Zorgverleners

Alzheimer: het maken van de maaltijden makkelijker

Alzheimer en het eten kan een uitdaging zijn. Begrijpen wat de oorzaken eetproblemen en neemt stappen om goede voeding te garanderen.

Ziekte van Alzheimer en het eten van uitdagingen gaan vaak hand in hand. Als vordert Alzheimer, slechte voeding verwarring verergeren en leiden tot lichamelijke zwakte, alsmede het risico van infectie en andere gezondheidsproblemen. Als je de zorg voor een dierbare die heeft de ziekte van Alzheimer, te begrijpen wat de oorzaken van eetproblemen en stappen nemen om goede voeding te optimaliseren.

Overweeg onderliggende aandoeningen

Als uw geliefde heeft moeite eten, gaan of eventuele onderliggende aandoeningen zouden kunnen bijdragen aan het probleem. Bijvoorbeeld:

  • Slecht passend kunstgebit kan eten pijnlijk. Als uw geliefde draagt ​​kunstgebit, zorg ervoor dat ze goed passen. Uw dierbare mond regelmatig te controleren op wondjes of andere orale of tandheelkundige problemen.
  • Medicijnen kunnen beïnvloeden eetlust. Veel medicijnen afname eetlust, zoals sommige geneesmiddelen voor de behandeling van Alzheimer. Als u denkt dat medicijnen worden bij te dragen aan uw dierbare eetproblemen, vraag dan uw geliefde de arts over vervangingen.
  • Chronische aandoeningen kunnen invloed hebben op de eetlust. Diabetes, kan hart-en vaatziekten, problemen met de spijsvertering en depressie uw dierbare interesse in eten temperen. Constipatie kan hetzelfde effect hebben. Behandeling van deze of andere onderliggende ziekten kunnen uw dierbare eetlust te verbeteren.

Erken afnemende vaardigheden en zintuigen

In de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer, uw geliefde alleen maar zou vergeten om de vaardigheden die nodig zijn om een ​​goede maaltijd te bereiden eten of te verliezen. Je zou kunnen noemen uw geliefde om hem of haar te eten te herinneren of te helpen uw geliefde te bereiden voedsel. Als je maaltijden klaar te maken voor uw geliefde van tevoren, moet u hem of haar te instrueren door de stappen van het uitpakken, opwarmen en serveren.

Bovendien zou je geliefde het gevoel van geur en smaak beginnen te verminderen. Als voedsel niet ruiken of proeven zo goed als het ooit deed, je geliefde misschien minder geneigd zijn om te eten.

Als vordert Alzheimer, je geliefde zou kunnen vergeten tafelmanieren en eet uit platen van anderen of uit kommen. Veranderingen in uw dierbare hersenen kunnen veroorzaken hem of haar aan impulscontrole en oordeel verliezen en, op zijn beurt, eten alles in zicht - inclusief items niet bedoeld als voedsel. Tijdens de latere stadia van de ziekte, slikproblemen is gebruikelijk.

Verwacht agitatie en afleiding

Agitatie en andere tekenen en symptomen van de ziekte van Alzheimer kan het moeilijk maken voor je geliefde om stil te zitten lang genoeg om een ​​maaltijd te eten. Afleiding tijdens de maaltijd kan dit nog erger maken. Om afleiding, zet de televisie, radio en telefoon belsignaal. Zet uw mobiele telefoon of pager op trillen. Je zou ook duidelijk de tafel van overbodige items.

Get visual

Gebruik witte schotels om te helpen uw geliefde te onderscheiden van het eten van het bord. Op dezelfde manier, gebruik placemats van een contrasterende kleur om te helpen uw geliefde te onderscheiden van de plaat van de tafel. Stok met effen kleuren, dat wel. Patterned borden, kommen en beddengoed kunnen verwarrend zijn.

Zie ook

Alzheimer: het maken van de maaltijden makkelijker

Probeer grote-behandeld gebruiksvoorwerpen

Om uitglijden te voorkomen, gelden zuignappen aan de onderkant van de platen of het gebruik placemats die tractie aan beide kanten hebben. Je kan ook je eigen placemats maken van een rol van de rubberachtige gaas meestal gebruikt om lijn planken. Soms kommen zijn gemakkelijker te gebruiken dan zijn platen. Evenzo zou lepels zijn gemakkelijker te hanteren dan vorken. De grote handgreep de lepel is, hoe beter. Probeer buigbare rietjes of bekers met deksel voor vloeistoffen.

Aanbod voedingsmiddelen een voor een

Als uw geliefde wordt overweldigd door een hele bord van voedsel, plaatst slechts een soort voedsel tegelijk op het bord. Je zou ook kunnen bieden meerdere kleine maaltijden gedurende de dag, in plaats van drie grotere. Snijd voedsel in hapklare porties. Hapjes zijn nog gemakkelijker - maar voedsel dat moeilijk kan zijn om op te kauwen en slikken, zoals noten, popcorn en rauwe wortels te voorkomen.

Neem de tijd

Haast je niet je geliefde te snel te eten. Herinner uw geliefde te kauwen en slikken voorzichtig, en laat hem of haar zoveel tijd als nodig is. Het zou duren tot een uur om een ​​maaltijd te beëindigen. Moedig uw geliefde om je acties, zoals het houden van een vork of drinken uit een beker te volgen - of plaats voorzichtig je hand over je geliefde de hand om een ​​gebruiksvoorwerp te houden en brengen voedsel aan zijn of haar mond.

Sluipen extra voeding

Als je met een harde tijd om uw geliefde om genoeg te eten, de voorbereiding van uw geliefde de favoriete gerechten. Serveren een stevig ontbijt of meerdere licht ontbijt op een rij. Je zou ook bieden calorierijke snacks - zoals eiwitten milkshakes. Raadpleeg de dokter als je geliefde verliest gewicht plotseling.

Verzorgers. Slecht passend kunstgebit kan eten pijnlijk.
Verzorgers. Slecht passend kunstgebit kan eten pijnlijk.

Zorgen voor goede voeding bij de ziekte van Alzheimer kan een uitdaging zijn, maar het is de moeite waard. Goede voeding kan helpen uw geliefde beter om te gaan - zowel fysiek als emotioneel - met de uitdagingen van de ziekte van Alzheimer.

Zie ook