Zorgverleners

Senior gezondheid: hoe te voorkomen en op te sporen ondervoeding

Ondervoeding is een ernstige senior gezondheidsprobleem. Ken de waarschuwingssignalen en hoe om te helpen een oudere geliefde voorkomen slechte voeding.

Goede voeding is essentieel voor de algehele gezondheid en welzijn - nog veel oudere volwassenen lopen het risico van inadequate voeding. Ken de oorzaken en symptomen van voedingsproblemen bij oudere volwassenen, evenals de stappen die u kunt nemen om een ​​voedselrijke dieet voor een oudere geliefde garanderen.

Problemen veroorzaakt door ondervoeding

Ondervoeding bij ouderen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, inclusief:

 • Een zwak immuunsysteem, wat het risico op infecties verhoogt
 • Slechte wondgenezing
 • Spierzwakte, wat kan leiden tot valpartijen en fracturen

Daarnaast kan ondervoeding leiden tot verdere desinteresse in eten of gebrek aan eetlust - dat alleen maakt het probleem alleen maar erger.

Oudere volwassenen die ernstig ziek zijn en degenen die dementie heeft of heeft gewicht verloren zijn bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van slechte voeding.

Hoe ondervoeding begint

Verzorgers. Verminderd sociaal contact.
Verzorgers. Verminderd sociaal contact.

De oorzaken van ondervoeding lijkt eenvoudig: te weinig eten of een dieet ontbreekt in voedingsstoffen. In werkelijkheid echter, ondervoeding wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van fysieke, sociale en psychologische kwesties. Bijvoorbeeld:

 • Gezondheid betreft. Ouderen hebben vaak gezondheidsproblemen die kunnen leiden tot een verminderde eetlust of problemen eten, zoals chronische ziekte, gebruik van bepaalde medicijnen, moeite met slikken of absorberen van voedingsstoffen, of moeite met kauwen te wijten aan tandheelkundige problemen. Een recente ziekenhuisopname zou gepaard gaan met verlies van eetlust of andere voedingsproblemen. In andere gevallen, een verminderd gevoel van smaak of geur vermindert de eetlust. Dementie kan ook bijdragen aan ondervoeding.
 • Diëten Dieetbeperkingen -. Zoals beperkingen op zout, vet, eiwit of suiker - kan helpen bij het ​​beheren van bepaalde medische aandoeningen, maar kunnen ook bijdragen aan onvoldoende eten.
 • Beperkt inkomen. Sommige oudere volwassenen kunnen problemen bieden boodschappen hebben, vooral als ze het nemen van dure medicijnen.
 • Verminderd sociaal contact. Oudere volwassenen die alleen eet misschien niet genieten van maaltijden, waardoor ze interesse in koken en eten te verliezen.
 • . Depressie Verdriet, eenzaamheid, slechte gezondheid, gebrek aan mobiliteit en andere factoren kunnen bijdragen aan een depressie - waardoor het verlies van eetlust.
 • Alcoholisme. Te veel alcohol kan interfereren met de vertering en opname van verschillende voedingsstoffen. Daarnaast worden nutriënten ontbreken wanneer alcohol wordt vervangen maaltijden.

Zie ook

Senior gezondheid: hoe te voorkomen en op te sporen ondervoeding

Hoe om ondervoeding te herkennen

De tekenen van ondervoeding bij ouderen kan moeilijk te herkennen, vooral bij mensen die lijken niet in gevaar - maar het blootleggen van problemen in een zo vroeg stadium kan helpen latere complicaties te voorkomen. Om ondervoeding te detecteren:

 • Observeer uw geliefde iemands eetgewoonten. Breng tijd door met je geliefde tijdens de maaltijden thuis, niet alleen bij speciale gelegenheden. Als uw geliefde woont alleen, erachter te komen wie zijn of haar voedsel koopt. Als uw dierbare is in een ziekenhuis of langdurige zorg faciliteit, bezoeken tijdens de maaltijden.
 • Kijk voor gewichtsverlies. Help je geliefde te controleren zijn of haar gewicht thuis. Je zou ook kijken voor andere tekenen van gewichtsverlies, zoals veranderingen in de manier waarop kleding past.
 • Wees alert op andere rode vlaggen. Naast gewichtsverlies, kan ondervoeding slechte wondgenezing, blauwe plekken en tandheelkundige problemen veroorzaken.
 • Ken uw geliefde medicijnen. Veel geneesmiddelen beïnvloeden de eetlust, de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen.

Wat u kunt doen over ondervoeding

Zelfs kleine veranderingen in het dieet kan een groot verschil in de gezondheid van een oudere volwassene en welzijn te maken. Bijvoorbeeld:

 • Betrek artsen Als uw geliefde is het verliezen van gewicht, het werk met zijn of haar artsen te identificeren -. En adres - alle bijdragende factoren. Dit kan onder meer het veranderen van medicijnen die de eetlust beïnvloeden, schorsing eventuele beperkingen dieet totdat je geliefde is beter eten, en het werken met een tandarts om pijn in de mond of kauwen problemen te behandelen. Verzoek screenings voor voeding problemen tijdens routine kantoor bezoeken, en vragen over voedingssupplementen. Je zou ook vragen om een ​​verwijzing naar een diëtiste.
 • Moedig uw geliefde om voedingsmiddelen vol met voedingsstoffen eet. Spread pinda's of andere notenpasta op toast en crackers, vers fruit en rauwe groenten. Strooi fijngehakte noten of tarwekiemen op yoghurt, fruit en ontbijtgranen. Voeg extra eiwitten om roerei en omeletten. Voeg kaas sandwiches, groenten, soepen, rijst en noedels.
 • Leven te herstellen naar zacht voedsel. Maak een beperkt dieet aantrekkelijker door het gebruik van citroensap, kruiden en specerijen. Indien het verlies van smaak en geur is een probleem, experimenteren met kruiden en recepten.
 • Plan tussen-maaltijd snacks. Een stuk fruit of kaas, een lepel pindakaas, of een fruit smoothie kan leveren voedingsstoffen en calorieën.
 • Maak maaltijden sociale evenementen. Kom langs tijdens de maaltijd of nodig uw geliefde om uw huis voor occasionele maaltijden. Moedig uw geliefde om programma's waar hij of zij kan eten met anderen te sluiten.
 • Stimuleer regelmatige fysieke activiteit Dagelijkse oefening -. Zelfs als het licht - kan de eetlust stimuleren en versterken van botten en spieren.
 • Zorgen voor voedsel-besparingstips. Als uw geliefde winkels voor de dagelijkse boodschappen, moedig hem of haar om een boodschappenlijstje naar de supermarkt, check winkel flyers voor de verkoop en kiezen minder dure generieke merken. Suggereren het splitsen van de kosten van bulkgoederen of maaltijden met een vriend of buur, of frequenteren restaurants die kortingen voor ouderen aan te bieden.
 • Overweeg hulp van buitenaf. Eventueel huren van een home health aide om te winkelen voor boodschappen of het bereiden van maaltijden. Kijk ook eens Meals On Wheels en andere communautaire diensten, waaronder huisbezoeken van verpleegkundigen en geregistreerde diëtisten.

Vergeet niet, het identificeren en behandelen voeding problemen vroeg kan een goede gezondheid, zelfstandigheid en een verhoogde levensduur te bevorderen. Neem nu stappen om uw dierbare voeding te verzekeren.

Zie ook