. Wees zo geduldig als je kunt, maar vergeet niet om standvastig te blijven. De gevolgen van onveilig rijgedrag kan worden verwoestende.

Zie ook