Zwanger worden

Vrouwelijke vruchtbaarheid: waarom levensstijl keuzes te tellen

Vrouwelijke vruchtbaarheid kan worden beïnvloed door uw levensstijl keuzes. Overweeg eenvoudige stappen om uw reproductieve systeem gezond.

Als je hoopt om nu of in de toekomst zwanger te raken, kunt u zich afvragen over je vruchtbaarheid en of u deze kunt verbeteren. Sommige factoren kunnen zijn buiten je controle - zoals medische problemen die vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden - maar dat is niet het einde van het verhaal. Uw levensstijl keuzes kunnen invloed hebben op uw vruchtbaarheid, ook.

Hier is wat je moet weten voor de bevordering en bescherming van uw vruchtbaarheid.

Wat is de vrouwelijke vruchtbaarheid?

Vruchtbaarheid is het vermogen van een vrouw om een ​​biologisch kind te verwekken. U en uw partner kan uw vruchtbaarheid vraag als je hebt geprobeerd zwanger te raken met frequente, onbeschermde seks gedurende minstens een jaar - zonder succes - of ten minste zes maanden als je ouder dan 35 bent.

Wat zijn de oorzaken vrouwelijke vruchtbaarheid problemen?

Zwanger worden. Handhaven van een gezond gewicht.
Zwanger worden. Handhaven van een gezond gewicht.

Verschillende medische problemen kunnen bijdragen aan vrouwelijke vruchtbaarheid problemen, waaronder:

 • Aandoeningen van de ovulatie
 • Aandoeningen van de baarmoeder
 • Verstopping van de eileiders, vaak veroorzaakt door bekken ontstekingsziekte - een infectie van de vrouwelijke voortplantingsorganen
 • Endometriose - een aandoening waarbij weefsel dat normaal lijnen de binnenkant van de uterus (endometrium) groeit buiten de baarmoeder

Leeftijd speelt ook een rol bij de vrouwelijke vruchtbaarheid. Het uitstellen van de zwangerschap kan de kans dat je in staat zijn om zwanger te verlagen. Van een oudere vrouw eitjes zijn niet gemakkelijk bevrucht zo als van een jongere vrouw eitjes - en misschien niet normaal ontwikkelen, zelfs na bevruchting plaatsvindt.

Zie ook

Vrouwelijke vruchtbaarheid: waarom levensstijl keuzes te tellen

Wat kan ik doen om de vruchtbaarheid van vrouwen te bevorderen?

Gezonde leefstijl kan u helpen de vruchtbaarheid te bevorderen. Bijvoorbeeld:

 • Handhaven van een gezond gewicht. Overgewicht of ondergewicht aanzienlijk kunnen beïnvloeden hormoonproductie en remmen normale eisprong. Het handhaven van een gezond gewicht kan verhogen van de frequentie van de eisprong en de kans op zwangerschap.
 • Voorkomen dat seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) Seksueel overdraagbare aandoeningen -. Zoals chlamydia en gonorroe - zijn een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid voor zowel mannen als vrouwen. Om uzelf te beschermen tegen soa's, veilig vrijen. Beperk uw aantal seksuele partners, en gebruik een condoom elke keer dat je seks hebt - of verblijf in een wederzijds monogame relatie met een partner die niet is besmet.
 • Eet een gezond dieet. Hoewel er niet genoeg onderzoek om te suggereren een specifiek dieet om de vruchtbaarheid te bevorderen of vergroten van de kans op zwangerschap, een gezonde voeding nog telt. Goede voeding - waaronder een dagelijks prenatale vitamine die foliumzuur bevat - is een belangrijk onderdeel van preconceptiezorg en zal u en uw baby goed van dienst tijdens de zwangerschap.
 • Plan regelmatige controles. Regelmatige bezoeken aan uw zorgverzekeraar kan u helpen bij gezondheidsproblemen die uw vruchtbaarheid kunnen bedreigen sporen en te behandelen.
 • Het beheer van stress. Sommige onderzoek suggereert dat stress kan de kans op bevruchting verminderen. Hoewel meer onderzoek nodig is om aan te tonen de impact spanning zou kunnen hebben op de vrouwelijke vruchtbaarheid, is het verstandig om stress te minimaliseren en de praktijk gezonde coping-methoden - zoals relaxatietechnieken - als je probeert zwanger te worden.

Wat is off-limits?

Gezonde levensstijl keuzes tellen hier ook. Om uw vruchtbaarheid te beschermen:

 • Rook niet. Roken leeftijden uw eierstokken en put je eieren voortijdig. Als u rookt, vraag uw zorgverzekeraar om u te helpen stoppen.
 • Beperk de hoeveelheid alcohol die je drinkt Zwaar drinken wordt geassocieerd met een verhoogd risico op de ovulatie aandoeningen -. En wat onderzoek heeft aangetoond dat zelfs licht drinken de kans op zwanger zou kunnen verminderen. Als je wilt zwanger te raken, overweeg volledig vermijden van alcohol.
 • Curb cafeïne. Hoewel het bewijs is gemengd, wat onderzoek suggereert dat te veel cafeïne kan toenemen oestrogeen productie of afname oestrogeen metabolisme. Om uw vruchtbaarheid te beschermen, overwegen het beperken van de hoeveelheid cafeïne in uw dieet tot 200 milligram per dag - over de hoeveelheid in twee 8-ounce (240 milliliter) porties van koffie.
 • Wees op uw hoede van krachtige fysieke activiteit Fysieke activiteit is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl -. Maar te veel intensieve aërobe activiteit kan de vrouwelijke vruchtbaarheid schaden door het remmen van de ovulatie en het verminderen van de productie van het hormoon progesteron. Als je een gezond gewicht en je denkt al snel zwanger te worden, overweeg dan uw aërobe oefening te beperken tot niet meer dan zeven uur per week. Als je te zwaar bent, vraag uw zorgverzekeraar hoeveel aërobe activiteit is OK.
 • Vermijd blootstelling aan giftige stoffen. Blootstelling aan diverse chemicaliën of stoffen kan je vruchtbaarheid schaden. Werknemers in de landbouw, kappers en bepaalde andere groepen zouden kunnen in gevaar van menstruatiestoornissen. Anderen op mogelijke risico van verminderde vruchtbaarheid onder tandartsassistenten blootgesteld aan hoge niveaus van lachgas, iedereen blootgesteld aan verhoogde niveaus van organische oplosmiddelen - zoals een stomerij chemische - en industriële arbeiders blootgesteld aan drugs of chemicaliën tijdens het productieproces. Delen eventuele problemen die u zou kunnen hebben over de blootstelling aan giftige stoffen met uw zorgverzekeraar.

Wat is de bottom line?

Als u denkt over zwanger worden en u zich zorgen maakt over de gevolgen van uw levensstijl keuzes op je vruchtbaarheid, raadpleeg dan uw zorgverzekeraar. Hij of zij kan je helpen manieren om uw vruchtbaarheid te verbeteren en het vergroten van uw kansen om zwanger te identificeren.

Zie ook