Zorgverleners

Alzheimer: tips om vakantie nog aangenamer te maken

Vakantie kan bitterzoet voor gezinnen die getroffen zijn door de ziekte van Alzheimer. Probeer deze eenvoudige tips om de vakantie minder storend en aangenamer te maken voor iedereen.

Als je net als velen die de zorg voor een dierbare met dementie, kan de vakantieperiode zich niet zo vrolijk. Herinneringen aan betere tijden boven kunnen komen als herinneringen van wat je hebt verloren of wat er veranderd is. Op een moment dat je gelooft moet je blij zijn, kunt u in plaats daarvan vinden dat stress, teleurstelling en verdriet de overhand.

Op hetzelfde moment, denk je misschien dat je moet voldoen aan de verwachtingen van familie tradities en hoe de dingen zouden moeten zijn. Als een verzorger, is het niet realistisch om te denken dat u de tijd of de energie om deel te nemen aan alle van de vakantie-activiteiten als je eenmaal had.

Toch, door het aanpassen van uw verwachtingen en het wijzigen van enkele tradities, kunt u nog steeds betekenis en vreugde voor u en uw familie te vinden. Hier zijn enkele ideeën.

Houd het simpel thuis

Als je de zorg voor een dierbare die heeft de ziekte van Alzheimer in huis:

  • Voorbereidingen treffen elkaar. Als u bakken, uw geliefde kan men in staat zijn om deel te nemen door het meten van meel, roerend beslag of deeg rollen. U vindt het misschien zinvol om kerstkaarten of wrap geschenken bij elkaar te openen. Vergeet concentreren op het proces in plaats van het resultaat.
  • Toon van uw decoraties. Knipperende lampjes en grote decoratieve displays kan desoriëntatie veroorzaken. Vermijd brandende kaarsen en andere gevaren voor de veiligheid, alsmede versieringen die zou kunnen worden verward met eetbare lekkernijen - zoals kunstmatige vruchten.
  • Host rustige, trage tempo bijeenkomsten. Muziek, gesprek en maaltijdbereiding alle toe te voegen aan het lawaai en de stimulering van een evenement. Maar voor een persoon die de ziekte van Alzheimer, een kalme en rustige omgeving is meestal het beste. Houd dagelijkse routines in de plaats zo veel mogelijk en, zo nodig, geef uw geliefde een plek om te rusten tijdens familiebijeenkomsten.

Wees praktische weg van huis

Verzorgers. Voorbereidingen treffen elkaar.
Verzorgers. Voorbereidingen treffen elkaar.

Als uw geliefde woont in een verpleeghuis of andere faciliteit:

  • Vier in de meest vertrouwde omgeving Voor veel mensen die de ziekte van Alzheimer, een verandering van omgeving -. Zelfs een bezoek thuis - kan leiden tot angst. In plaats van het creëren van die verstoring, overwegen om een ​​klein familiefeest bij de faciliteit. Je zou ook deelnemen aan vakantie-activiteiten gepland voor de bewoners.
  • Minimaliseren bezoekersverkeer. Schik voor een paar familieleden te laten vallen in op verschillende dagen. Zelfs als je geliefde is niet zeker wie wie is, twee of drie bekende gezichten zijn waarschijnlijk welkom, terwijl negen of 10 personen overweldigend kan zijn.
  • Plan bezoeken om uw dierbare beste tijd van de dag. Mensen die de ziekte van Alzheimer banden hebben gemakkelijk, vooral als de ziekte vordert. Uw geliefde kan ochtends en 's middags bezoekers meer dan in de middag of avond waarderen.

Zie ook

Alzheimer: tips om vakantie nog aangenamer te maken

Zorg voor jezelf

Denk aan uw behoeften, evenals die van je geliefde. Aan uw verwachtingen van jezelf te beheren:

  • Uitkiezen. Beslis welke vakantie-activiteiten en tradities zijn het belangrijkst, en richten op die je leuk vindt. Vergeet niet dat je niet kunt doen het allemaal.
  • Vereenvoudigen. Bak minder cookies. Kopen minder geschenken. Voel je niet onder druk gezet om al uw vakantie decoraties geven of onder een handgeschreven briefje met elk vakantiekaart. Vraag anderen om delen van vakantie maaltijden te voorzien.
  • Delegeren. Vergeet familieleden en vrienden die hun hulp hebben aangeboden. Laat hen te helpen met het schoonmaken, het aanpakken van kaarten en winkelen voor cadeaus. Vraag of een van uw kinderen of een goede vriend met je geliefde kan blijven terwijl je naar een vakantie partij.

Vertrouw op je intuïtie

Als assistent, weet je je geliefde's capaciteiten best. Je weet ook wat het meest waarschijnlijk aan uw geliefde ageren of overstuur. Weerstaan ​​aan de druk om de manier waarop anderen kunnen je verwachten vieren. Vergeet niet dat u niet de voortgang van de ziekte van Alzheimer te controleren of uw geliefde te beschermen tegen alle ellende - maar door de planning en het instellen van duidelijke grenzen, kunt u onnodige vakantie stress vermijden en genieten van de warmte van het seizoen.

Zie ook