Zorgverleners

Alzheimer: het beheren van slaapproblemen

Als je de zorg voor een dierbare die heeft alzheimer, kunnen slaapstoornissen een tol op jullie beiden te nemen. Hier is te helpen bevorderen van een goede nachtrust.

Slaapproblemen en de ziekte van Alzheimer gaan vaak hand in hand. Begrijpen wat bijdraagt ​​aan problemen slapen in de ziekte van Alzheimer - en wat u kunt doen om een ​​goede nachtrust te bevorderen.

Waarom slaapproblemen zijn zo gewoon

Verzorgers. Vermijd cafeïne en alcohol.
Verzorgers. Vermijd cafeïne en alcohol.

Veel ouderen hebben problemen met slapen, maar mensen die de ziekte van Alzheimer hebben vaak een nog moeilijker tijd. Alzheimer kan een persoon de slaap-waak cyclus omkeren, dat slaperigheid overdag en 's nachts rusteloosheid. Deze slaapstoornissen verhogen vaak als vordert de ziekte van Alzheimer. Uiteindelijk zou rond-de-klok dutjes vervangen diepe, herstellende nachtelijke slaap.

Soms ook andere gezondheidsproblemen invloed op de slaap ook, zoals:

  • Obstructief slaap apneu, wat gebeurt er als de keel spieren te ontspannen tijdens de slaap en belemmeren de luchtstroom door de neus en keel
  • Rusteloze benen syndroom, een aandoening die veroorzaakt ongemak bij het zitten of liggen, die kan het moeilijk maken om in slaap te vallen of in slaap te blijven
  • Depressie

Hoe maak je een goede nachtrust te bevorderen

Slaapstoornissen kan een tol op zowel u en uw geliefde. Ter bevordering van een betere slaap:

  • Denk licht. Blootstelling van uw geliefde om een paar uur van fel zonlicht in de ochtend kan zijn of haar slaap 's nachts verbeteren. Lichttherapie met een gespecialiseerde lichtbak zou nuttig kunnen zijn, ook.
  • Vermijd cafeïne en alcohol. Cafeïne in frisdrank, zou thee, koffie of andere producten dragen bij aan slapeloosheid, en alcohol kan bijdragen aan de verwarring en angst. Als uw geliefde dringt aan op een drankje, bieden een frisdrank in een vertrouwde cocktailglas of dienen alcoholvrij bier of wijn.
  • Beheer medicijnen Zoek uit welk moment van de dag uw geliefde moet zijn of haar medicijnen te nemen -. Ochtend voor geneesmiddelen die een stimulerend effect hebben, en 's avonds voor geneesmiddelen die uw geliefde slaperig maken. Merk op dat slaappillen algemeen worden afgeraden voor mensen met de ziekte van Alzheimer. Deze geneesmiddelen kunnen verhogen verwarring en het risico van vallen.
  • Moedig lichamelijke activiteit. Plan uw geliefde de dag om wandelingen en andere fysieke activiteiten, die kunnen bijdragen tot de bevordering beter slapen 's nachts zijn. Taper uw dierbare activiteiten als de dag wind naar beneden, echter. Lichamelijke activiteit dicht bij het slapen gaan misschien laat uw geliefde te bekrachtigd om in slaap te vallen.
  • Beperken overdag slapen. Als uw geliefde heeft behoefte aan een dutje, zorg ervoor dat het kort en niet te laat op de dag. Heb je geliefde dutje op de bank of in een ligstoel in plaats van in bed. Als je denk dat een verblijf in bed te lang in de ochtend bij aan nachtelijk waken, wakker je geliefde eerder.
  • Instelling van een bedtijd routine. Doe dezelfde dingen op dezelfde manier elke avond, zoals tanden poetsen, gebruik van het toilet, het luisteren naar zachte muziek en wrijven uw dierbare terug. Als het baden of dressing voor bed is moeilijk, doe het eerder op de dag. Het is ook belangrijk om een ​​aantrekkelijke plek om te slapen te creëren. Zorg ervoor dat de temperatuur in uw dierbare slaapkamer is comfortabel. Schakel een nachtlampje. Plaats security objecten, zoals een favoriet deken, binnen handbereik.
  • Behandel onderliggende aandoeningen Als u vermoedt dat een onderliggende aandoening -. Zoals slaapapneu, depressie of pijn - is bemoeien met je geliefde de slaap, raadpleeg dan zijn of haar arts. Behandeling zou kunnen leiden tot een meer rustgevende slaap voor iedereen.

Zie ook

Alzheimer: het beheren van slaapproblemen

Wat te doen als je geliefde wakker tijdens de nacht

Als uw geliefde wakker tijdens de nacht en is boos, doe je best om kalm te blijven - ook al zou je uitgeput jezelf. Maak geen ruzie of vraag uitleg, en vergeet niet dat je geliefde is niet met opzet probeert om u te ergeren. In plaats daarvan, vragen wat uw geliefde behoeften. Uw geliefde zachtjes aan herinneren dat het tijd nacht slapen. Als je merkt dat je geliefde dwalen in het huis, hem of haar terug naar bed zachtjes te begeleiden.

Vergeet niet dat je moet slapen, ook

Uw dierbare slaap is belangrijk, maar zo is van jou. Als je niet genoeg slaap krijgt, zou je niet het geduld en de energie die nodig is om te zorgen voor iemand die de ziekte van Alzheimer. Indien mogelijk, familieleden of vrienden alternatieve nachten met u - of praat met uw geliefde arts, een maatschappelijk werker of een vertegenwoordiger van een lokale vereniging van Alzheimer te vinden wat hulp beschikbaar is in uw regio.

Zie ook