Zwanger worden

Gezinsplanning: krijg de feiten over spatiëring zwangerschap

Afstand zwangerschap is een essentieel onderdeel van gezinsplanning. Begrijpen het belang van afstand de zwangerschap en welke factoren te overwegen voordat je weer zwanger.

Overweegt met een ander kind? Afstand zwangerschap kan meer dan hoe dicht je kinderen zijn in de leeftijd van invloed. Het kan ook een invloed hebben op uw gezondheid en uw baby's gezondheid. Ontdek wat u moet weten over gezinsplanning en timing zwangerschappen.

Waarom is gezinsplanning belangrijk?

Of u denkt over zwanger voor de eerste keer of je al kinderen hebt, is het belangrijk om na te denken over gezinsplanning en reproductieve uw doelen. Weten of je wel of niet wilt hebben kinderen in de komende jaren kan helpen u en uw partner passende anticonceptie kiezen - zoals de pil, prikpil of implantaten, of een spiraaltje (IUD). Gezinsplanning kan ook helpen te bepalen wanneer je zou kunnen beginnen vooroordeel planning, die soms wordt aanbevolen tot een jaar van tevoren om zwanger te raken.

Na uw eerste kind wordt geboren, gezinsplanning krijgt een nieuwe betekenis. Hebben van een ander kind zal het leven van uw gezin veranderen. Zijn u en uw partner klaar om te zorgen opnieuw nemen van een pasgeborene? Hoe zal uw andere kind of kinderen reageren op uw aandacht delen met een nieuwe baby? Het is ook belangrijk om de timing van je zwangerschap te overwegen. Terwijl u en uw partner kunnen voorkeuren over hoe dicht in leeftijd u wilt dat uw kinderen om te hebben, sommige studies tonen aan dat de spatiëring zwangerschappen te dicht bij elkaar of te ver uit elkaar kunnen gezondheidsrisico's voor zowel moeder als baby.

Wat zijn de risico's van de onderlinge afstand zwangerschappen te dicht bij elkaar?

Beperkt onderzoek suggereert dat een zwangerschap binnen 12 maanden na de bevalling wordt geassocieerd met een verhoogd risico op:

 • De placenta geheel of gedeeltelijk af te pellen van de binnenwand van de baarmoeder vóór de aflevering (abruptio placentae)
 • De placenta verbonden aan het onderste deel van de baarmoederwand, geheel of gedeeltelijk voor de cervix (moederkoekprevia) bij vrouwen die een keizersnede voorheen

A 2011 studie suggereert ook een verband tussen zwangerschap tussenpozen van minder dan 12 maanden en het risico op autisme in tweede-geboren kinderen.

Daarnaast wordt een zwangerschap binnen 18 maanden na de geboorte geassocieerd met een verhoogd risico op:

 • Laag geboortegewicht
 • Klein formaat voor de zwangerschapsduur
 • Vroeggeboorte
 • Baarmoederbreuk bij vrouwen die proberen vaginale geboorte na een keizersnede (VBAC)

Sommige deskundigen zijn van mening dat de dicht bij elkaar gelegen zwangerschappen niet een moeder genoeg tijd om te herstellen van de fysieke stress van een zwangerschap voordat u naar de volgende. Bijvoorbeeld, kan de zwangerschap en borstvoeding uw winkels afbreken van essentiële voedingsstoffen, zoals ijzer en foliumzuur. Als u zwanger bent voordat de vervanging van deze winkels geworden, kan het invloed hebben op uw gezondheid of uw baby's gezondheid.

Zwanger worden. Gezinsplanning: krijg de feiten over spatiëring zwangerschap.
Zwanger worden. Gezinsplanning: krijg de feiten over spatiëring zwangerschap.

Het is ook mogelijk dat gedragsmatige risicofactoren, zoals roken, alcohol-en drugsmisbruik, gebrek aan gezondheidszorg en ongeplande zwangerschappen te gebruiken, evenals stress en sociaaleconomische achterstand, komen vaker voor bij vrouwen die nauw hebben verdeeld zwangerschappen. Deze risicofactoren - in plaats van de korte interval zelf - zou kunnen verklaren het verband tussen de dicht op elkaar staande zwangerschappen en gezondheidsproblemen voor moeders en baby's.

Zie ook

Gezinsplanning: krijg de feiten over spatiëring zwangerschap

Zijn er risico's verbonden aan tussenruimte zwangerschappen te ver uit elkaar?

Uit onderzoek blijkt dat lange intervallen tussen zwangerschappen ook zorgen voor moeders en baby's opleveren. Een zwangerschap vijf jaar of meer na de bevalling wordt geassocieerd met een verhoogd risico op:

 • Hoge bloeddruk en overtollige eiwit in de urine na 20 weken van de zwangerschap (pre-eclampsie)
 • Trage of moeilijke bevalling of de bevalling (dystokie)
 • Vroeggeboorte
 • Laag geboortegewicht
 • Klein formaat voor de zwangerschapsduur

Het is niet duidelijk waarom de zwangerschap lange intervallen zijn gekoppeld aan gezondheidsproblemen voor moeders en baby's. Sommige deskundigen geloven dat de zwangerschap verbetert baarmoedercapaciteit om foetale groei en ondersteuning te bevorderen, maar dat na verloop van tijd deze gunstige fysiologische veranderingen verdwijnen. Het is ook mogelijk dat de leeftijd van de moeder of niet gemeten factoren, zoals maternale ziekten, een rol kunnen spelen.

Wat is de beste tijd tussen zwangerschappen?

Om het risico op zwangerschapscomplicaties en andere gezondheidsproblemen te verminderen, beperkt onderzoek suggereert op zijn minst 18 tot 24 maanden wachten, maar niet meer dan vijf jaar nadat een levende geboorte voordat u uw volgende zwangerschap. Echter, is verder onderzoek nodig om te bepalen of de effecten van de geboorte uit elkaar op de maternale en foetale gezondheid verschillen tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden.

Toch kiezen wanneer naar een andere baby te hebben is een persoonlijke beslissing. Bij de planning van uw volgende zwangerschap, zou u en uw partner te overwegen verschillende factoren in aanvulling op de gezondheidsrisico's en de voordelen, met inbegrip van uw gezondheid, leeftijd, vruchtbaarheid, relatie, hoeveel kinderen je hebt, hoeveel kinderen u hoopt te hebben, toegang tot gezondheidszorg zorg, opvoedingsondersteuning en sociale en economische omstandigheden.

Totdat u een beslissing over wanneer aan een ander kind te krijgen, moet u een betrouwbare methode van anticonceptie te gebruiken - zelfs als je borstvoeding geeft. Zodra u klaar bent om weer zwanger te voelen, vraag uw zorgverzekeraar voor begeleiding.

Wat heb ik nodig om te weten over spatiëring zwangerschap?

Er is geen perfecte moment om een ​​baby te hebben. En, zelfs met een zorgvuldige planning, kunt u niet altijd in de hand wanneer de bevruchting gebeurt. Echter, het begrip van de risico's en voordelen verbonden aan timing van uw zwangerschap te dicht bij elkaar of te ver uit elkaar kunnen helpen een weloverwogen beslissing te nemen over wanneer je familie te laten groeien.

Zie ook