Zorgverleners

Alzheimer: tips voor effectieve communicatie

De ziekte van Alzheimer biedt vele uitdagingen, en de communicatie is een grote. Probeer deze tips om frustratie te verminderen en de communicatie te verbeteren.

Wanneer u probeert te communiceren met een geliefde leven met de ziekte van Alzheimer, kan je het gevoel dat je hebt laten vallen door het konijnenhol in Alice's wonderland.

Omdat de ziekte van Alzheimer tast langzaam mondelinge communicatieve vaardigheden, kan uw dierbare woorden en uitdrukkingen weinig of geen zin om je. Op zijn beurt, kan je geliefde moeite hebben met het ontcijferen van uw woorden. De hieruit ontstane misverstanden kan rafelen gemoederen rondom, waardoor de communicatie nog moeilijker. Hier is te helpen verlichten van de frustratie.

Wat te verwachten

Alzheimer schade paden in de hersenen, waardoor het moeilijk om de juiste woorden te vinden en te begrijpen wat anderen zeggen. Uw geliefde kan een woord voor een ander onjuist vervangen of verzinnen een geheel nieuw woord aan een bekend object te beschrijven. Hij of zij kan vast komen te zitten in een groef - als een overslaan plaat - en herhaal hetzelfde woord of dezelfde vraag over en voorbij.

Verzorgers. Alzheimer: tips voor effectieve communicatie.
Verzorgers. Alzheimer: tips voor effectieve communicatie.

Een persoon die leven met de ziekte van Alzheimer kan eveneens:

 • Verliest zijn of haar gedachtengang
 • Moeite hebben om woorden logisch organiseren
 • Wil je meer tijd om te begrijpen wat je zegt
 • Curse of gebruik beledigende taal

Zie ook

Alzheimer: tips voor effectieve communicatie

Wat u kunt doen om te helpen

Ondanks de uitdagingen, kunt u effectief te communiceren met een geliefde die heeft de ziekte van Alzheimer. Houd rekening met deze tips:

 • Spreek duidelijk. Stel jezelf. Spreken op een duidelijke, eenvoudige manier.
 • Toon respect. Vermijd secundaire baby praten en verkleinwoord uitdrukkingen, zoals "goed meisje." Ga er niet vanuit dat uw geliefde kan je niet begrijpen, en niet praten over je geliefde alsof hij of zij er niet waren.
 • Blijven aanwezig. Houd oogcontact, en blijf in de buurt van uw geliefde, zodat hij of zij weet dat je luistert en probeert te begrijpen.
 • Vermijd afleidingen Communicatie kan moeilijk zijn -. Zo niet onmogelijk - tegen een achtergrond van concurrerende bezienswaardigheden en geluiden.
 • Houd het simpel. Gebruik korte zinnen en duidelijke woorden. Naarmate de ziekte vordert, ja-nee vragen best kan werken, en slechts een vraag tegelijk is het beste. Breken verzoeken in enkele stappen.
 • Niet onderbreken. Het kan langer duren dan u verwacht voor uw geliefde te verwerken en te reageren. Vermijd kritiek, haasten en corrigeren.
 • Gebruik visuele cues. Soms gebaren of andere visuele aanwijzingen een beter begrip dan woorden alleen. In plaats van simpelweg te vragen of je geliefde moet naar het toilet te gebruiken, bijvoorbeeld, neem hem of haar naar het toilet en wijzen op het.
 • Ga niet in discussie. Uw dierbare redeneren en oordeel zal afnemen in de tijd. Tot woede en agitatie sparen, maak geen ruzie met je geliefde.
 • Blijf rustig. Zelfs als je gefrustreerd bent, houd je stem zacht. Uw non-verbale signalen, zoals de toon van uw stem, kan een duidelijker boodschap dan wat je eigenlijk zegt sturen.

Communiceren met uw geliefde kan een uitdaging zijn, vooral als de ziekte vordert. Bedenk echter, je geliefde niet handelt deze manier op doel. Niet persoonlijk op. Gebruik geduld en begrip om te helpen uw geliefde veilig voelen.

Zie ook