Zorgverleners

De ziekte van Alzheimer: anticiperen op end-of-life behoeften

Als alzheimer verzorger, kunt u uw geliefde de meest krachtige stem zijn. Beslissingen te nemen voor uw geliefde dat respect, waardigheid en comfort te garanderen tot het einde van het leven.

In de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer, kan u zich richten op het houden van uw geliefde veilig en comfortabel. Naarmate de ziekte vordert, maar je kan moeilijk end-of-life vragen geconfronteerd. Wanneer is het tijd om het comfort zorg te verkiezen boven levensreddende zorg? Wanneer wordt medische zorg alleen maar verlengen iemand stervende is? Hier is te helpen de behandeling van deze en andere end-of-life vragen.

Maak wilsverklaringen

Wilsverklaringen zijn schriftelijke instructies met betrekking tot uw geliefde de voorkeuren voor de medische zorg aan het einde van het leven. Idealiter bespreken deze voorkeuren met je geliefde, terwijl hij of zij nog steeds in staat om persoonlijke wensen te communiceren. Later, zorg ervoor dat kopieën van wilsverklaringen zijn opgenomen in uw geliefde medische grafieken. Dit is vooral belangrijk als je geliefde verhuist naar een verpleeghuis of andere voorziening voor langdurige zorg. De wilsverklaringen zal helpen de medewerkers weten wat is - en niet - te worden gedaan in medische noodgevallen.

Focus op comfort, niet levensverlenging

Als vordert de ziekte van Alzheimer, kan je geliefde niet in staat zijn om het feit dat hij of zij pijn heeft communiceren. Kijk voor andere aanwijzingen, zoals een plotselinge toename van storend gedrag of slaapproblemen. Fysische verschijnselen kunnen zijn zweren, zwelling en warm of bleke huid. Spreek dan aan het medisch team over het aanpassen van uw dierbare behandelingsplan om zijn of haar comfort te garanderen.

Uiteindelijk, moet u mogelijk uw dierbare troost af te wegen tegen de voordelen van een langere levensduur. In sommige gevallen, de inspanningen om het leven te verlengen - zoals dialyse, sondevoeding en antibiotica om bacteriële infecties te behandelen - kan leiden tot onnodig lijden voor mensen die anders het einde van het leven zou kunnen bereiken in relatieve comfort en rust.

Zie ook

De ziekte van Alzheimer: anticiperen op end-of-life behoeften

Overweeg hospice of palliatieve zorg

Hospice zorg is gericht op pijnbestrijding en comfort zorg aan het levenseinde. Hospice zorg wordt meestal gereserveerd voor mensen die minder dan zes maanden te leven. Omdat dit tijdsbestek moeilijk te voorspellen in het eindstadium van de ziekte van Alzheimer kan zijn, wordt hospice zorg algemeen geschikt geacht wanneer een persoon die het eindstadium van Alzheimer:

  • Heeft het vermogen om te communiceren op een zinvolle manier verloren
  • Kan niet meer lopen zonder hulp
  • Ten minste een dementie gerelateerde medische complicaties, zoals aspiratiepneumonie, urineweginfectie, infectie of gewichtsverlies

Hospice zorg kan overal worden verstrekt, met inbegrip van een verpleeghuis. Als uw geliefde leven langer dan zes maanden na de start hospice zorg, kan de uitkering worden verlengd. Ook kunt u kiezen voor hospice zorg op elk moment stoppen.

Palliatieve zorg - dat tot doel heeft de kwaliteit van leven voor mensen met gevorderde ziekten te verbeteren - ook geschikt zijn. In tegenstelling tot hospice zorg, palliatieve zorg is beschikbaar op elk moment tijdens een ernstige of levensbedreigende ziekte. Het wordt aangeboden in combinatie met andere medische behandeling en is bedoeld om te helpen verlichten de symptomen, de pijn verlichten, pakken spirituele en psychologische problemen, en waardigheid en comfort te behouden.

Sluit via de zintuigen

Verzorgers. De ziekte van Alzheimer: anticiperen op end-of-life behoeften.
Verzorgers. De ziekte van Alzheimer: anticiperen op end-of-life behoeften.

Zelfs als je geliefde je niet herkent of kan niet verbaal communiceren, kunt u nog steeds zien geruststelling en liefde. Om een ​​verbinding te behouden, gebruik je geliefde de zintuigen:

  • Tintje. Houd uw geliefde hand. Borstelen zijn of haar haren. Masseer zachtjes uw dierbare handen, benen of voeten.
  • Ruiken. De geur van een favoriete parfum, bloemen of voedsel kan geruststellend zijn.
  • Zicht. Laat uw geliefde een video met scènes van de natuur en zachte, kalmerende geluiden. Als uw geliefde woont in een faciliteit met een vogelkooi, neem hem of haar naar de vogels te kijken.
  • Horen. Voorlezen, zelfs als je geliefde de woorden niet kunnen begrijpen. De toon en het ritme van je stem kan worden verzacht.

Waardig sterven

Het helpen van iemand die heeft de ziekte van Alzheimer door de laatste jaren van het leven is een moeilijke reis. Naarmate de ziekte vordert, zul je meer beslissingen te maken voor uw geliefde. Een van de meest ingrijpende beslissingen zijn die respect, waardigheid en fysiek comfort te garanderen tot het einde van het leven.

Zie ook