Zwanger worden

Vooroordeel planning: is je lichaam klaar is voor de zwangerschap?

Vooroordeel planning kan helpen u en uw partner te begrijpen hoe u uw kansen op een gezonde zwangerschap te verhogen. Hier is wat u kunt verwachten tijdens een vooroordeel afspraak.

Als je besloten hebt om zwanger te worden, zou u emotioneel voorbereid om een ​​baby te hebben - maar is je lichaam klaar voor de komende taak?

Om te helpen zorgen voor een gezonde zwangerschap, plannen een vooroordeel afspraak met uw zorgverzekeraar, zodra je begint te denken over de zwangerschap. Een vooroordeel afspraak is vooral belangrijk als je in je jaren '30 of '40 of u een chronisch zieke of bijzondere aandachtspunten. Wees bereid om vragen als deze te beantwoorden.

Welk type van anticonceptie heb je gebruikt?

Als u al met de pil, de eisprong is mogelijk zodra twee weken na het stoppen met de pil - hoewel het langer duurt voor sommige vrouwen. U hoeft niet naar een pilvrije pauze te nemen voordat je probeert zwanger te worden. Echter, het zal iets makkelijker in te schatten wanneer je eisprong en wanneer je baby is het gevolg als je tenminste een normale periode voor het concipiëren. Als u van plan om een ​​paar maanden te wachten, gebruik maken van een back-up vorm van geboortebeperking terwijl je menstruele cyclus komt terug naar normaal.

Als u al gebruik van bepaalde vormen van langdurige anticonceptie - zoals progestageen implantaten of injecties - uw terugkeer naar vruchtbaarheid kan wat langer duren. Toch, de meeste vrouwen zwanger binnen 12 maanden na het stoppen van elke vorm van omkeerbare anticonceptie.

Zijn uw huidige vaccins?

Infecties zoals waterpokken (varicella), rodehond (rubella) en hepatitis B kan gevaarlijk zijn voor een ongeboren baby. Als uw inentingen zijn niet compleet of bent u niet zeker of u immuun voor bepaalde infecties bent, kan uw preconceptiezorg een of meer vaccins - bij voorkeur ten minste een maand voordat je probeert zwanger te worden.

Heeft u chronische aandoeningen?

Als u een chronische medische aandoening - zoals diabetes, astma of hoge bloeddruk - zorg ervoor dat het onder controle is voordat je zwanger. In sommige gevallen kan uw zorgverzekeraar raden het aanpassen van uw medicijnen of andere behandelingen vóór de zwangerschap. Uw zorgverzekeraar zal ook een speciale zorg die u nodig zou kunnen hebben tijdens de zwangerschap uit te leggen.

Gebruikt u medicijnen of supplementen?

Vertel uw zorgverzekeraar over eventuele medicijnen, kruiden of supplementen je neemt. Afhankelijk van het product, kan uw zorgverzekeraar raden veranderende doses, overschakelen naar iets anders of stoppen van het product voordat je zwanger.

Dit is ook het moment om te beginnen met het nemen van prenatale vitamines. Waarom zo vroeg? Neurale buis van de baby's - die overgaat in de hersenen en het ruggenmerg - ontwikkelt zich gedurende de eerste maand van de zwangerschap, misschien zelfs voordat je weet dat je zwanger bent. Het nemen van prenatale vitamines voor de conceptie helpt voorkomen dat neurale buis defecten.

Bent u het risico van een seksueel overdraagbare aandoening?

Seksueel overdraagbare infecties zoals gonorroe, syfilis en chlamydia kunnen interfereren met uw vermogen om zwanger te worden. Deze infecties vormen ook risico's voor zowel moeder als baby tijdens de zwangerschap. Als je het risico van een seksueel overdraagbare infectie - of u denkt dat u of uw partner zou een infectie hebben - vraag uw zorgverzekeraar over preconceptionele screening en behandeling.

Zie ook

Vooroordeel planning: is je lichaam klaar is voor de zwangerschap?

Heeft u een familiegeschiedenis van een specifieke medische aandoeningen?

Soms familie-anamnese - hetzij uw geschiedenis of van je partner - verhoogt het risico van het hebben van een kind dat bepaalde medische aandoeningen of aangeboren afwijkingen. Als genetische aandoeningen zijn een punt van zorg, kan uw zorgverzekeraar u doorverwijzen naar een klinisch geneticus voor een vooroordeel evaluatie.

Hoe oud ben je?

Na 35 het risico op vruchtbaarheidsproblemen, miskramen en bepaalde chromosomale omstandigheden toeneemt. Sommige zwangerschap-gerelateerde complicaties, zoals zwangerschapsdiabetes, komen vaker voor bij oudere moeders ook. Uw zorgverzekeraar kan u helpen om deze risico's in perspectief te zetten, evenals het ontwikkelen van een plan om uw baby de beste start te geven.

Ben je eerder zwanger geweest?

Uw zorgverzekeraar zal vragen over eerdere zwangerschappen. Zorg ervoor dat eventuele complicaties u zou kunnen hebben gehad, zoals hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, vroegtijdige weeën, vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen te vermelden.

Als u een eerdere zwangerschap met een neurale buisdefect gehad, zal uw zorgverzekeraar waarschijnlijk adviseren een hogere dagelijkse dosis foliumzuur dan wat er in de meeste prenatale vitamines.

Zwanger worden. Vooroordeel planning: is je lichaam klaar is voor de zwangerschap?
Zwanger worden. Vooroordeel planning: is je lichaam klaar is voor de zwangerschap?

Als u zich zorgen maakt of angsten over een andere zwangerschap, deel ze met uw zorgverzekeraar. Hij of zij zal u helpen begrijpen van de beste manieren om uw kansen op een gezonde zwangerschap te verhogen.

Zou uw huidige levensstijl te ondersteunen een gezonde zwangerschap?

Gezonde keuzes tijdens de zwangerschap zijn essentieel. Bijvoorbeeld:

  • Uw zorgverzekeraar zal waarschijnlijk het belang van een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en het beheer van stress te bespreken.
  • Als je ondergewicht of overgewicht hebt, kan uw zorgverzekeraar raden aanpakken van uw gewicht voordat je zwanger.
  • Het is ook belangrijk om alcohol, illegale drugs en blootstelling aan giftige stoffen te voorkomen.
  • Als u rookt, vraag uw zorgverzekeraar over middelen om u te helpen stoppen.

Hoe zit het met levensstijl van uw partner?

Indien mogelijk, vraag je partner om het vooroordeel bezoek bij te wonen met jou. Gezondheid en levensstijl van uw partner - inclusief familie-anamnese en risicofactoren voor infecties of aangeboren afwijkingen - zijn belangrijk omdat ze kunnen gevolgen hebben voor zowel jou en de baby.

Zie ook