Zwanger worden

Fertiliteitspreservatie: begrijp uw opties voordat kankerbehandeling

Behandeling van kanker kan een grote impact hebben op de vruchtbaarheid. Verkrijg de feiten over vruchtbaarheid behoud opties voor zowel mannen als vrouwen - en weten hoe om te kiezen wat goed is voor jou.

Als u wordt behandeld voor kanker, zou je vragen over vruchtbaarheid bewaring hebben. Ontdek hoe de behandeling van kanker kan invloed hebben op uw vermogen om zwanger of vader van een kind, evenals wat vruchtbaarheidsbehoud stappen die u kunt nemen voordat u de behandeling van kanker begint te worden.

Hoe werkt de behandeling van kanker van invloed op de vruchtbaarheid?

Bepaalde behandelingen van kanker - waaronder de chirurgische verwijdering van uw voortplantingsorganen of chemotherapie of straling die uw voortplantingsorganen beïnvloedt - kan uw vruchtbaarheid of de oorzaak steriliteit schaden. De effecten die tijdelijk of blijvend zijn, kan onmiddellijk of op enig moment na de behandeling optreden. De kans dat de behandeling van kanker je vruchtbaarheid zal schaden afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  • Vorm van kanker en kanker. Mannelijke vruchtbaarheid kan worden geschaad door de chirurgische verwijdering van de testikels, of chemotherapie of straling die schade sperma hoeveelheid, structuur, motiliteit of DNA. Bepaalde behandelingen van kanker kan ook ejaculatie of hormonale problemen veroorzaken. Vrouwelijke vruchtbaarheid kan worden aangetast door behandelingen van kanker die de chirurgische verwijdering van de baarmoeder of eierstokken te betrekken. Behandeling van kanker kan ook invloed op de ontwikkeling van eieren, hormoonspiegels of het functioneren van de eierstokken, eileiders, baarmoeder of baarmoederhals. Vrouwen die aanvankelijk vruchtbaar na de behandeling van kanker kan vroegtijdige menopauze ervaren. De effecten van chemotherapie en stralingstherapie afhankelijk van het geneesmiddel of de grootte en locatie van het stralingsveld wordt de dosis intensiteit van de dosis en hoe behandeling die - oraal of intraveneus. De meest ernstige schade wordt veroorzaakt wanneer straling wordt toegepast op de eierstokken of testikels en chemotherapie geneesmiddelen die alkylerende stoffen.
  • Leeftijd op het tijdstip van behandeling. Het risico van premature menopauze na bepaalde kankerbehandelingen toeneemt naarmate je ouder. Oudere vrouwen zijn ook meer vatbaar voor blijvende ovariële schade.

Wanneer moet ik praten met mijn arts over vruchtbaarheidsbehoud?

Als u van plan bent behandeling voor kanker en willen stappen ondernemen om uw vruchtbaarheid te behouden, raadpleeg dan uw arts, oncoloog of een reproductieve specialist over uw mogelijkheden zo snel mogelijk. Houd in gedachten dat je vruchtbaarheid kan worden beschadigd door een kanker therapie sessie en, voor vrouwen, kan een aantal methoden van de vruchtbaarheid bewaring alleen worden gedaan tijdens bepaalde fases van de menstruele cyclus. Onderzoek suggereert ook dat het nemen van maatregelen om de vruchtbaarheid te beschermen kunnen verbeteren coping en potentieel voorkomen emotionele nood.

Hoe kunnen vrouwen behouden vruchtbaarheid vóór de behandeling van kanker?

Vrouwen die op het punt om kankerbehandeling ondergaan hebben verschillende opties als het gaat om behoud van de vruchtbaarheid. Bijvoorbeeld:

  • Embryo cryopreservatie. In dit ambulante chirurgische procedure, eieren worden geoogst van de eierstokken, bevrucht door in vitro fertilisatie (IVF), ingevroren en bewaard. Aan het begin van je menstruele cyclus, zul je beginnen met dagelijkse injecties van synthetische hormonen om je eierstokken te stimuleren en de kans dat meerdere eitjes in een cyclus kan worden verzameld. De injecties worden typisch gedurende maximaal twee weken. Eieren worden net voor de eisprong door middel van een naald ingebracht in uw eierstokken via je vagina verwijderd. U kunt worden verdoofd tijdens deze procedure. Vervolgens de eieren worden gecombineerd met sperma - geleverd door een partner of spermadonor - en bevroren. Deze methode van vruchtbaarheidsbehoud heeft de hoogste kans op succes voor vrouwen. Embryo's kunnen het invriezen en ontdooien ongeveer 95 procent van de tijd overleeft. Echter, de noodzaak om tijd eiherwinning aanvang van kankerbehandeling vertragen 2-6 weken.
  • Eieren invriezen (eicel cryopreservatie). Vergelijkbaar met embryo cryopreservatie, zult u injecties van een medicatie om de eierstokken te stimuleren krijgen en dan heb je eieren geoogst tijdens een poliklinische chirurgische ingreep. Dan is uw onbevruchte eitjes worden ingevroren. Ongeveer 75 tot 80 procent van de eieren overleven invriezen en ontdooien, en een vergelijkbaar bedrag met succes zal worden bevrucht. Houd in gedachten dat zwangerschap tarieven lager kunnen zijn wanneer ingevroren eieren worden gebruikt, vergeleken met verse of ingevroren embryo's.
  • Gonadale afscherming. Zorgvuldig geplaatste schilden kunt uw voortplantingsorganen 'blootstelling aan straling te verminderen.
  • Ovariële omzetting (oophoropexy) Tijdens deze poliklinische chirurgische procedure -. Aanbevolen als je met straling toegepast op je bekken en geen chemotherapie - uw eierstokken operatief verplaatst net voor bestralingstherapie, zodat ze zo ver mogelijk weg van het veld geplande straling. Na de behandeling, moet u uw eierstokken geherpositioneerd om opnieuw op of gebruik IVF zwanger te worden.
  • Trachelectomy Als u in een vroeg stadium baarmoederhalskanker, dit intramurale chirurgische procedure -. Waarin de chirurgische verwijdering van de baarmoederhals-kan helpen bij het ​​behoud van uw vruchtbaarheid gaat.

Andere methoden voor het behoud van de vruchtbaarheid van vrouwen nog onderzocht omvatten ovariële cryopreservatie - waarbij ovariële weefsel wordt chirurgisch verwijderd, ingevroren en later reimplanted - en eierstokkanker onderdrukking voordat de behandeling van kanker, waarbij hormonale therapieën worden gebruikt om ovariële functie onderdrukken en eieren te beschermen tijdens de behandeling van kanker.

Wat kan men doen om de vruchtbaarheid te bewaren vóór de behandeling van kanker?

Men kan ook stappen ondernemen om hun vruchtbaarheid te behouden voor het ondergaan van de behandeling van kanker. Bijvoorbeeld:

  • . Sperma cryopreservatie Voordat u de behandeling van kanker begint, zul je sperma monsters te verstrekken door middel van masturbatie of een andere methode, zoals testiculaire aspiratie - het gebruik van een naald om sperma rechtstreeks extraheren uit de zaadbal. Monsters worden ingevroren en worden bewaard jaren. Gewoonlijk worden drie verzamelingen die met een tussenpoos van 48 uur tussen verzamelingen.
  • Gonadale afscherming. Zorgvuldig geplaatste schilden kan je testikels 'blootstelling aan straling te verminderen.

Andere methoden voor het behoud van de vruchtbaarheid van mannen nog steeds onderzocht onder testismassa cryopreservatie - waarin testis weefsel wordt chirurgisch verwijderd, ingevroren en later reimplanted - en testiculaire onderdrukking voordat kankertherapie - het gebruik van hormonale therapieën om testismassa beschermen tijdens de behandeling van kanker.

Zie ook

Fertiliteitspreservatie: begrijp uw opties voordat kankerbehandeling

Kan vruchtbaarheidsbehoud verminderen de kans op een succesvolle behandeling van kanker of het risico van terugkerende kanker?

Onderzoek naar de vraag of het nemen van vruchtbaarheidsbehoud stappen kunnen het succes van de therapie kanker of het risico op terugkerende kanker van invloed is beperkt. Er is geen bewijs dat de huidige vruchtbaarheidsbehoud methoden direct het succes van behandelingen van kanker in gevaar kunnen brengen. Echter, zou je mogelijk het succes van uw behandeling in gevaar brengen als u een operatie of chemotherapie uitstellen tot behoud van de vruchtbaarheid na te streven. Terwijl blijkt er geen verhoogd risico op kanker herhaling geassocieerd met de meeste vruchtbaarheid conserveringsmethoden worden, is verder onderzoek nodig om te bepalen of de ovariële stimulatie vrouwen die hormoongevoelige tumoren, zoals bij sommige vormen van borstkanker kan schaden.

Kan de behandeling van kanker of vruchtbaarheidsbehoud methoden verhogen het risico op gezondheidsproblemen bij kinderen daarna bedacht?

Zolang je niet je baby bloot aan behandelingen van kanker in de baarmoeder, is er geen bewijs dat de behandelingen van kanker of vruchtbaarheid interventies verhogen het risico op aangeboren afwijkingen of andere gezondheidsproblemen voor toekomstige kinderen.

Wat kunnen ouders doen om de vruchtbaarheid van een kind dat kanker heeft behouden?

Het nemen van stappen om de vruchtbaarheid van een kind dat kanker heeft behouden kan moeilijk zijn omdat hij of zij niet de gevolgen van de verminderde vruchtbaarheid te begrijpen. Als uw kind de puberteit is begonnen, kunnen opties omvatten embryo, eicel of sperma cryopreservatie. Uw toestemming en uw kind kan nodig zijn. Inspanningen om de vruchtbaarheid van een kind te bewaren die niet is begonnen puberteit worden beschouwd als experimenteel.

Hoe kan ik het beste vruchtbaarheidsbehoud optie voor mij te bepalen?

Als u overweegt het nemen van stappen om uw vruchtbaarheid te behouden voor de behandeling van kanker, raadpleeg dan uw arts, oncoloog of een reproductieve specialist over uw mogelijkheden. Uw medisch team zal overwegen het type kanker dat u hebt, uw behandelplan en de hoeveelheid tijd die je hebt voordat de behandeling begint te helpen bij het bepalen van de beste aanpak voor u.

Zwanger worden. Type kanker en kankerbehandeling.
Zwanger worden. Type kanker en kankerbehandeling.

De diagnose van kanker en de behandeling proces kan overweldigend zijn. Echter, als je je zorgen maakt over hoe de behandeling van kanker uw vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, heb je verschillende opties. Wacht niet. Het krijgen van informatie over vruchtbaarheid conserveringsmethoden voordat u kankerbehandeling begint kan u helpen een weloverwogen keuze maken.

Zie ook